Annons

Annons

Tareq Taylor: ”Du får en middag av mig på 6 minuter”

Kocken Tareq Taylors nya kokbok är fylld av kycklingkärlek. Här berättar han varför fågel är den ultimata maten och vad han själv fick på tallriken när han gjorde en beställning på Bali.

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs här

Tv-kocken Tareq Taylor har en förkärlek för kyckling.

Kyckling på fredag är ett välkänt begrepp, men för tv-kocken och krögaren Tareq Taylor passar fågelrätter lika bra veckans alla dagar. Svenskarna tycks hålla med honom. Kyckling toppar listan över den populäraste maten till både vardag och fest.

Annons

– Ja, kyckling har gått om den tidigare familjefavoriten spaghetti med köttfärssås, säger Tareq och hänvisar till den årliga Matrapporten om svenskarnas middagsvanor.

Läs också: När Tareq Taylor fick syn på sin Stina föll han pladask: ”Jag friade efter två veckor”

I sin senaste kokbok ”Tareq Taylors kyckling” (Bonnier Fakta) förklarar Tareq varför kyckling är den perfekta råvaran för alla tillfällen.

– Det milda köttet passar ihop med de flesta kryddor och kan tillagas på en mängd olika sätt. Det kan stekas, kokas, grillas, gratineras och ätas både varmt och kallt.

En annan aspekt är tillgängligheten.

– Alla kulturer och religioner äter fågel och köttet är lätt att få tag på och inte särskilt dyrt. Det är också både fettsnålare och mer klimatsmart än till exempel rött kött.

Som den stjärnkock han är tar Tareq hänsyn till allt ifrån ugnens gradantal till uppfödarnas omsorg om djuren när han lagar mat. I november i fjol fick han en guldmedalj som bevis på sin matlagningskonst när han tog hem segern i programmet Kockarnas kamp.

– Ja, jag är både glad och överraskad över hur bra det gick. Det är första gången jag tävlar i mat under dessa 30 år som kock, och längre än till vinst kan man ju inte komma. Dessutom fick jag sju nya vänner i mina medtävlande.

Sina fördjupade kunskaper om fågelrätter fick han dock aldrig chansen att visa upp i tv-rutan.

– Nej, kyckling hade tyvärr ingen central roll i tävlingen. Det hade annars varit mitt område, där jag haft ett visst försprång, konstaterar han och tillägger skämtsamt:

– Fast ägg fanns ju med i alla fall! Det var så nära en fågel jag kom.

Vilken är din egen favoriträtt om du fick välja fritt?

– Jag väljer ofta mat efter årstid. På hösten och vintern vill jag ha mustiga gryträtter medan jag gärna äter lättare sallader på våren. Sommaren är en tid för grillat. Då längtar jag efter heta kryddor och orientaliska smaker, gärna med chili och citron.

Vad lagar du för mat till i kväll?

– Jag har precis stängt av spisen, faktiskt. Det blir coq au vin, en kycklingrätt med rödvin, vitlök och bacon. Receptet bjuder jag på i min kokbok.

Kan du berätta om ditt märkligaste matminne?

– Jag har ätit både kycklinghuvud och kycklingfötter. Det är nog märkligt, tycker många svenskar. Men på Bali, där jag provade det, betraktas det som helt naturligt. Skulle det serveras här gissar jag att folk inte hade vetat hur de skulle reagera.

Vilket köksredskap klarar du dig inte utan?

– Det är förmodligen ingen hemlighet att det är kniven. En enda bra kniv räcker. Har du dessutom ett bra slipverktyg kan du nästan förvandla en kniv för en hundralapp till en tusenkronorskniv. En rejäl skärbräda är också viktigt.

Vill du ha din skärbräda i trä eller plast?

– Trä! Det finns inget farligare än plast, speciellt när det gäller kyckling. Förutom att plasten förstör kniven samlar brädan bakterier i fårorna. Trä innehåller däremot enzymer som bryter ner bakterierna. Dessa skärbrädor går även att slipa.

Har du några spännande planer framöver som du vill dela med dig av?

– Ja, jag lanserar just nu en serie kycklingrätter i matbutiker över hela landet. I köttdiskarna kommer det att finnas förpackningar med strimlad kyckling och färdigkokt sås som du kan värma med lite grönsaker. På bara 6 minuter får du en maträtt med färska råvaror som håller restaurangkvalitet. Maträtterna heter ”Tareq Taylor made” – en middag lagad av mig till dig!

Tareq Taylors senaste kokbok slår han ett slag för kycklingen och allt den kan användas till! . Läs mer och köp den här. (reklamlänk via Apprl)

Läs också:

Tareq Taylors krämig kycklinggratäng

Recept på Tareq Taylors Coq Cacciatore – jägargryta

Recept på Tareq Taylors Coq au vin

Tareq Taylors livsbeslut efter svåra olyckan med frun

Text: Margaretha Malmgren
Foto: Marcus Lawett och Peter Carlsson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…