Annons

Annons

Tina, 51: Min fibromyalgi försvann med megine-metoden!

Tina jobbade inom äldreomsorgen, var aktiv inom föreningslivet och kunde inte säga nej. Hon blev utbränd och fick fibromyalgi. Räddningen blev den självläkande megine-metoden.

Tina har slutat jobba inom vården och arbetar nu halvtid med odling och växter.

Tina Andreasson bor i Ystad med sin man och har två utflugna barn. Vi träffas i Åbergs trädgård, en grön oas och ett favoritställe.

Under många år arbetade Tina som undersköterska. Det var alltid mycket att stå i och Tina var väldigt engagerad och aktiv både på jobbet och på fritiden. Problemen smög sig på och 2006 började hon bli riktigt dålig. Det var i samband med dödsfall i familjen som påfrestningen blev extra stor och hon blev sjukskriven.

Annons

– Jag var helt utslagen. Inget fungerade. Jag fick ha hjälp att stiga upp ur sängen.

Hela kroppen värkte, smärtan var outhärdlig och hon fick diagnosen fibromyalgi.

– Jag fick behandling med smärtlindring, sjuk- och vattengymnastik. Det var bra, men det löste inte problemen. Jag har alltid varit intresserad av alternativa behandlingar och sökte hjälp på olika sätt under några år. Det var en vän som rekommenderade mig att följa med till naturläkaren Ann Jönsson på Naturmedicinska akademin i Glimåkra. Jag lyssnade till hennes föreläsning om hälsa och sjukdom. Hon erbjöd både behandlingar och utbildning i megine-metoden.

Hittade balansen

Tina tvekade först men Ann sa: ”Detta är en utbildning som du gör för din egen skull, för att kunna bli frisk!”

– Alla andra hade sagt att mitt problem var livslångt, att jag måste lära mig leva med det. Men Ann tände ett hopp hos mig.

Tina gick Naturmedicinska Akademins utbildning i megine-metoden.

– Det var som en ”hälsoskola” där jag lärde mig mer om mig själv, om kropp och själ och varför man blir sjuk. Jag fick samtalsstöd, livscoachning och behandlingar med så kallad megine-massage, en speciell akupressur-behandling som är bra när man har fibromyalgi. Megine sätter igång cirkulationen på ett mjukt och skonsamt sätt genom att man trycker på olika punkter enligt ett visst system. Behandlingen gjorde underverk med mig, och jag fick själv lära mig att trycka på vissa punkter och göra olika övningar.

Tina som hela sitt liv gett till andra fick nu lära sig hur hon skulle ge bra saker till sig själv.

– Vi var en grupp som träffades hos Ann ett antal helger med jämna mellanrum. Första året var jättetufft med mycket förändringar i tankar och tankesätt. Mycket gammalt som jag burit inom mig släppte då. Det var en massa utrensningar och insikter. Fördelen var att jag träffade andra som hade det som jag eller värre. Vi kunde prata och stötta varandra. Det var ett tryggt forum där alla vågade öppna sig, och bara det var väldigt läkande. Jag började hitta balansen och mådde allt bättre.

Tillbaka till arbetslivet

Tina hade gått sjukskriven i fyra år och hade försökt att arbetsträna utan resultat.

– Men efter bara ett år hos Ann kunde jag komma tillbaka till arbetslivet.

Tina blev så glad för det fantastiska resultatet att hon bestämde sig för att fortsätta utbildningen inom naturmedicin och megine-metoden ytterligare två år.

– Det var en personlig utveckling på djupet. Jag som hade problem med minnet och koncentrationen efter utbrändheten bestämde mig för att klara teorin, praktiken och tentan. Allt gick bra och jag blev certifierad megine-terapeut.

Tina kan numera både hjälpa sig själv att må bra och även nära och kära.

– Nu har jag slutat inom vården och arbetar halvtid med odling och växter. Jag har alltid älskat växter och vara i naturen. Jag planerar att starta kurser i runvandring, en sorts nordisk qi gong för äldre.

Naturläkaren 
Ann Jönsson.

Vad är megine-metoden?

Megine betyder livskraft och megine-metoden bygger på gammal traditionell naturmedicin, kombinerat med modern hälso- och friskvård. Kroppen strävar ständigt efter att läka sig själv. Megine-metoden stödjer och stimulerar alla processer som leder till självläkning.

– Har man varit långvarigt sjuk tar det tid att bli frisk. I megine-behandlingen börjar vi med att lägga ett personligt hälsopussel, säger naturläkaren Ann Jönsson på Naturmedicinska Akademin i Glimåkra.

Megine-massage är en speciellt utvecklad akupressur-massage som ökar cirkulationen på flera olika sätt och löser upp spänningar och blockeringar. Man får fart på livskraften. I metoden ingår även kostråd, livscoachning, meditation, mindfulness, olika övningar och tanketips. Man får stöd att göra upp med sina skuggor, såndant som man inte riktigt tänker på men som skapar hinder i livet och konflikter i relationer.

– Naturmedicinen uppdateras och accepteras i takt med att vetenskapen mer och mer kan förklara det som gamla naturläkare i alla kulturer vetat. De gamla visste att det fungerade. Nu har vetenskapen börjat kunna förklara varför dessa metoder fungerar. Nu bygger vi broar mellan den gamla tidens traditionella hälsovård och nutiden, säger Ann Jönsson.

Metoden omfattar så mycket mer än örtmedicin.

– Det finns inget piller man kan äta för att bli frisk och lycklig. Hälsan är en process och megine-metoden är en livsstil och livsfilosofi där man hittar vägar till självläkning av kropp och själ.

Att lägga hälsopussel handlar om att man tittar på hur man har det, dels fysiskt med kroppsliga problem och sjukdomar, dels känslomässigt med hur man har det i sina relationer och hur stressad man är.

Även den andliga, spirituella och existentiella biten är viktig. Den skapar hopp och ger inspiration, för att vi ska bli kreativa och hitta lösningar.

Ann menar att det viktiga är att man alltid börjar med sig själv.

– När man själv förändras påverkas omgivningen. Har man varit sjuk i många år behöver man satsa några år på att bli helad. Att gå megine- utbildningen är att investera i sig själv och få livskunskap och hitta verktyg för att må bra. Det är ingen vaccination mot sjukdom och lidande, men om det skulle uppstå kan man hantera det bättre, säger Ann Jönsson.

Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

7 symtom på fibromyalgi att ta på allvar

9 varningstecken på att du snart blir utbränd

Forskarna tror sig ha hittat orsaken till fibromyalgi


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…