Annons

Annons

100-tals köar – bygdegårdens kafferep blev dundersuccé

Kaffe med dopp är en gammal tradition som återuppstått. 
I en av Smålands bygdegårdar anordnas varje år populära kafferep. Hit köar över 300 gäster för att umgås och njuta av det tio meter långa och dignande kakbordet.

Bygdegårdsföreningen. Sittande fr v: Lennart Thuresson, Monika Johansson, Inga-Lill Karlsson, Karin Bergman och Kristina Johansson. Stående 
fr v: Lena Jönsson, Kent Johansson, Rosmari Gunnarsson, Thea Johansson, 
Lena Bruzelius, Anna Nilsson, Ronny Karlsson, Eva Karlsson, Kristina Nilsson och Lars Nilsson.

Vid sjön Miens strand i södra Småland finns flera små byar med anor långt tillbaka i tiden. De stora vackra gårdarna ligger tätt. Här ordnar Midingsbygdens Bygdegårdsförening kafferep två gånger om året.

Annons

Föreningen drivs av folk i olika åldrar som alla är mycket aktiva. Förslaget att ordna ett stort kaffekalas kom redan för tio år sedan från Aila Thuresson, som hade hört talas om populära kaffekalas i norra Småland.

Men någon i styrelsen var tveksam. Var det inte lite gammalmodigt med kafferep? Skulle någon verkligen vilja komma? Styrelsen bestämde sig ändå för att prova, och det blev en dundersuccé.

Numera kommer över 300 personer till kaffekalaset i bygdegården. Långa köer ringlar utanför och vaktmästarna slussar in nya gäster när det finns lediga platser, precis som vid de hetaste inneställena i storstan.

Kakborden dignar av klassiska bakverk, småkakor, grovdoppa med vetebröd och kringlor, pajer och tårtor. Nybryggt kaffe i vackra porslinskannor serveras vid borden, därtill påtår och tretår.

För endast 50 kronor får gästerna äta och dricka så mycket de vill.

Ett tjugotal personer jobbar för högtryck i bygdegården. Alla pengar som kommer in går till föreningens verksamhet.

– Det här är helt fantastiskt roligt, tycker medlemmarna i styrelsen och aktivitetsgänget som samlats för ett mindre kaffekalas i bygdegården en kylig vårvinterdag.

Idéer och recept bollas mellan borden. Redan flera månader i förväg börjar den så kallade kakkommittén och de övriga medhjälparna sin planering.

40 sorters kakor

Det är många i bygden som hjälper till att baka. Sammanlagt finns drygt 40 olika sorters kakor till kafferepet, och det ska vara minst 60 bitar av varje sort. Allt är bakat med riktiga råvaror: smör, grädde och mycket kärlek.

Det tio meter långa kakbordet är välfyllt från klockan två till klockan fem på den stora dagen. Kaffet som serveras är bryggkaffe av olika sorter, och allt är Rättvisemärkt.

Kaffe med dopp skapar gemenskap. Det är något som förenar alla.

– Utan kakkommitténs stora engagemang och deras förmåga att organisera evenemanget skulle det hela inte vara möjligt, säger Lars Nilsson, ordförande i föreningen.

Kristina Johansson serverar Anna Nilsson påtår.

Skapar ny trend

Lars berättar att hit kommer folk som lämnat bygden för länge sedan för att träffa gamla vänner och släktingar. Hit kommer också kaffesugna och nyfikna från städer och samhällen i både Småland och Blekinge.

– Man pratar mellan borden, skrattar och träffar nya bekantskaper. Våra kaffekalas har verkligen en stor social funktion, och det håller bygden levande, framhåller Lars.

– Ja, nuförtiden är folk inte bortskämda med hembakat, inflikar Monika Johansson. Till oss kommer både unga och gamla. Här dricker vi i riktiga kaffekoppar på fat, med grädde och socker för dem som vill.

Detta upplevs som väldigt exotiskt för många gäster som bara dricker kaffe i pappmugg till vardags.

– Alla som kommer hit älskar att vi är så gammaldags, säger Monika. Ungdomarna blir inspirerade att plocka fram arvegodset efter mormor och farmor. Blommiga kaffekoppar med guldkant håller på att bli en ny trend.

– Och blir det kakor över skänker vi dem till kommunens serviceboenden, poängterar Monika glatt.

5 härliga hälsoeffekter 
av kaffe!

Rekommenderat intag är 4–5 koppar per dag.
● Koffeinet tar bort det tröttande adenosinet ur nervcellerna och gör oss piggare.
● Kaffe innehåller antioxidanter som tar hand 
om fria radikaler, som är involverade i hjärt-kärlsjukdomar.
● En fransk studie med äldre kvinnor har visat 
att kaffeintag bromsar kognitiv försämring.
● Koffeinet kan förbättra minnet och inlärningsförmågan, även för yngre.
● De som under ett par decennier druckit några koppar kaffe om dagen har enligt studier starkare skydd mot alzheimer och parkinson.

Så mycket koffein innehåller:

● Filterkaffe (125 ml): 85 mg
● Nescafé (125 ml): 65 mg
● Espresso (30 ml): 60 mg
● Te (150 ml): 32 mg
● Varm choklad (350 ml): 4 mg
● Energidryck (330 ml): 80 mg
● Mjölkchoklad (30 gram): 6 mg
● Mörk choklad (30 gram): 60 mg

Läs också: 6 myter om kaffe vi måste sluta tro på!

Text: Stina Helmersson 

Foto: Ewa Stackelberg 
och IBL/Shutterstock

Sugen på att bjuda på kafferep själv? Här har vi samlat recepten på alla våra klassiska småkakor på ett ställe >>

singoallakakor


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…