Annons

Annons

Tarja provade magnetterapi: ”De mörka tankarna är borta”

Alla känner vi oss ibland ledsna och 
en del av oss drabbas någon gång i livet av en djupare svacka. Tarja Puolakka har fått prova magnet
terapi – en behandlingsform som visat sig vara mycket effektiv mot 
depression.

Tarja provade magnetterapi

Tarja Puolakka, 49, blev utbränd på sitt arbete och hamnade i det som kallas utmattningsdepression. Hon jobbade som undersköterska och mentalskötare, men i dag har hon sjukpension.
– Jag saknar inte jobbet, det var oerhört slitsamt. Som sjukpensionär kan man inte leva storslaget, men jag klarar mig och kan försörja min son.
Tarja är född i norra Finland, hennes föräldrar kom till Sverige 1968 som arbetskraftsinvandrare.
– Jag har känt av nedstämdhet sedan jag var ganska ung. Vi har det i släkten, min pappa var melankolisk och fick behandling för det. Kroppsligen har jag däremot varit väldigt frisk, berättar Tarja.
1999 föddes Tarjas son.
– Jag var inte i den bästa psykiska formen just då, det var strax efter att jag blivit utbränd på mitt arbete. När jag fött honom blev jag jättedålig och fick diagnosen förlossningsdepression. Jag blev inlagd en månad på sjukhus. Min sambo och min syster tog hand om min son. Så några mysiga stunder med mitt nyfödda barn fick jag aldrig.
Hon började jobba så småningom, men kände sig trött och sliten.
– Det uppstod konflikter därhemma och när min son var två år separerade vi. Min sons pappa hade ingen förståelse för min sjukdom. Han tyckte i princip att jag bara borde ta mig i kragen och rycka upp mig.
Tarja sökte hjälp igen och fick antidepressiva mediciner som hjälpte ganska bra, men inte fullt ut.

Inga biverkningar

För ett par år sedan blev Tarja erbjuden att pröva en ny behandling, TMS.
– Jag får komma dit varje dag i tre veckor. Jag sätter mig i en stol och får en magnetspole på huvudet. Läkaren söker sig fram till en speciell punkt på huvudet, tills det börjar rycka i höger tumme. Då har de kommit rätt. Sedan sätter man på ström, en del behöver tydligen mer, andra mindre. Så sitter jag där i en timme. Det gör inte ont, men det känns ungefär som om en hackspett som hackar lite i huvudet.
Nu har hon inte tagit någon behandling på ett år, men det verkar som om effekten fortfarande består.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Så här ser en behandling med magnetterapi ut. Det är inte Tarja på bilden. Bild: Science Photo Library/IBL

– Jag tycker att det är en fantastisk behandling. Inga direkta biverkningar, bara lite trötthet direkt efteråt. Enda nackdelen är att behandlingen görs i Eksjö och jag bor i Vetlanda, så det är en bit att åka emellan. Det är dock inga problem för mig att köra bil hem efter behandlingen.
Hon märker effekt direkt efter behandlingen.
– Jag känner mig piggare, de negativa tankarna är borta. När jag är riktigt trött och utmattad blir det bara svart, jag tycker inte att det finns någon mening för mig att fortsätta leva. Men de tankarna har hållit sig borta ett bra tag nu, tack och lov.

Håller sig aktiv

Tarja tar fortfarande sin antidepressiva medicin.
– Det får jag nog göra resten av livet, för säkerhets skull. Det är helt okej, jag får inga svåra biverkningar av den.
Tarja är väl medveten om att det är bra att vara fysiskt aktiv när man har en
depressionssjukdom. Hon har ägnat sig mycket åt idrott under åren, särskilt volleyboll, skytte och simning. 1991 vann hon även brons i styrkelyft.
– I dag orkar jag inte idrotta som när jag var ung, men jag försöker hålla igång så mycket jag kan. Min syster har en gård med hästar, och jag är ofta där och hjälper henne. Det är ett ganska tungt arbete, och då känner jag direkt att jag blir piggare. ■

Läs mera: Magnetterapi som behandling för depression

 

Så många drabbas av depression

● I Sverige kommer minst 25 procent av alla kvinnor 
 och 15 procent av alla män att någon gång i livet drabbas av depression som kräver behandling.
● Det finns ett ärftligt inslag.
● Människor som lider av depressioner är mer sårbara. Den psykiska eller fysiska stress som många människor klarar av utan större problem kan hos den som är ömtålig utlösa ett skov.

Vilka behandlingar finns mot depression?

Psykologisk behandling: I lindriga fall kan psykoterapi ha bra effekt. Den kognitiva terapin ska hjälpa den sjuke att identifiera sina negativa tankar, pröva dem och försöka byta ut dem mot en ljusare syn på tillvaron. Det finns också den psykodynamiska samtalsterapin, som ska analysera den sjukes relationer till andra människor, både levande och döda.

Läkemedel: I dag används oftast SSRI (selektiva serotoninåterupptaghämmare), som ibland kallas ”lyckopiller”. De påverkar signalsubstanssystemet för serotonin på ett positivt sätt, men ger betydligt färre biverkningar än tidigare antidepressiv medicin. Man kan inte bli beroende av SSRI-preparat.
 En annan grupp mediciner är SNRI (serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare), som gett mycket lovande resultat. Ett av dem (Cymbalta) har i studier dessutom visat en positiv effekt på smärta (det har bland annat prövats på fibromyalgipatienter).

ECT: Elektrokonvulsiv terapi som används vid djupa depressioner.

Johannesört: Ett receptfritt alternativ till antidepressiva läkemedel. Enligt SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, kan johannesört ha effekt vid lindriga och måttliga depressioner. Örten ger dessutom färre biverkningar. Men den som vill pröva johannesört måste vara medveten om att örten minskar effekten av flera mediciner, till exempel blodfettssänkare, blodförtunnande medel, p-piller och immunhämmande medel. Därför är det viktigt att först rådgöra med en läkare.

 

Vanliga symtom vid depression

De vanligaste symtomen finns uppräknade i ett 
internationellt diagnossystem (DSM IV). Om fem av följande så kallade sjukdomskriterier är uppfyllda kan 
man ställa diagnosen depression:
✔ Nedstämdhet, svartsyn. Man känner sig nedstämd och ledsen hela tiden.
✔ Ointresse. Man kan inte glädja sig åt det som tidigare varit roligt och engagerande.
✔ Aptitförändringar. Man tappar matlusten eller tröstäter.
✔ Sömnproblem. Man har svårt att sova eller vill sova jämt.
✔ Rastlöshet eller orörlighet. Man har svårt att sitta stilla eller sitter apatisk.
✔ Trötthet, man saknar helt energi.
✔ Känsla av värdelöshet och skuld.
✔ Koncentrationssvårigheter och svårigheter att fatta beslut.
✔ Hypokondri, man inbillar sig att man har diverse 
 fysiska sjukdomar.

Vad är skillnaden mellan nedstämdhet 
och depression?

En viktig skillnad: Vid en riktig depression håller symtomen i sig under minst två veckor. Som anhörig eller vän kan du se att en person är deprimerad genom att personen får en annorlunda, mer ”slocknad” blick och långsammare rörelser. Hon/han har svårt att ta 
till sig det du säger och fortsätter 
att upprepa sin negativa upp
fattning om sig själv och 
sin framtid.

Läs också: 7 olika sorters depression – det här bör du veta

Text: Susanna Hauffman 
Foto: Anna Hållams

Läs också:

Osynlig depression blir allt vanligare – så vet du om du är drabbad

Magnetterapi – en effektiv metod mot depression

Forskare: Depression och ångest kan botas av rätt mat


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…