Annons

Annons

Symptom för överaktiv bisköldkörtel kan lätt misstolkas

Eftersom symtomen på överaktiv bisköldkörtel lätt kan misstolkas kan det finnas ett stort mörkertal. Trots att några enkla blodprover är allt som krävs.


Problem med bisköldkörtlarna är vanligare än man tidigare trott.
– Åtminstone när det gäller den övergående typen, säger Joakim Hennings, överläkare vid kirurgkliniken på Östersunds sjukhus och lektor vid Umeå universitet.
Men man vet ännu inte mycket om orsakerna och varför vissa drabbas. I en studie som nyligen presenterades visade Joakim Hennings och hans forskarkolleger att många med en överaktiv bisköldkörtel aldrig får en diagnos på sin sjukdom.
– Det kan finnas ett stort mörkertal, eftersom symtomen kan misstolkas. En del har bara diffusa symtom, som lätt nedstämdhet och trötthet. Troligtvis bidrar det till att många läkare kan missa diagnosen. Om fler allmänläkare har sjukdomen i åtanke och utreder med några enkla blodprover tror jag att man hittar fler kvinnor som skulle få korrekt behandling av sina symtom, och därmed en bättre livskvalitet.
De symtom på överaktiva bisköldkörtlar som går att mäta är njursten, benskörhet och muskelsvaghet. En del har huvudvärk, förstoppning eller stora urinmängder, berättar Joakim Hennings.
– Många kvinnor med sjukdomen upplever dessutom trötthet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och håglöshet. Men eftersom många av de drabbade kvinnorna är i klimakteriet kan det vara svårt att säga om det är hormonomställningen eller den överaktiva bisköld- körteln som orsakar detta.

Vanligare bland kvinnor

Sjukdomen kan drabba båda könen men är tre gånger vanligare hos kvinnor, och risken ökar med stigande ålder.
– Att den är vanligare hos kvinnor efter menopaus borde teoretiskt ha en hormonell orsak, men vi vet inte sammanhanget, säger Joakim Hennings.
Operation är den enda behandling som botar sjukdomen och den innebär mycket låg risk för komplikationer. Numera gör man ofta före operationen en undersökning med så kallad scintigrafi, då en liten mängd radioaktivt ämne sprutas in i blodet och tas upp i bisköldkörteln. Då kan man ofta se vilken eller vilka bisköldkörtlar som ska opereras bort. Vid operationen kan man om man vill mäta halten bisköldkörtelhormon och se att den sjunker när man tagit bort den sjuka körteln. Redan då, medan patienten är sövd, kan man se om hon är botad eller ej.
– Bevisat är att bentätheten ökar inom ett år efter operation, upp till en för åldern normal täthet! Man kan också slippa njursten och trötthet och nedstämdhet kan försvinna.
Men alla behöver inte opereras. Om sjukdomen är lindrig kan man avvakta, och regelbundet kontrollera kalciumvärdet, njurfunktionen och eventuella förändringar i skelettet.

Annons

Av Susanna Hauffman
Foto: IBL/Shutterstock

Vanliga symtom

Symtomen (som beror på för låg nivå av kalk i blodet) är:
■ Domnings- och stickkänsla i huden kring munnen och i fingrar och tår.
■ Muskelryckningar och kramp i händer, ben och fötter.
■ Muskelvärk.
■ Trötthet, nedstämdhet, lätt att bli irriterad.
Om man har haft hypokalcemi länge kan huden blir torr och grov och hårväxten grov och sparsam. Vissa områden på huden kan ibland helt sakna behåring (alopeci). Sköra naglar kan också förekomma. Symtomen från hud, hår och naglar försvinner när kalknivån normaliseras. Behandlingen består i att normalisera kalciumnivån i blodet. Flera olika medel finns, ibland kan man behöva ta dem livet ut.

Läs också:

 Marita drabbades av överaktiv bisköldkörtel

7 svenska kvinnor drabbade av utmattningssyndrom

Tyst hjärtinfarkt är vanligare bland kvinnor


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…