Annons

Annons

Syskonens långa resa för att hedra Michael Nyqvist

Som barn blev skådespelaren Michael Nyqvist bortadopterad. I vuxen ålder hittade han sin biologiska familj i Italien, och när han begravdes på fredagen fanns båda hans halvsyskon på plats för att ta ett sista farväl. Pappan fick däremot lämna återbud.

Michael Nyqvist. Bild: IBL

När han var nyfödd adopterade Michael Nyqvists biologiska mamma bort honom. Efter att ha bott på ett barnhem hamnade han till sist hos familjen Nyqvist, och han har tidigare berättat att han älskade sina adoptivföräldrar villkorslöst under barndomen.

Annons

Som femåring fick Michael Nyqvist veta att han var adopterad.

– Då föll polletten ner. Jag minns att 
det alltid fanns en spänning runt mig, att något var annorlunda. Nu förstod jag varför. Men det var inget jag fick berätta för andra. Mamma sa att det var vår hemlighet, har han tidigare berättat i en intervju med Hemmets.

Men det var ändå något som skavde, och när han blev äldre fann han en fristad i teatern och litteraturen. Genom att gå in i en roll eller gräva ner sig i en bok kunde han bli någon annan en liten stund.

”Ett evigt hål i mitt hjärta”

Att bära på hemligheten var jobbigt och satte djupa spår i honom.

– Jag höll på att sprängas inifrån. Det grävde ett evigt hål i mitt hjärta och skapade ett inre raseri som jag kommer att bära inom mig tills jag dör. Det är nog därför jag ofta får spela onda, hårda män, i alla fall 
i Hollywood. Den där svärtan, jag har nära till den känslan… men jag 
försöker alltid att gestalta dessa 
karaktärer flerdimensionellt. Ingen är bara ond!

Michael Nyqvist tillsammans med sina barn Arthur och Ellen 2010. Bild: Karin Törnblom/IBL

När han själv blev pappa kände han att han ville veta mera om sina rötter. Hans biologiska mamma ville inte ha någon kontakt, men gav honom namnet på fadern. Han visade sig vara italienare och bodde i Florens. Michael Nyqvist åkte dit och sökte upp pappans apotek.

Pappan var inte på plats, men Michael lämnade en lapp med sitt ärende till kvinnan bakom kassan. Hon skulle senare visa sig vara hans halvsyster. När Michael Nyqvist och fadern väl möttes, blev det början på en varm och innerlig relation, något Michael Nyqvist berättade öppenhjärtigt om i sitt sommarprat 2007.

Syskonen på plats i Stockholm

När Michael Nyqvist begravdes i Katarina kyrka i Stockholm på fredagen, fanns delar av hans italienska familj på plats. Fadern kunde inte närvara på grund av sjukdom, men hans syskon Fabrizio och Beatrice fanns båda där för att ta ett sista farväl, skriver Expressen.

För Café har skådespelaren tidigare berättat hur det var när han närvarade på sin halvsysters bröllop nere i Italien, året efter att han hittat sin biologiska familj. Inför 300 gäster välkomnades han till familjen.

– Den var den dagen jag skulle bli accepterad av hela släkten, sa han till tidningen 2009.

Michael Nyqvist fördes till den sista vilan på fredagen. Bild: Johan Jeppsson/IBL

Skådespelarens bakgrund kan kanske vara en förklaring till att Michael Nyqvist var så mån om sin egen familj – hustrun Catharina och barnen Arthur och Ellen.

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem. Att spela teater kan vara svårt när man har familj, eftersom man alltid är borta på kvällar. Och på dagarna är ju barnen i skolan. Värst har det varit om jag både filmat och spelat teater eller turnerat. Det slutade jag med tidigt, har han sagt till Hemmets.

Michael Nyqvist dog den 27 juni i år, 56 år gammal. Ungefär ett år tidigare diagnosticerades han med lungcancer. Vid hans begravning närvarade, förutom hans familj, ett stort antal vänner och kollegor ur den svenska kultur- och kändiseliten.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Dottern Ellens personliga hyllning till Michael Nyqvist

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…