Annons

Annons

Tomas Ledin: Jag hade varit en annan utan Marie

Tomas Ledin har firat 45 år i hetluften med en bok, 
där han berättar om besattheten, 
passionen och 
de tunga åren. Samtidigt hyllar han hustrun 
Marie och tackar qigongen för sin goda hälsa.

Lust till att lära sig läsa, skriva och räkna fanns inte. Det första skolåren var stökiga. Tomas Ledin växte upp i ett akademiskt hem, där det fanns en
förväntan på bildning och förkovran.

– När jag gick i ettan, tvåan och trean rymde jag och skolkade, hittade på bus. Det var väldigt rörigt. Men ändå mycket kärlek från mamma och pappa, säger Tomas Ledin.

Annons

– Och det är ju trösklar man ska ta sig över. Man knäcker de där koderna, sedan går det ganska bra. När jag senare ändå blev intresserad av skolan övervann jag allt själv.

Gilla Året Runt på Facebook

Den inledande likgiltigheten kom sig av att Tomas var dyslektiker. På den tiden fanns ingen diagnos för tillståndet. Det var vanligt att de med läs- och skrivsvårigheter ansågs vara korkade, trots att det aldrig någonsin har relaterats till intelligensnivå.

– Jag har sedan länge kommit över dyslexin i stort. Jag läser ju mycket, och har gjort det sedan tonåren. På papperet skulle jag 
i dag kanske inte säga att jag är dyslektiker, även om jag kan vända på ett ord ibland. Men det är uppenbart att det var så.

Tomas och hustrun Marie konsumerar mängder av litteratur. Sture Dahlström är en av Tomas favoriter. I bokhyllan står den svenske beatnikförfattarens alla förstaupplagor; en del av dem har Tomas hittat i antikvariat.

– Jag gillar Tomas Tranströmer också, om vi talar poesi. Och Bruno K Öijer. Hans tre senaste är fantastiskt bra. Jag läser allt möjligt och kan bli inspirerad av språket. Åh, jag läste en så bra bok, alltså. Haren med de gröna ögonen, hette den det?

Han fingrar och letar på mo-
bilen.

– Nej, Haren med bärnstensögon! Edmund de Waal, den finns som pocket. Edmund är egentligen keramiker och bor 
i England. Han har skrivit en
intressant och gripande släktkrönika som samtidigt beskriver den europeiska kulturens utveckling under det förra seklet. Språket är vackert och det är en fin berättelse.

Sålt miljontals skivor

Sammanfattningen av Tomas Ledins gärning sedan den 
mer publika debuten i Melodi-
festivalen 1972 är också en vacker skildring. Under fem decennier har han sålt miljontals skivor och som ingen annan kramat blågula hjärtan med iakttagelser av livets allmängiltiga upplevelser. Vissa sånger är som emotionella nationalsånger: Sommaren är kort, En del av mitt hjärta, Just nu, I natt är jag din, Vi är på gång och så vidare …

– Jag märker ju att mina sånger är speciella för många. Men det finns inget analytiskt bakom. Jag skriver bara ur hjärtat. Det ska kännas bra i magen på mig, säger Tomas och berättar om en händelse i tunnelbanan dagen innan vi ses:

– I rulltrappan blev jag stoppad av en främmande kvinna i 30-
årsåldern: ”Tomas, jag älskar dig!” Hon såg min frågande blick och fortsatte: ”Ja, du sprider så mycket glädje och dina sånger betyder så mycket. Tack! Hej!” För det är ju inte mig hon älskar, det är låtarna.

Framgångarna är många och omfattande. Men under Tomas nu mer än 45 år långa artistkarriär har det även funnits vissa mindre roliga perioder. Som när det gick helt i stå sommaren 1984. Övertygad om att hans egen musik inte längre var någonting gav han en avskedskonsert på Gröna Lund i Stockholm.

En kombination av många års hårt arbete och besvikelse tog ut sin rätt. Tomas rasade ihop som ett korthus.

– Samtidigt som det gick bra för mig i Sverige försökte jag komma ut i världen också. Jag spelade in plattor på engelska och var mycket i Tyskland, Holland, Belgien och Spanien. Men ingen låt slog igenom tillräckligt för att kunna bygga en internationell karriär.

Tomas Ledin med hustrun Marie.

Man ger och tar

I fjol släppte Tomas Ledin ”artistografin” Inte ett moln så långt ögat kan nå?. Förutom mer ingående berättelser om 25 för honom extra betydelsefulla låtar skriver Tomas mycket om den lidelse, besatthet och lust som alltid besjälat honom mellan
ackord och textrader.

I boken framkommer också vad som fick Tomas att ta sig 
i kragen efter att i stället ha producerat andra artister, under pseudonym skrivit slagdängan Snabbköpskassörskan till Di sma undar jårdi och verkat som vd för Polar Studios.

– Det var tuffa och tunga år utan att jag hittade svaren på vem jag var och vad jag ville. De kom först när jag märkte vad jag gjorde: ”Men herregud, här sitter jag och skriver låtar igen. Det måste ju ändå vara det här jag ska syssla med!” berättar Tomas, som 1990 med det storsäljande och prisbelönta albumet Tillfälligheternas spel återigen stod i rampljuset längst fram på scenen.

– Jag är stolt över det artistiska jag har åstadkommit. Men allra mest stolt är jag över att jag har en familj. Att jag har Marie och pojkarna, det är mer den biten.

Marie, dotter till skivbolagsmogulen och ABBA-managern Stikkan Anderson, träffade Tomas på 1970-talet. Hon
har betytt mycket för honom.

– Innan var jag ganska osocial. Marie gjorde lite folk av mig, helt enkelt. Jag hade nog varit en annan utan Marie. Men vi har förstås påverkat varandra, man ger och tar ju.

Han tror att det har varit en fördel att Marie är uppvuxen i musikbranschen:

– Mitt sätt att bete mig och vara frånvarande ibland har aldrig kommit som en överraskning för henne; Marie har upplevt det med sin egen pappa. Sedan har faktiskt våra föräldrar snarlik bakgrund. Både min mamma och pappa och mina svärföräldrar kom från enkla förhållanden och blev lärare
allihop.
Sönerna John och Theo jobbar precis som sin mor och far med musik, men utan att gå i fotspåren. Tomas högaktar deras behov av att leva sina egna liv.

– Det är spännande även nu när de har flugit ur hemmet. Förr, i sena tonåren, när de ringde handlade det ofta om att få låna bilen. Nu hör de av sig bara för att prata lite med pappa, och det gör mig överlycklig.

Marie Ledin och sonen John.

Börjat säga ja

För tillfället är Tomas Ledin i full gång med krogshowen Skarpt läge. Efter succé på Cirkus i Stockholm och Rondo i Göteborg, väntar Sverigeturné i höst. Nyligen blev det ock-
så klart att hans sånger ska 
förevigas i musikalfilmen En del av mitt hjärta med Holly-
woodstjärnan Malin Åkerman 
i huvudrollen.

– För några år sedan bestämde jag mig för att börja tacka ja till en del av det jag slentrianmässigt i decennier hade tackat nej till. Ja-sägande har gett mig mycket energi som jag har nytta av. Men det som främst får mig att fortsätta hålla på är mötet med publiken. Det är den stora belöningen, menar Tomas, och ser återigen yngre ut än de 66 år han har fyllt:

– Men jag märker ju att jag har blivit äldre. Jag måste vara noggrann med kosten och alltid sova ett visst antal timmar. Annars finns inte den kraft som jag behöver de kvällar jag uppträder. Jag får leva som en idrottsman, lite spartanskt och så. Men jag gillar det. Den 
där disciplinen är lite skön, 
faktiskt.

Regelbunden qigong, rörelser och andning med ursprung 
i Kina för att öka energicirkulationen i kroppen, är en stor del av hemligheten. Sedan Tomas började med det är han mycket friskare.

– När jag utbildade mig i qigong och tittade närmare på taoismen insåg också jag att man varje dag har ett val när det gäller vilka knappar man ska trycka på i sin personlighet. Jag är helt övertygad om att både det goda och det onda finns i oss alla. Så någonstans får man bestämma sig: Hur vill man göra med sina dagar? Vill man göra gott eller inte?

Detta är Tomas!

Namn: Tomas Folke 
Jonas Ledin.
Yrke: Låtskrivare,
sångare och artist.
Ålder: 66.
Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm och i hus i Stockholms skärgård.
Familj: Hustrun Marie, 61, sönerna John, 30, och Theo, 26.
Fritidsintressen:
 ”Jag tycker om att umgås med familj och vänner.”
God egenskap: ”Jag har 
en positiv inställning, 
jag oroar min sällan.”
Mindre god egenskap: 
”Jag är inte så värst bra 
på matlagning.”
Höjdpunkt under
karriären: ”Jag fick mitt första skivkontrakt 1971 och kommer aldrig att glömma när jag året
därpå hämtade ut min första lp på posten.
Det var helt makalöst
att sitta i sängen hemma
i pojkrummet och hålla
i en skiva som man själv hade gjort. Jag trodde
inte att det var sant!”

Läs också: Tomas Ledins låtar blir musikalfilm!

Av Hasse Gänger 

Foto: Hasse Gänger, IBL


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…