Annons

Annons

Therese Andersson-Lewis, medverkar i den nya serien Vårdgården

Therese Andersson-Lewis, är aktuell i nya serien Vårdgården. Vår reporter, Erika Svernström har träffat henne.

Läs också om de andra karaktärerna i Vårdgården>>

”Jag tycker att det är spännande att vara patient”

Therese Andersson-Lewis, 43, spelar rollen som i stram och förbigången sjuksyrra och lillasyrra (till Jonas Malmsjös roll)  Thérèse intar hela rummet, pratar i ett och känns som raka motsatsen till den sträva syrra hon spelar i serien.

Annons

Hur känns det inför premiären?
– Jag är chockad! Jag såg första avsnittet nyss och jag pratar ju hela tiden! Men jag tycker serien är kul – formen är annorlunda och jag har inte sett något liknande. Det ska bli skönt med premiär även om det är pirrigt. Då blir det en ny fas av det hela.

Har du själv arbetat inom vården?
– Gud nej. Det var faktiskt lite läskigt och nervöst att göra ”Erika”. Att på ett naturligt sätt sätta sprutor, titta i halsen eller leta i journaler samtidigt som man ska komma ihåg repliker. Jag hade nytta av att jag är dansare och försökte se det som en koreografi– ”när jag säger det så lyfter jag den”.

Kan du känna igen dig själv i rollen som Erika Lejon?
– Nej. Jag tycker ju om att ha ordning i livet, men jag är lite rörigare och mer oplanerad. Erika tycker att det är direkt obehagligt att vara spontan – det har jag inga problem med själv, säger hon och ler.

Hur är du som patient?
– Jag har inga problem med sjukhus, tycker snarare att det är lite kul. Det är ju jobbigt om man sitter på akuten, men annars är det lite spännande nästan.

Vad betyder teatern för dig?
– För mig är det en fördel att stå på flera ben att jag både kan sjunga, dansa och agera. I USA kallar de det för ”triple threat”, jag gillar ju musikaler och att göra olika typer av projekt.

Finns det någon typ av roll som du lätt fastnar i?
– Jag är glad att jag fick rollen som Erika Lejon. Jag har aldrig gjort en sådan karaktär förut utan får alltid vara de där sköna festbrudarna som är kul, har lockigt hår och sexiga kläder, säger Therese och vräker sig runt i stolen, skakar med håret och antar omedelbart ett spelat berusat sätt.
– Jag gillade att få göra tvärtom och jag tänkte – gud så ful jag ska bli. Med stramt hår och utan smink. Jag kan hålla med om att det var en utmaning.

Vad hade du jobbat med  om du inte varit skådespelare?
– Det finns ju inget annat. Jag har ju känt från början att jag måste göra det här. Men jag skulle även vilja regissera, projektleda och driva – det passar mig.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Spontan. Oförställd. Och babblig.
”Vårdgården” har premiär måndag den 11 april och sänds i åtta avsnitt. Måndagar, kl 21.00 SVT1 samt SVT Play (i en månad efteråt).

Av Erika Svernström Foto: Johan Paulin/SVT


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…