Annons

Annons

Träffa familjen Ilmrud från ”Familjen Annorlunda”

Han ville ha två barn och hon blir gravid trots trippelskydd. Resultatet blev nio barn för Madeleine och Mikael Ilmrud. Nu är de med i tredje säsongen av TV-serien "Familjen Annorlunda".

2014--22780

Pappa Mikael, 36, och mamma Madeleine, 32, har Tuva-Li, 2, och EmmyLou, 4 månader i knäet och Charlie och Colin, båda 5, bakom sig. Victor, 17, Engla-Freja, 8, Adam, 7 och William, 11 , sitter nedanför. Oliver, 15, saknas på bilden.

Som 27-åring var Madeleine Ilmrud Sveriges då yngsta blivande sjubarnsmamma. Det uppmärksammades i Aftonbladet innan en förfrågan att delta i realityserien ”Familjen Annorlunda” på TV 4 kom.

Det populära programmet är inne på sin sjätte säsong – och Ilmruds tredje.

Annons

Livet har förändrats en hel del sedan de deltog första gången. Bland annat har Madeleines blogg vuxit till en av de mest lästa i Sverige. Hon har mellan 100 000-150 000 unika besökare i veckan – är anställd som skribent på Allt för föräldrar, frilansar som krönikör och säljer sin egen konst. Dessutom skriver hon på en bok.

Gilla Året Runt på Facebook

– I början var det väldigt konstigt när folk kom fram på stan för att få autografer eller ta bilder. Oftast är det bara roligt. Men jag har utsatts för kränkande inlägg på bloggen, det är faktiskt chockerande hur långt en del kan gå, berättar hon.

Madeleine fortsätter:

– Ett par personer har förföljt mig på bloggen under flera års tid och givetvis har det varit väldigt jobbigt för mig och Mikael. De kan exempelvis förnedra mig som mamma, skriva att de sett mig eller Mikael varit otrogen och ösa ur sig en massa ofattbar skit. Flera andra anhöriga har också tagit sig illa vid.

Mikael är fortfarande butikschef på samma ställe som han och hustrun träffades på för snart tio år sedan. Det var han som anställde henne som extrasäljare och det tog inte ens en vecka innan det slog gnistor om dem…

2014--23024

Trippla p-piller hjälpte inte

Att Madeleine hade tre barn med olika pappor sedan tidigare (äldsta sonen Victor fick hon redan som 15-åring), var inget som avskräckte.

– Jag har alltid tyckt mycket om barn – det var bara att köpa hela paketet. Däremot fick jag ändra min plan på familj med två barn. Det var ju liksom kört från början, skrattar Mikael.

Han ville gärna ha egna – men trodde aldrig att det skulle bli så många som ytterligare sex stycken.

– Det är faktiskt få av barnen som är planerade. Flera av dem har ju kommit till trots att Madde ätit p-piller. Ibland undrar man om det räcker att vi tvättar underkläder ihop för att hon ska bli gravid, skrattar Mikael.

Strax efter att tvillingarna Charlie och Colin – nummer sex och sju i skaran – föddes 2011 berättade Madeleine i Året Runt att det inte skulle bli några fler barn.

Ändå har skaran utökats med både Tuva-Li och EmmyLou

– Ja, det där har jag fått äta upp, skrattar niobarnsmamman. På läkarnas inrådan började jag ta tre p-piller i stället för ett, men inte ens det räckte. Nu har jag bestämt mig för sterilisera – då borde jag väl ändå inte kunna bli gravid igen…

 

2014--22811

För två år sedan knakade äktenskapet och makarna hade skilda adresser under halva 2013. När Madeleine visade sig vara gravid var de först tveksamma till att behålla det sista lilla fostret i magen. Men separationen blev en varningsklocka som fick dem att tänka om.

– Vi har nästan enbart levt för barnen tidigare och så gott som aldrig tagit oss tid för varandra. Alla föräldrar behöver få vara sig själva ibland och inte bara mamma eller pappa. Vi hittade varken egen tid ihop eller gav varandra tid för egna vänner och därför gled vi isär, berättar Madeleine.

Uppbrottet då Mikael skaffade en egen lägenhet och lämnade familjens femrummare blev tufft för alla. De provade att ha barnen varannan vecka, men saknaden blev för stor. Paret insåg ganska fort hur mycket de betyder för varandra.

– Vi är vana att folk har åsikter, en del tycker säkert att det är märkligt med ytterligare ett barn när vi inte fick ihop livet innan. Men numera ser vi till att barnen kommer i säng lite tidigare en av helgkvällarna – då vi får tid att mysa bara vi två. Och båda har hittat på saker var för sig eller med kompisar.

Så istället för att separera har de istället flyttat till sitt första hus – och får en yta på över 200 kvadratmeter i stället för 130. Fem rum och kök utökas till sju rum och kök.

– Det är underbart för alla, då slipper vi att trängas. Både Victor och Oliver har flickvän och det är inte så kul att ta med sig dem hem till ett rum med en brorsa i. Nu får de istället varsitt rum.

Dammsuger två gånger om dagen

Madeleine är själv uppvuxen med fyra äldre bröder och van vid storfamilj.

– Jag ser nästan enbart fördelar med att ha många barn. Du kan alltid ha någon bredvid dig och behöver aldrig vara ensam. Vi är en mycket aktiv familj som gör mycket roligt ihop. Det är ingen brist på sysselsättning, barnen håller på med allt från fotboll och hockey till golf och motocross.

Med andra ord blir det en del skjutsande fram och tillbaka – liksom ett antal utvecklingssamtal och föräldramöten varje år…

– Det enda jobbiga är egentligen alla fördomar man stöter på. Och maginfluensa – går den runt i familjen känns det som att man nästan hellre kapar en arm, skrattar Madeleine.

Både hon och maken är ordningsamma och strukturerade – vilket är ännu viktigare när man är så många.

– Vissa som kommer hit blir förvånade att vi inte har mer rörigt och mer högljutt. Jag dammsuger varje dag, ibland två gånger och vi kör säkert två-tre maskiner tvätt dagligen. Det blir mycket storkok av mat och barnen leker väldigt bra ihop. Så det är ändå ganska lugnt.

En gång i veckan spelar Madeleine även in tv-programmet ”Snacket går” på 24 Corren. Men egentligen är hon utbildad undersköterska och drömmarna om att bli polis finns kvar ännu.

– Flera av barnen är ännu så små, men jag är ju bara 32 år. Vem vet vad som händer när de blivit större? Om du frågat mig för tio år hade jag knappast trott att jag skulle ha nio barn nu, ler Madeleine.

Veckoranson i hushållet:

Mjölk: 42 liter

Yoghurt: 10 liter

Bröd: 10 limpor

Potatis: ca 10 kilo

Blandfärs: 5 kilo

Äpplen: Cirka 30 stycken

Antal tvättar: 21 maskiner

Toalettpapper: 16 rullar

Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson

Läs också:

”Familjen Annorlunda” har fått sitt tionde barn: ”En inte helt problemfri resa”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…