Annons

Annons

Träna upp minnet i sommar

Lar dig komma ihag

Så står du där igen i kassan och kan inte minnas koden till bankkortet. Och nyss mindes du inte vad du skulle handla. Då är det en tröst att komma ihåg att det finns enkla sätt att bryta detta mönster. För till stor del har glömska att göra med vårt levnadssätt. Så här kan du bättra på minnet under semestern;

Annons

En av de största minnestjuvarna är stress.
– Långvarig stress tar död på minnescellerna. Lite stress fungerar som en piska, då presterar vi som bäst – vi är designade för att spurta. Men kronisk stress är som att bli jagad av ett lejon, dag efter dag. Det är extremt viktigt att återhämta sig, annars kan det gå illa, säger Katarina Gospic, hjärnforskare.
Katarinas bästa tips för att hålla minnet vid god vigör är annars att äta, träna och sova väl.
– Om du dricker ett glas apelsinjuice så ökar du hjärnans prestation tillfälligt, men om man ser det på lång sikt är kosten viktig. Man kan jämföra det med att bygga hus, använder du bra material så står det kvar längre. En god kost påverkar uppbyggandet och blodförsörjningen av hjärnceller – och ser dessutom till att kopplingen mellan dem fungerar.
Varför är fysisk träning så bra för minnet?
– När vi tränat frisätts ämnen som är bra för tillväxten av hjärncellerna och ser till att de mår bra.
Alla vet ju hur snurrig man kan bli efter en sömnlös natt. Och det finns en förklaring till det.
– När vi sover återhämtar sig hjärncellerna – man kan jämföra det med sopbilen som är ute när vi sover. När vi vaknar är gatorna fina och vi kan ta oss fram som vanligt. Samma sak är det med hjärnan på natten – då återhämtar sig hjärncellerna och slagg städas undan.
Katarina poängterar att det aldrig är försent att ändra sina vanor så att minnet hålls på topp.
– Utmana hjärnan! Lär dig ett nytt språk, gå kurser, samtala och lös korsord, då tränas hjärnan som bäst. Det du tränar blir du bra på, säger Katarina Gospic.

Av Kristina Eriksson Foto: Thinkstock

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…