Annons

Annons

Tomas Ledin om låten Sommaren är kort: Förstod inte kraften

Tomas Ledins stora sommarhit var nära att tappas bort. Nu berättar artisten för första gången om demotejpen "Zimmerman und Kurt" som nästan försvann. "Jag kände inget särskilt inför den just då", säger han till Expressen.

Tomas Ledin i samband med premiären av

Tomas Ledin. Bild: IBL Bildbyrå

Tomas Ledin har skrivit en rad oförglömliga hits genom åren. Men sommarplågan Sommaren är kort höll på att bli just bortglömd.

För Expressen berättar artisten om historien bakom låten.

Sommaren 1981 hade Tomas Ledin och blivande frun Marie Ledin en granne över på middag i huset i Saltsjö-Boo. Efterrätten drog ut på tiden och han plockade upp gitarren och några strofer av låten kom ur honom direkt.

Annons

Ett par dagar senare skrev han klart den och under hösten blev den en av ett par låtar på en demo.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag kände inget särskilt inför den just då. Det var en bra låt, men jag visste inte riktigt var jag skulle göra av den, säger han till tidningen.

Sommaren är kort på B-sidan

Året därpå, 1982, spelade Tomas Ledin in två album. ”Den där sommarlåten” efterfrågades och Tomas Ledin kom att tänka på Sommaren är kort.

Men där kunde historien tagit slut. Demon var försvunnen.

På den tiden skrevs låttitlarna på ryggen av demotejperna, men ”den där sommarlåten” fanns inte någonstans. Tomas Ledin minns hur studioteknikern Lennart Östlund letade i dagar.

– Då kom Lennart på att han döpt om ”Sommaren är kort” till ”Zimmerman und Kurt”! Han och Michael B, som jobbat med Abba, brukade ibland roa sig med att koda låtarna, och hitta på egna namn.

Tomas Ledin i Stockholm 1982.

Tomas Ledin i Stockholm 1982. Bild: IBL Bildbyrå

De ökade hastigheten något, la på syntar och elgitarr samt att Tomas Ledin spelade in ny sång.

Han tyckte att det kändes riktigt bra, men förstod inte kraften i låten. Sommaren är kort hamnade sedan på albumets B-sida.

”Väldigt stolt över den”

När svärfar Stikkan Anderson senare fick höra låten gillade han låtidén. Han påpekade också att det var synd att Abborna Björn och Benny inte hade skrivit den – då hade låten kunnat bli en riktig hit, minns Tomas Ledin.

Trots sågningen släpptes låten som singel i maj 1982 efter påtryckningar från Marie Ledin.

I dag är den kanske en av våra mest klassiska sommarlåtar. Tomas Ledin har spelat den på varje turné sedan dess – även om han ändrar arrangemanget med jämna mellanrum.

Tomas Ledin på Solidens scen i Stockholm i

Tomas Ledin i Allsång på Skansen 2017. Bild: IBL Bildbyrå

Han tror att låtens framgång ligger i att den är ljus och positiv, men ändå har ett vemod i botten.

– Jag har aldrig känt att jag behövt leva i skuggan av Sommaren är kort. Den har inte stått i vägen för mitt artisteri eller mina andra låtar. Det är en av flera låtar jag gjort som jag är väldigt stolt över. Den resan den har varit med om – den är fantastiskt rolig. Jag är evigt tacksam över att den gjort mig så bortskämd, säger han till Expressen.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Tomas Ledin: Jag hade varit en annan utan Marie

Tomas Ledins låtar blir musikalfilm

Tomas Ledin: Jag har tappat bort originalsandalerna


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…