Annons

Annons

Träna direkt efter operation

Dagen efter en höftoperation är det dags att stå på benen och försöka gå igen. Det kan tyckas obarmhärtigt men det är av yttersta vikt för att få en bra återhämtning och för att minska risken för komplikationer.

Träna efter operation

– Ju snabbare patienten kommer in på operation och ju snabbare de kommer på benen igen, desto bättre. Detta för att minska risken för blodpropp och trycksår, säger Ami Hommel disputerad sjuksköterska och docent i vårdvetenskap inriktning ortopedi.
Träningen börjar alltså dagen efter operation och man får gå med hjälp av ett gångbord. Så småningom utökar man med rullator eller kryckor. Man brukar ligga ungefär en vecka på sjukhuset och innan man går hem får man prova att gå i trappor. Sedan tar hemmaträningen vid.

– Alla frakturer ser olika ut och i vissa fall kan man inte belasta fullt på benet. För äldre är det bästa oftast att göra vanliga hushållssysslor, och promenader är bra. Att cykla kan också vara bra, men inte i trafiken efter­som balansen oftast inte är helt bra, utan på en stationär cykel de första månaderna. Träningen varierar mycket från person till personberoende på vad personen kunde göra före frakturen, säger Ami Hommel.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det är aldrig försent att förebygga fall och frakturer genom att träna balans och styrka.

Operationerna vid höftfraktur är oerhört olika och sätter man in en protes så är det förstås en större operation än om man sätter dit metallpinnar eller en platta, och det påverkar rehabtiden. Men oavsett hur man brutit sig så får man räkna med minst fyra månad­ers träning och ofta upp till ett år. Det beror också på hur stark patienten är från början.
– Det är aldrig försent att förebygga fall och frakturer genom att träna balans och styrka. Att simma och cykla är i och för sig bra men för att skelettet ska bli starkare, behövs den där stöten du får vid promenader eller löpning, säger Ami Hommel.

Att träna upp balansen är viktigt och för äldre människor finns det ytterligare enkla medel att ta till, för att man inte ska tappa balansen och riskera att bryta sig.
– Du ska ha stadiga skor när du går ute och bra belysning i hemmet och använda glasögon och hörapparat om du behöver. Försök också att minimera riskerna i hemmet genom att inte ha lösa sladdar hängande eller liggande, ta bort höga trösklar och använd halkskydd i badrummet, tipsar Ami Hommel.

Fyra symtom att se upp med

Om man faller och får ett höftledsbrott kan man:
1. Få mycket ont i ljumsken
2. Få strålande smärta ut i låret ner mot knät
3. Få svårt att röra eller stödja på benet
4. ha benet liggandes vridet utåt och se kortare ut

Av Jessika Devert Foto: Shutterstock

Läs om Agneta Sjödins resa tillbaka efter operationen.

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…