Annons

Annons

Tilde de Paula: Min familj flydde från militärjuntan i Chile

Många kan tycka att det var vältajmat att släppa en bok om att fly från sitt hemland mitt i värsta flyktingkrisen. För TV-stjärnan Tilde de Paula kändes det precis tvärtom. – Det är så sorgligt och skrämmande att vi inte lärt oss mer av historien, säger fyrabarnsmamman och programledaren Tilde De Paula som nu debuterar som författare.

Tilde de Paula

Tilde de Paula var bara tio månader när hon tvingades fly från Chile till Sverige med sin brasilianska pappa och amerikanska mamma 1973.
När general Pinochet tagit makten letade militären efter Tildes pappa, som var vänsteraktivist. Hela Tildes familj tvingades gömma sig hos en annan familj, som hade en lönndörr bakom en bokhylla.
– Mamma var tvungen att hålla för munnen på mig, så att jag inte skulle låta något och avslöja oss, berättar Tilde.
– Hon hörde hur militärerna, på andra sidan väggen, rev ner böcker ur bokhyllan och hon var naturligtvis panikslagen av rädsla.
– Efteråt hade jag tuppat av lite och hon fick massera liv i mig igen. Det måste ha varit fruktansvärt, men hon hade ju inget annat val än att hålla för min mun. Annars kunde vi alla ha dött, säger Tilde.

”Mamma var tvungen att hålla för munnen på mig, så att jag inte skulle avslöja oss”

Harald Edelstam – Sveriges ambassadör i Chiles huvudstad Santiago – räddade tusentals flyktingar undan Pinochets skräckvälde, med tortyr och avrättningar, och lyckades få i väg dem med flyg till Sverige.
– Edelstam visade ett nästan ofattbart stort mod, då han tog över den kubanska ambassaden i Chile, ringde statsminister Olof Palme och deklarerade området som svensk mark.
– Med risk för sitt eget liv och mot alla diplomatiska seder hämtade han människor som fängslats och torterats för att få en fristad i Sverige.

Annons

Just att få berätta om Harald Edelstam var den största anledningen till att Tildes mamma godkände utgivningen av boken ”Tiden läker inga sår” i höstas.
Hon vill annars inte vara en offentlig person på något sätt.

Dröjde åtta år innan hon släppte sin bok

– När jag började skriva, redan 2006–2007, vågade jag inte skriva så personligt, så jag gjorde boken i romanform, berättar Tilde.
– Sedan låg den till och från på is, ända fram till hösten 2014, då min redaktör Johan Häggblom fick mig att våga.
– Nu handlar boken om fem generationer kvinnor i min släkt. Om deras upplevelser i livet, att växa upp i Sverige och om utanförskap. Frånsett att leta upp fakta om allt det historiska som hände, intervjuade Tilde både sin mamma och mormor om deras liv. Hennes mor fick fylla i de luckor som fanns.
– Jag fick bland annat veta att krypskyttar låg beredda att skjuta när vårt plan med politiska flyktingar skulle lämna Chile och flyga mot Sverige, berättar Tilde.

Vi träffar henne en måndagsförmiddag direkt efter sändningen av ”Nyhetsmorgon” i TV4. Tilde leder den över fyra timmar långa direktsändningen av ”Nyhetsmorgon” varje måndag till och med onsdag, mellan klockan tio i sex till klockan tio, tillsammans med Peter Jihde. I bland även på söndagar mellan 7.58 och 11.30.
Under 2015 spelade hon dessutom in ”Hela Sverige bakar”, ”Hela Sverige bakar junior” och ”Hela kändis-Sverige” bakar. Dessutom ledde hon sändningen från ”Tillsammans mot cancer”-galan och ”Polar Music Price Awards”, gjorde intervju med prinsparet inför deras bröllop och skrev färdigt sin bok.

Du har också fyra barn – så frågan är, hur hinner du med allt egentligen?
– Ha, ha, det gäller att prioritera. Barnen kommer alltid i första hand – det allra viktigaste är att finnas där för dem och ge kärlek, närhet och hjälp när det behövs.
– I bland har jag fått jobba om nätterna, för att det inte ska gå ut över dem och jag har klarat att ro i land alla mina åtaganden.
– Men jag går inte på premiärer eller andra fester och träffar ganska sällan mina vänner. Jag försöker lära mina barn att man kan göra allt, men inte samtidigt.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som mamma?
– Kärleksfull, omtänksam och tydlig. Jag älskar att umgås och prata med mina barn och hoppas att alla känner att jag räcker till.
Din make Thomas de Paula Eby spelar slagverk i bandet Hoffamaestro – blir det mycket pusslande för att få vardagslivet att gå ihop?
– Om Thomas är i väg på turné med bandet, händer det att vi får hjälp med barnvakt av Thomas föräldrar. Annars ställer de äldre barnen upp och hjälper de yngsta, det fungerar jättebra.
Du och Thomas träffades 2009, då du och en väninna var på en konsert med Thomas dåvarande band, salsabandet Calle real. Men först trodde du inte att det kunde bli något mellan er?
– Jag vet inte om jag hade gett mig in i en relation med någon som redan hade tre barn, om jag själv inte hade haft några.
– Men Thomas har verkligen tagit till sig hela min familj och varit en del av deras liv. Han har hämtat på dagis och skjutsat till träningar.
– Det finns ingen uppdelning på barn, vi är en familj rakt igenom. Barnen släppte direkt in honom också.

Thomas valde en alldeles speciell dag när han friade?
– Ja, julafton 2010 är den bästa dag jag har varit med om!
– Vi hade tänkt gifta oss sommaren därpå, men eftersom jag blev gravid med Ilyah valde vi att vänta. När vi till slut kände att det var dags, skickade vi ut inbjudningar via sms och en vecka senare gifte vi oss, i november 2012.
– Ingenting var planerat i förväg. Det är ganska otroligt att vi fick ihop kyrka, lokal, mat och klänning på bara några dagar.
Ceremonin ägde rum i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm med 120 inbjudna gäster. Thomas farfar var präst.

Du spelar ju in tre olika tävlingsprogram i bakning, men hur skulle det gå om du deltog för egen del?
– Helt åt skogen, jag skulle ha åkt ut först av alla.
– Jag bakar mest inför födelsedagar och jul, även om det kan slinka ner en sockerkaka för att barnen tycker att det är kul någon gång.
– Jag föredrar nog att fika framför att baka. Detsamma gäller mat, som Thomas lagar nästan varje dag. Men ibland är det roligt att hjälpas åt allihopa.

Hur är det egentligen att kliva upp mellan tre och fyra på morgonen, för att hinna till jobbet på ”Nyhetsmorgon”?
– Man är inte riktigt sig själv vid den tiden, kan jag säga…
– Jag går upp en kvart innan taxin hämtar mig, jag fixar i ordning en termos med kaffe och åker till TV-huset i mysbyxor.
– Sedan byter jag om och sminkas på plats. Så går vi igenom manus och diskuterar om det har hänt något särskilt under kvällen och natten.
– Det svåraste är nästan att komma i säng kvällen innan, klockan blir ofta mer än tio. Då är det fullt upp med barnen och jag kollar nästan aldrig på TV.
Flyttade till pappan i Brasilien

Du älskar ju alla möten med människor, men mest klickat på nätet i ”Nyhetsmorgons” historia var när din rumpa fick agera huvudroll?
– Ja, det var i höstas då jag och Peter pratade om träning. I taket hängde två ringar som jag skulle prova.
– Jag hängde upp och ner i ringarna och precis när jag var på väg ner snurrade de runt och min rumpa riktades rakt in i kameran.
– Det gick inte att komma loss och av Peter fick jag ingen hjälp, han skrattade så tårarna rann (ha, ha).

För att återgå till Tildes bakgrund hamnade familjen först på en flyktingförläggning i Alvesta i Småland, där Tilde var nära att stryka med som ettåring, på grund av en dubbelsidig lunginflammation.
När Tilde var fyra år skilde sig hennes föräldrar och pappan flyttade ihop med en annan kvinna. Det gjorde att Tilde kom ännu närmare sin mamma och hon blev väldigt glad då mamman träffade en ny man, Tildes bonuspappa Bengt.
– Titeln på min bok ”Tiden läker inga sår” stämmer exakt – tiden i sig räcker inte för att hela oss.
– Kärlek, goda handlingar och andra människors omsorger hjälper däremot väldigt mycket i läkeprocessen. Bengt var alltid så snäll mot mig och min familj. Tildes pappa flyttade tillbaka till Brasilien och där bodde Tilde ett år då hon var tretton.
– När jag flyttade till Brasilien kunde jag ingen portugisiska och jag kände mig först som en utomjording.
– I Brasilien fick jag se en fattigdom som vi inte är i närheten av i Sverige, trots att vi levde i ett medelklassområde. Mycket av min empati och vilja att hjälpa andra, växte nog fram i mig under det året.
Noga med respekten mot andra

På vilket sätt stöttar du utsatta människor i dag?
– Bland annat genom att skänka pengar till olika organisationer och barnhem. Men det viktigaste som alla kan göra är att vara snäll mot andra människor – att titta dem i ögonen och säga hej.
– Jag pratar mycket med mina barn om vad olika fördomar beror på och hur man kan jobba med sig själv.
– Det är viktigt att lära sig att man ska dela med sig till de som behöver. Det kan vara att köpa en dricka eller ta med en frukt till EU-migranterna, som sitter utanför butikerna och tigger.
Det kan tyckas motsägelsefullt, men Tilde hade önskat att hennes bok inte skulle upplevas som så ”vältajmad”, när den kom ut i höstas.
– Det är så sorgligt att vi inte har lärt oss något mer av historien, men jag hoppas att vi gör det någon gång.
– Jag hade önskat att jag kunde berätta om hur man tvingades fly från sitt hemland 1973, men att det inte är något man behöver oroa sig för i dag.

Av Joakim Löwing Foto: Peter Ericsson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…