Annons

Annons

Tomatbröd

Tomatbrod

Utmärkt till soppa eller som buffébröd.

2 stycken

3 dl krossade tomater
20 g jäst
6–7 dl vetemjöl
1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl olivolja
10 g flingsalt
5 soltorkade tomater i olja
olivolja till pensling
GARNERING:
1 tomat
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Lös upp jästen i tomatkrosset och tillsätt vetemjöl. Blanda till en deg och låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
Tillsätt grovhackad basilika, olivolja och flingsalt. Knåda degen länge, ca 8 minuter med maskin.
Strimla de soltorkade tomater. Tillsätt tomaterna i degen och arbeta in dem. Lägg degen i en degbunke och pensla med lite olivolja. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Ta upp på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Forma till runda bröd och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter. Pensla med olivolja några gånger under jäsningen.
Snitta eller kryssa bröden. Skiva tomaten tunt och lägg ovanpå bröden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

Av Bitte E:son Forsberg

Foto Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…