Annons

Annons

Sanna Nielsen: Tonåren var en svår tid

Sanna Nielsen

Melodifestivalvinnaren Sanna Nielsen:

Hon var etta på Svensktoppen redan som 11-åring. Högstadiet var en tuff tid och trots att Sanna Nielsen ska representera Sverige i Eurovision Song Contest och i dag är stor stjärna, har hon blivit ratad på scenen. Nu vill hon in i en helt ny del av branschen…

Under uppväxten i den lilla orten Edenryd följde Sanna Nielsen ofta med pappa Christer och mamma Ing-Marie ut på dans. Medan föräldrarna svängde runt på dansgolvet satt Sanna på scenkanten och sjöng med i låtarna. Sju år gammal ställde hon upp i sin första talangtävling på Matfestivalen i Olofström. Tre år senare, under en annan talangtävling, spelade kompbandet in Sannas framträdande i smyg. Inspelningen skickades till låtskrivaren Bert Månson, som imponerades av hennes kristallklara röst. Sanna, då 11 år, spelade in hans låt ”Till en fågel”, vilken snabbt seglade upp på ”Svensktoppens” förstaplats. Därmed var genombrottet ett faktum.

Annons

VÄGRADE BERÄTTA FÖR NÅGON

 Sannas första pressrelease blev på hamburgerrestaurang.

Sannas första pressrelease blev på hamburgerrestaurang när hon var 13 år. Foto: privat.

– Det positiva var att jag tidigt fick yrkesrutin, jag känner mig väldigt trygg på scenen och alla situationer som jobbet medför. Eftersom jag fortfarande gick i skolan hade jag heller ingen press på mig att lyckas som artist.

– Nackdelen med att komma från en liten by och plötsligt bli känd var att det väckte mycket avundsjuka bland mina jämnåriga. Högstadietiden var tuff för mig. Att vara tonåring är inte det lättaste, och att dessutom vara en offentlig tonåring gör det hela ännu värre. Jag kunde inte förstå varför inte alla kunde glädjas åt mina framgångar.

– När jag började i gymnasiet drog jag ifrån byn och flyttade till Malmö. Jag berättade inte för en endaste själ vem jag var eller vad jag höll på med på fritiden. Inte förrän det kom ut i tidningarna att jag skulle vara med i Melodifestivalen fick mina nyblivna vänner veta det. Då blev de jättesura och tyckte att jag hade ljugit om mig själv. Senare har de erkänt att de är glada över att jag inte sa något, eftersom de kanske inte hade vågat närma sig mig om de hade vetat vem jag var.

Vad har du för karriärdrömmar inför framtiden?

– Jag skulle vilja göra en personlig show eller monolog som innefattar mycket musik. Att blanda musik och skådespeleri lockar mig jättemycket.

– Jag har länge drömt om att få vara med i en musikal. Nyligen medverkade jag i en konsertversion av ”Kristina från Duvemåla”. Det kändes roligt att gå in i en roll, i stället för att uppträda som mig själv. Man tröttnar lätt på sin egen person när man ser sig själv överallt och är sitt eget varumärke.

”Benny Andersson skrattade ut mig på scenen”

Sanna har tävlat i Melodifestivalen hela 7 gånger nu. Här är hon 2007.

Sanna har tävlat i Melodifestivalen hela 7 gånger nu. Här är hon 2007. Foto: SVT.

Stämmer det att du sökte en roll i musikalen ”Mamma Mia!”?

– Ja, jag tog mig vidare till slutaudition, men där tog det stopp. Vi som var kvar hade fått öva in en danskoreografi till Abba-låten ”Mamma Mia”. Efter att vi hade gjort den inövade koreografin skrek koreografen helt plötsligt: Improvisation!

– De andra började göra piruetter hit och dit. Jag, som inte har någon dansutbildning och aldrig har gjort piruetter i hela mitt liv, gjorde i stället indianhopp.

– Garvet som utbröt i dansstudion var inte nådigt, men jag kunde inte göra annat än att stämma in i det. Även om jag inte fick rollen så gav jag i alla fall Björn Ulvaeus, Benny Andersson och de andra i juryn ett gott skratt.

Vad tror du att du hade sysslat med om du inte hade fått din vackra sångröst?

– Förmodligen med musik på något annat sätt, kanske som körledare eller pianist. Jag hade nog också kunnat tänka mig att jobba med barn, med tanke på att jag är barnsligt lagd och gillar att leka.

Längtar du efter att få egna barn?

– Självklart vill jag bilda familj, men jag känner ingen stress. Det kommer när det kommer…

TÄNKER VERKLIGEN INTE FRIA

Sanna är sedan fem år tillbaka tillsammans med den tolv år äldre gitarristen Joakim Ramsell. De två senaste julturnéerna har Joakim ensam ackompanjerat Sanna på sin gitarr. I år ingår han i det band som kommer att turnera tillsammans med henne, Kalle Moraeus, och Orsa spelmän.

– Jocke och jag lärde känna varandra genom jobbet, och därför har vi heller inga svårigheter att arbeta ihop. När vi jobbar tänker vi inte så mycket på att vi lever tillsammans. Vi kan trampa varandra på tårna som vilka arbetskamrater som helst, men efter giget är vi ett par igen.

I Joakims uppväxttrakt Fjärdhundra utanför Enköping har han och Sanna ett litet hus med en studio. Där kan de sitta och jamma in på sena natten utan att riskera att störa sina grannar.

Är det aktuellt med giftermål?

– Eftersom jag är traditionell av mig tycker jag att det är upp till min pojkvän att bestämma. Men jag skulle tycka att det vore jätteroligt. Jag har sjungit på en massa bröllop, så jag vet ju på ett ungefär hur en vigsel går till.

Kan du tänka dig att sjunga på ditt eget bröllop?

– Nej, absolut inte. Den saken får mina vänner sköta om. Eftersom musiken är både mitt och Jockes jobb måste vi få vara fria från det på vår bröllopsdag.

Vilka är dina planer för nästa år?

– Mitt främsta projekt är att göra en ny skiva, förmodligen på engelska. Om tiden tillåter vill jag gärna tillbringa en period i USA och sitta där och skriva låttexter. Jag känner att jag vill slippa alla ”måsten” här hemma och behöver få ny inspiration. Och så klart melodifestivalen.

Sanna älskar att sporta - även om det ibland blir platt fall. Foto: privat.

Sanna älskar att sporta – även om det ibland blir platt fall. Foto: privat.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jag älskar att motionera och hålla igång, och att umgås med mina vänner och min familj. Jag går väldig sällan ut och partajar. Jag träffar så mycket folk i jobbet att jag bara vill vara hemma när jag är ledig.

– Men jag bjuder gärna hem folk. Att sitta i mysbyxor, dricka vin och pladdra en hel natt med mina närmaste vänner – det är det bästa jag vet.

Faktaruta Sanna Nielsen:

Yrke: Artist

Ålder: Fyller 30 år i slutet av november

Karriär: Har tävlat i Melodifestivalen 7 gånger – äntligen vann hon! Fick som 17-åring Ulla Billquist-stipendiet. Är den yngsta (11 år) som legat 1:a på Svensktoppen. Har släppt åtta album och ett 20-tal singlar.

Familj: Sambon Joakim Ramsell, mamma Ing-Marie, pappa Christer, lillebror Thimmy, och halvsyskonen Madeleine och Per Ola

Bor: I lägenhet i Årsta utanför Stockholm

Aktuell: Ska representera Sverige i Eurovision i maj.

 

Sanna - laddad - dagen före melodifestivalen. Bilden är från hennes blogg.

Sanna – laddad – dagen före melodifestivalen. Bilden är från hennes blogg.

Fyra snabba med Sanna:

Bästa karaktärsdrag?

– Att jag är glad, positiv och öppen för nya utmaningar.

Sämsta karaktärsdrag?

– Att jag är disträ och lätt glömmer saker.

Vad får dig att gråta?

– Modet hos människor som vågar dela med sig av sina liv och därigenom blir ett stöd för andra. En sådan person var Kristian Gidlund, som berättade öppenhjärtigt om sin cancer.

Vilket är ditt levnadsmotto?

– Att inte tänka så mycket på framtiden. Det är bättre att njuta av det man har just nu.

 

Röster om Sanna!

* ”Så ska det låta”-programledaren Kalle Moreaus om Sanna:

–  Mitt första intryck om henne är att hon är ett ärkeproffs. Hon gnäller aldrig, har aldrig haft en dålig sångdag och leverar otroligt varje gång. Hon har verkligen en passion för sitt yrke och älskar när showen drar igång. Dessutom har hon inga later, inga krav på vad som ska finnas i hennes loge, blir aldrig nervös och kommer aldrig otränad till repetition.

Hur skulle du beskriva henne i tre ord?

– Generös. Musikalisk. Och makalöst lång – hon är minst ett huvud längre än jag..

* Mamma Ing-Marie om Sanna:

Sannas bästa sida:

– Hon är ödmjuk, oftast glad, ambitiös, ger sig aldrig och tänker alltid på sina nära och kära.

Sannas sämsta sida:

– Skulle i så fall vara att hon är disträ ibland. Det är egentligen en ganska charmig sida. Tror hon har det förvirrade från mig…

Typiskt för henne:

– Hon står med båda fötterna på jorden och försöker alltid vara sig själv.

Roligt om Sanna:

– Hon har alltid nära till skratt, även åt sånt som ingen tycker är kul. Det livar alltid upp stämningen och hon bjuder på sin ibland förvirrande tanke.

* Sannas lillebror Thimmy Nielsen, 26:

–  Min syster är alltid hjälpsam och snäll och ställer upp i vått och torrt!

Men ibland är hon lite för snäll, Lite väl godtrogen. Men hon är väldigt ambitiös, jobbar på mot sina mål hela tiden och ger ej upp.

– Vi brukar alltid snacka om att vi stått varandra så nära, vi bråkade nästan ingenting som små. Den var jag som var busen i familjen, men EN gång när det faktiskt var Sanna som var the bad guy skyllde hon, helt utan samvete, skulden på mig. Det har vi skrattat åt så många gånger, för det är så olikt Sanna och händer aldrig idag!

 

Av Linda Andersson


1 kommentar

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…