Annons

Annons

Tommy Körberg om fängelsestraffet: ”det var en räddning”

Tommy Körberg har svikit men aldrig blivit sviken, säger han. I radioprogrammet Katarina Hahr möter berättar artisten om synen på kärlek och hur han slutade tänka destruktivt. "Nu har jag blivit mer snäll mot mig själv"

Katarina Hahr möter Tommy Körberg i P1.

Katarina Hahr möter artisten Tommy Körberg. Bild: Alexander Donka/Sveriges Radio

I veckans avsnitt av ”Katarina Hahr möter” i P1 träffar journalisten Katarina Hahr artisten Tommy Körberg.

Samtalet tar sin början i det tidiga 1980-talet.

Tommy Körberg sitter på öppen anstalt för att avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff efter att ha ertappats med 21 gram kokain på krogen.

Annons

– Just då tyckte jag att det var en räddning. Jag tror man gör saker omedvetet för att bli ertappad och få en gräns. Jag tillhör ju då den här gränslösa personlighetstypen, som också gäller alkohol som jag insett att jag inte kan hålla på med. För då lurar jag mig själv och blir personlighetsförändrad, säger han i radioprogrammet.

Uppväxten var speciell. De två första åren bodde han i fosterhem innan han flyttade hem till sina morföräldrar och sedan till sin mamma. Familjen, med en ny styvpappa, flyttade sedan till Ronneby.

Tommy Körbergs pappa

Sin riktiga pappa träffade han först när han var i 40-årsåldern. Det var först när jag fick mitt andra barn Erlend, som nu är 22, och frågan om en farfar dök upp som han själv började fråga efter sin egen pappa.

Även om han aldrig minns att han saknade en pappa var det tydligt att han saknade en referensram. När förste sonen, Anton Körberg, var liten var det oftast Kjell Bergqvists mamma Märta som tog hand om honom. Både han och Antons mamma Anki Lidén jobbade mycket och förhållandet slutade i uppbrott.

Efteråt följde en turbulent tid, enligt Tommy Körberg själv.

Läs också: Tommy Körberg om papparollen: ”Skäms över att man inte räckte till”

Anki Lidén, Tommy Körberg och sonen Anton Körberg 2005.

Anki Lidén, Tommy Körberg och sonen Anton Körberg 2005. Bild: IBL Bildbyrå

I dag beskriver sig Tommy Körberg sig som betydligt lugnare. Dels för att han inte skulle orka hålla på som han gjorde, dels för att han tänker annorlunda.

– Jag har ingen längtan efter att förströ mig på ovidkommande saker.

Tommy Körberg om kärleken

Han känner han också att han har allt han kan önska sig, även om hans inre fortfarande kan vara stökigt.

– Jag har svikit men aldrig själv blivit sviken. Jag vet inte vad det kommer av, men jag försöker ta reda på vad det beror på. Det är ett ständigt sökande att ta reda på varför. Jag tror jag flyr från någonting, säger Tommy Körberg.

Tommy Körberg tillsammans med frun Anne-Charlotte Körberg med dottern Elvira.

Tommy Körberg tillsammans med frun Anne-Charlotte Körberg med dottern Elvira. Bild: IBL Bildbyrå

Han har också slutat fundera kring det destruktiva och är mer snäll mot sig själv.

– All kärlek börjar i att lära sig älska sig själv. Om det inte finns vänskap finns det ingen kärlek. Det är först då det finns plats för djupare kärlek. Där finns det ingen plats för svek för då sviker man sig själv, säger Tommy Körberg.

”Katarina Hahr möter” sänds onsdagar klockan 11.04 och 20.03 i P1. Poddversion finns i appen Sveriges Radio Play!

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Tommy Körberg: ”Jag provade att fira jul ensam”

Tommy Körberg om första mötet med frun: ”Ett fyllo ställde sig framför”

Tommy Körberg om att sjunga på vännernas begravning: ”Plockar fram min inre sociopat”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…