Annons

Annons

Sy nytt av gamla tyger

Seija Bengtsson i Frillestad, utanför Helsingborg,  syr de mest fantastiska, färgglada lapptäcken av gamla tyger. Seija förvandlar små tygbitar till riktiga konstverk i sin syateljé.

lappteknik

Det är lätt att bli inspirerad att börja sy själv när man ser Seijas lapptäcken och här får du några bra tips innan du sätter igång:

Återanvänd tyger med vackra och glada minnen, till exempel ärvda spetslakan, gästhanddukar, festklänningar, blusar, korsstygnsbroderier, textiltavlor och dukar.

Annons

Se till att du har tyg så att det räcker till hela täcket innan du börjar sy. Det går inte att komplettera om du använder gamla tyger.

Utgå ifrån ett tyg som du tycker om. Pussla, prova och lägg till andra färger och mönster som passar till. Välj bort det som sticker ut.

Lyft fram en färg med hjälp av andra tyger. Till exempel i ramen runt täcket; en röd ram lyfter fram de röda nyanserna, en grön ram de gröna och så vidare.

Om du blandar gamla och nya tyger, tänk på att tvätta de nya tygerna innan. Annars kan de krympa och färga av sig vid första tvätten av det färdiga lapptäcket.

Använd inte tyger som redan är väldigt slitna, då riskerar de att nötas sönder mycket fortare.

Mer om Seijas lapptäcken hittar du på hennes blogg. 

lappteknik

 Foto: Miriam Preis

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…