Annons

Annons

Traditionell påskmat – på enkelt sätt!

Piffa upp det traditionella påskbordet med våra läckra rätter som är superenkla att laga! Lax, sill och ägg finns naturligtvis med. Och påskens höjdpunkt - läcker lammstek!

Enkel traditionell mat till påskbuffén:

1. Snabblagad sill

Gör din egen sill i påsk med rödlök och rom.

Sillen på 15 minuter! Foto: Kent Jardhammar

Löksill med rom

4 port
Tid: 15 min

1 pkt 5-minuterssill, 400 g
1/2 liten rödlök
2 dl gräddfil
50 g röd stenbitsrom eller annan röd rom
2 msk hackad dill

Annons

1.Häll av spadet från sillen och låt den rinna av. Skär den i mindre bitar.
2.Finhacka löken och blanda den med gräddfil, rom och dill. Rör ner sillen.

Gilla Året Runt på Facebook

Av Eva Boström

2. Ägghalvor med topping

Snabbt och enkelt!

Toppa äggen grönt! Foto: Kent Jardhammar

Ägghalvor med topping

4 port
Tid: 15 min

4 ägg
rucolasallad
körsbärstomater
1 dl gröna färska basilikablad eller pesto
2 msk färskost
1 msk gräddfil
1/2–3/4 dl riven parmesan
salt
ev 1/2 liten pressad vitlök

Garnering: Riven Parmesan

1. Lägg ner äggen i kallt vatten och koka dem 8 1/2 min. Spola dem kalla, skala och dela dem.
2. Lägg ut ägghalvorna på en bädd av rucola och små delade tomater.
3. Blanda mixade eller mortlade basilikablad eller pesto, färskost, gräddfil, parmesan och ev lite pressad vitlök till en lämplig konsistens. Smaka av med salt. Fördela röran på ägghalvorna och riv över lite parmesan.

Av Eva Boström

3. Läckra laxrullar!

Gott och snabbt!

Laxrullar med ost. Foto: Malte Danielsson

Laxrullar med 
pepparrotsost

6 port
10 min

350 g kallrökt skivad lax
125 g pepparrotsost, 
t ex Cantadou
1/2 finhackad rödlök
2 msk finhackad gräslök
2 avokador
salt, svartpeppar
2 msk sesamfrön
Garnering:
dillkvistar

1. Fördela laxskivorna omlott på plastfolie så de bildar en rektangel. Bred på färskosten, strö över rödlök och gräslök.

2. Dela och kärna ur avokadorna. Skär i tunna skivor och lägg på laxen. Salta och peppra. Rulla ihop och låt stå i kylen 1 timme.

3. Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna.

4. Täck rullen med fröna, skär upp. Garnera med dill.

Av Ulrika Davidsson

4. Lax med krämig topping

Läckert med det lilla extra!

Hovmästartopping på laxen. Foto: Pontus Ferneman

Lax med hovmästarsås

400 g skivad färskrökt el gravad lax
200 g färskost naturell, t ex philadelphia
1 1/2 msk senap
2 msk skånsk senap
1/2 –3/4 msk rörsocker el vanligt socker
1 1/2 msk vit balsamvinäger
2 msk hackad dill

Garnering:
1 citron
Dill

1. Lägg upp den skivade laxen vackert på ett fat.
2. Blanda försiktigt alla ingredienser till röran och smaka av med salt och peppar. Låt stelna i kyl en stund.
3. Skeda hovmästarcheese över laxen, garnera med citronklyftor och dill.

Tips!
Dillolja: Mixa 1/2 dl rapsolja med 1/2 dl hackad dill, smaka av med salt och peppar. Ringla över som ett komplement.

Av Marianne Liljenberg

5. Läcker lammstek

Traditionellt och läckert!

Lammstek med vitlök och örter. Foto: Linda Prieditis

Lammstek med örter

6 port
2 tim

1 kg lammstek, benfri
1 ekol citron, rivet skal
300 g kvistcocktailtomater

Fyllning:
ev 35 g sardellfiléer
4 vitlöksklyftor
4 kvistar rosmarin
4 kvistar timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Skysås:
4 dl sky och vatten
1 msk soja
1 1/2 msk majsena majsstärkelse
1 dl rödvin

1. Skala vitlöken och plocka örtkvistar från krukorna.

2. Blanda ihop fyllningen. Lägg i stekens hål (efter det borttagna benet).

3. Bind upp steken med bomullssnöre. Kolla hur muskeltrådarna går, lättare att se när köttet är rått. Den färdiga steken skärs senare upp tvärs över muskeltrådarna.

4. Gnid in steken med salt och peppar. Lägg i ugnsform. Riv citronskalet (bara det gula) och lägg på steken. Sätt i köttermometer med spetsen i stekens mitt. Stek i 200° längst ner i ugnen, till innertemperatur 60° för rosa stek, ca 1 1/2 tim. Lägg tomaterna bredvid steken när 10 min av tiden återstår. Låt den färdiga steken vila i folie ca 
20 min: temperaturen utjämnas, köttsaften behålls.

Sås: Sila och mät upp sky 
och soja i kastrull. Koka upp. Blanda stärkelse och vin, 
rör i. Sjud några min. Krydda. Servera med potatisgratäng, sås, sparris och ugnsstekta 
tomater.

Av Eva Boström

6. Kycklinggryta – på hälsosamt sätt

Påskgod gryta!

Läckert och lättlagat. Foto: Malte Danielsson

Kycklinggryta med pepparsås

4 port
30 min
463 kcal per port

600 g kycklinglårfilé
salt, svartpeppar
1 tsk smör
1 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 1/2 dl grädde
2 msk krossade pepparkorn, svart-, vit-, rosé- och 
grönpeppar
1 gul paprika
100 g haricots verts
10 cocktailtomater
lite färsk timjan
50 g rucolasallad
Ugnsbakade tomater:
4 plommon- eller bifftomater
1/2 msk olivolja
1/2 msk balsamico
salt, svartpeppar
2 dl rucola
100 g fetaost
1 tsk honung
100 g tärnat bacon

1. Skär av toppen på tomaterna och gröp ur innehållet. Häll på olja och balsamico och strö på salt och peppar. Ugnsbaka i 200°, 10 min.
2. Hacka rucolan och lägg i en skål med fetaost och honung. Hetta upp en stekpanna och bryn baconet i några min. Blanda ner rucola- och fetaost-blandningen och lägg det i tomaterna och ugnsbaka i 
ytterl 10 min.
3. Dela kycklinglårfiléerna i mindre bitar, salta och peppra. Bryn dem runt om i smör. Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde och koka upp. Lägg i pepparkornen och sjud på svag värme i 10 min.
4. Skär paprikan i små bitar, dela haricots vertsen. Lägg alla grönsaker i grytan någon minut före servering. Smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk timjan.
5. Servera med ugnstomaterna och lite rucola.

Av Ulrika Davidsson

7. Snabba påskdesserten

Saffran och blåbär – mums!

God och snabb påskdessert. Foto: Malte Danielsson

Saffranspannacotta med blåbär

350 kcal per port
6 port
20 min

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 pkt saffran, 0,5 g
1 msk sötströ
1 tsk vaniljpulver

Blåbärsmousse:
1/2 dl vispgrädde
1 dl frysta blåbär
1/2 msk sötströ
1 kvist mynta

1. Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min. Koka upp grädde, saffran och sötströ i en kastrull. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i gräddblandningen så att de smälter. Låt svalna och tillsätt vaniljpulver.
2. Häll upp i formar eller glas. Låt stelna i kyl i minst 3 tim.
3. Vispa grädde, frysta blåbär och sötströ. Ställ in i kylen. Garnera med mousse, mynta och strö över lite blåbär.

Av Ulrika Davidsson

Läs också: Påskens godaste sillar


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…