Annons

Annons

Nu mår Tina bättre än hon vågat drömma om!

Att psoriasis är en sjukdom som ger röd och fjällande hud är det många som vet. Vad betydligt färre känner till är att även lederna kan drabbas. Men det finns hjälp mot psoriasisartrit.

Tina Norgren har haft svår psoriasis i huden sedan barndomen, men utan några som helst problem med lederna. För några år sedan insjuknade hon akut i psoriasisartrit.
– Det bara smällde till. Jag fick fruktansvärt ont och kunde inte gå utan var tvungen att använda rullstol. Jag kunde inte ta mig upp ur sängen utan att få tårar i ögonen, och klarade knappt att hålla i en kaffekopp.

Annons

Eftersom hon redan hade psoriasis och var väl påläst om sjukdomen så förstod hon snabbt att hon drabbats av psoriasisartrit. Det betydde att den inflammatoriska 
process som orsakat hennes hudbesvär nu också hade spritt sig till leder och senfästen.
Tina var så dålig att hon blev inlagd på sjukhus, och det tog närmare ett halvår innan hon kunde börja röra sig mer normalt igen.
– Jag var så rädd för att inte få fortsätta jobba och aldrig mer kunna leva som vanligt. Smärtorna var hemska, och jag var så stel och orörlig att det kändes som att jag aldrig skulle bli mig själv igen.

Svårt att få rätt hjälp

Först behandlades Tina med höga doser av metotrexat, ett läkemedel mot psoriasis som funnits länge och som hon tidigare använt mot sina hudsymtom. Det verkar genom att hämma en speciell typ av vita blodkroppar, T-celler, som anses kunna påverka uppkomsten av psoriasis. Hon fick också kortison för att dämpa inflammationen i lederna, samt smärtstillande i form av NSAID-preparat som Naproxen och Pronaxen. Men av de senare drabbades hon helt oväntat av en livshotande allergichock.
– Jag tuppade av och fick åka ambulans till akuten. Det var nära att jag strök med. På sjukhuset tryckte de i mig adrenalin och det hjälpte, men det var på håret.
Efter det fick Tina klara smärtorna med enbart paracetamol. Hon hade dock hunnit bli något bättre i lederna, men förbättringen gick långsamt och Tina vill få effektivare behandling.
– Som patient med psoriasisartrit är det tyvärr lätt att hamna mellan stolarna. Hudsymtomen behandlas vid hudkliniken medan ledbesvären tas om hand vid reumatologisk klinik. Det kan göra det svårt att både få rätt diagnos och bra behandling.
De senaste åren har det kommit en liten grupp av så kallade biologiska läkemedel, som främst tagits fram mot ledgångsreumatism, men som nu visat sig kunna lindra även symtomen vid psoriasisartrit. De är dock mycket dyra och har också viss risk för svåra biverkningar. Tinas läkare var först ovilliga att skriva ut ett biologiskt medel, men eftersom den tidigare behandlingen inte hjälpte tillräckligt bra fick hon till slut prova.

Kan ta långa promenader

Nu behandlas hon sedan något år tillbaka med det biologiska medlet Stelara, märker inga biverkningar alls och mår väldigt mycket bättre än hon hade vågat drömma om.
– Jag har fått mitt liv tillbaka. Nu är jag aktiv, går långa härliga promenader och känner att jag är den Tina jag vill och kan vara igen. Det känns helt fantastiskt!
Hon ger sig själv sprutor med läkemedlet i låret var tolfte vecka. Sprutorna tycker hon är enkla att använda. Det tog ungefär ett år innan lederna blev märkbart bättre. Nu är smärtan och svullnaden borta och bara lite morgonstelhet finns kvar.
– Jag vet att många patienter har förbättrats av andra biologiska medel. Det är individuellt vad som fungerar.
En annan stor skillnad är att den svåra trötthet som hon drabbades av när hennes psoriasisartrit bröt ut nu nästan är borta.
– Tröttheten var hemsk. Mitt på ljusa dagen var det som att jag bara tog slut och behövde gå och lägga mig. Men nu orkar jag jobba heltid utan problem.
I dag är Tina ordförande i Psoriasis—förbundet och starkt engagerad i att öka kunskapen om sjukdomen, både inom 
vården och ute i samhället.
– Många med psoriasisartrit får vänta alldeles för länge på rätt diagnos och bra behandling. Men jag har fått väldigt fin hjälp, och det vill jag att andra drabbade också ska få!

Ärftlig 
folksjukdom

Psoriasis är en folksjukdom. I Sverige finns 250 000–
300 000 personer med någon variant av sjukdomen. Den är ärftlig, kronisk och kan drabba både hud och leder. Mellan 30 och 40 procent av alla psoriasissjuka får även ledsjukdomen psoriasisartrit. De kan få stela, ömma leder, svåra smärtor och ofta en ihållande trötthet. I allvarliga fall kan sjukdomen ge ett livslångt funktionshinder.

Läs mer: Nya mediciner hjälper många med psoriasisartrit

Hit kan du vända dig

Vill du veta mer om psoriasis eller få kontakt med andra patienter 
– kontakta Psoriasisförbundet: 08-600 36 36, www.psoriasisforbundet.se

Text: Katarina Rehn
Foto: Susanne Lindholm

Läs också:

Lotta, 54, slutade äta kött: Jag blev frisk från min hudsjukdom

Se upp: 7 vanliga diagnoser som läkarna ofta missar

Therese, 39, blev fri från reumatism: Jag ändrade kost 
– och värken försvann


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…