Annons

Annons

Vanja om penganöd : ”Här är knepen 
för att klara en 
knaper vardag!” 

Vanja Persson vet hur det känns att inte ha något kvar att leva på efter att räkningar och mat betalats. Därför har hon skrivit Krisboken – om hur
 man överlever trots urusel ekonomi.

Författaren och förläggaren Vanja Persson, 48 år, har under många år haft det kämpigt ekonomiskt. Efter att
 ha betalat allt som måste betalas gapar plånboken tom.

Nu hoppas hon att hennes Krisboken – nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi ska kunna hjälpa andra drabbade, och att de som har det gott ställt ska få upp ögonen för hur det är när man inte får ut mer än 7 000 kronor i månaden.

Annons

– Det är skillnad mellan att ha dåligt med pengar ibland, och att alltid ha det. Min ekonomi tog aldrig riktig fart. Jag fick mitt första barn tidigt, när jag var 18 år, och var då ensamstående mamma utan utbildning. Det är ingen bra grund att stå på, ekonomiskt sett, konstaterar Vanja.

Drabbad av sjukdom

I vuxen ålder pluggade hon på komvux och universitetet för att bli journalist, med tankar om att hon och barnen skulle ha en trygg ekonomi. Så blev det inte.

– Jag fick influensa kort efter examen, och därefter sjukdomen ME. Sedan dess har jag varit sjukskriven i långa perioder. 
Nu jobbar jag bara 25 procent, berättar Vanja.

ME är en neurologisk sjukdom som bland annat kännetecknas av svår utmattning. Ofta debuterar den i samband med en infektion.

Under 1,5 år var Vanja helt utan ekonomiskt stöd från samhället.

– Jag gjorde högskoleprovet och fick så bra resultat att min handläggare på försäkringskassan tyckte att ”Du kan väl inte vara sjuk som fått så bra resultat”. Jag kan till viss del förstå hur hen tänkte, vid ME har man ju minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

– Jag kan koncentrera mig, men det tar oerhört mycket kraft. Efteråt mår jag dåligt och behöver vila. Om jag arbetar en hel dag behöver jag vila en vecka, beskriver Vanja.

För att klara ekonomin sålde hon av så mycket av sina saker som hon kunde: matbord, stolar, nattduksbord, juicemaskin. Hon hyrde ut lägenheten och flyttade hem till sin dåvarande pojkvän. Och hon levde på stipendier och lån, som hon fortfarande betalar av på.

– Att flytta ihop med någon på grund av dålig ekonomi är kanske inte helt lyckat. Jag vill inte leva på någon annan, men det finns en poäng med att dela på utgifterna, säger Vanja.

Att aldrig ha råd med något extra sliter på en kärleksrelation, konstaterar hon. Det påverkar ju vad man kan göra på fritiden.

Vanja, som bor i Stockholmsförorten Hässelby, är i dag singel.

– Just nu vill jag inte träffa en partner. Jag vill ha mer kontroll över min ekonomi först. Jag kan ju inte gå på en dejt i trasiga kläder eller säga att jag inte har råd att betala för maten om vi går ut och äter. Det är ingen bra början, funderar Vanja.

Upplevde ett utanförskap

Hon känner sig lite utanför samhället. Hon är inte bitter över sin situation, mer sorgsen över hur livet blivit.

Vanja har rensat bort allt som inte är helt nödvändigt, som dagstidning – men tv-kanalerna tummar hon inte på.

– Jag har bara några aktiva timmar per dag, övriga orkar jag inte ens läsa en bok. Därför är tv:n viktig för mig, annars skulle jag bara ligga i soffan och stirra i taket, säger Vanja.

Det viktigaste, som hon ser det, är att ha tak över huvudet och mat. Hon tänker att det inte behövs så mycket mer.

– Jag vill väldigt gärna vara självförsörjande. Mina barn ska inte behöva känna att de ska ta hand om mig för att jag är sjuk och har dåligt med pengar. Jag har fortfarande skulder kvar 
sedan jag var utan pengar och för mina studier; det är sex år kvar att betala av på de lånen. Det känns lite som att jag är 
i ett svart hål. Vägen tillbaka är lång. När jag är skuldfri kommer jag när allt är betalt att ha 2 000 kronor kvar i månaden, som ska räcka till mat, bensin och annat.

 

Fick matbordet från kusinen

Vanja växte upp på landet med en ensamstående mamma, Kerstin, som hon tillägnat boken.

– 40-talisterna är bra på att
 vara naturligt sparsamma. Jag lärde mig en hel del av min mamma. Jag märkte aldrig av att vi hade dåligt med pengar som barn, vi åt alltid god mat och hade kläder. Mamma förde aldrig över sin oro för pengar på mig om hon hade någon, medan
 mina barn har varit lite för medvetna om att vi inte har haft pengar. De har märkt att vi har haft det torftigt ibland, sett att kompisar åkt på semestrar utomlands, haft dyra märkeskläder. Mina barn har aldrig bett om sådant, de har vetat om att det inte funnits utrymme för det.

Kläder, skor, stövlar, cyklar, sängar och skridskor till barnen har hon ärvt från sina syskons barn, som ligger nära i ålder.

– Och mitt hem är fullt av
andras avlagda möbler.

Matbord från en kusin, schäslong från grannen, och möblerna i det lilla arbetsrummet har Vanja tagit över efter en inneboende, liksom nattduksbordet.

Men: Hon skulle inte kalla sig själv för fattig, även om den 
ansträngda ekonomin påverkar mycket i hennes liv. Det där att aldrig ha råd med något extra som vi andra tar för givet, som en fika på stan.

– Jag behöver inte sitta och 
tigga. Jag tänker att livet inte enbart handlar om pengar. Jag lever ett rikt liv, bortsett från det ekonomiska, säger Vanja, som har två vuxna barn och två barnbarn.

– Jag har en familj som betyder jättemycket för mig och som jag träffar regelbundet. Jag har ett jobb som jag tycker mycket om och som är ett drömjobb för många. Jag är nöjd med mitt liv. Att jag är pank, singel och sjuk är en annan sak. Jag fokuserar inte så mycket på det, utan på det som är bra i mitt liv – och då blir det rikt, förklarar Vanja.

Vanjas bästa tips:

✔ Gör en budget.
✔ Låna aldrig pengar.
✔ Öppna alltid posten och räkningarna.
✔ Kontakta företag och 
gör en avbetalningsplan.
✔ Betala extra på lån/skulder
 varje månad så att du blir 
av med dem fort.
✔ Håll koll på matkontot.
 Bönor och linser är bra  och billig mat.
✔ Odla själv och plocka bär 
och svamp.
✔ Köp kläder och möbler
 begagnat.
Källa: ”Krisboken” 
 Förlag: Magic Wonders

Så hjälper du en
 vän i pengakris:

● På krogen: Dela inte notan rakt av. Den som har beställt det billigaste har kanske inte råd med mer än så.
● Gemensamma presenter: Inte alla kan lägga en femhundring vid insamlingar, det kan vara halva matbudgeten under en månad för någon.
● Konkret hjälp: Betala 
en kasse mat, hjälp till 
att förhandla ner mobilräkningen m m.
● Kostnadsfria träffar: Promenera, åk och bada, 
ses på hemmafika.

Text: Mia Coull
Foto: Thomas Hjertén

Läs också:

5 smarta sätt att spara pengar – varje dag


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…