Annons

Annons

Transportstyrelsen vill stoppa fler äldre förare

I sommar har flera svåra trafikolyckor inträffat där äldre förare varit inblandade. Nu kräver Transportstyrelsen att läkarna blir bättre på att rapportera olämpliga förare. "Läkarna vill inte hålla i yxan", säger Lars Englund, chefsläkare på Transportstyrelsen.

Varje år återkallas uppåt 9000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd.

Läkare behöver bli bättre på att rapportera om äldre inte längre är lämpliga som bilförare, anser Transportstyrelsen efter flera svåra olyckor på sistone. Bild: IBL

Det kan handla om att föraren till exempel drabbats av demens, ögonsjukdom eller annan åkomma som gör det olämpligt att köra bil. Läkarna har en skyldighet att rapportera till Transportstyrelsen om en patient inte bör köra på grund av sjukdom.

Annons

Enligt Transportstyrelsen är det dock för få läkare som följer riktlinjerna. Enligt en nyligen genomförd undersökning från myndigheten är bara mellan 10 och 20 procent av alla demensfall som faktiskt anmäls, skriver SVT.

Läkare gör ”muntliga avtal” med patienter

Ofta har läkaren gjort ett muntligt avtal med patienten om att inte köra bil. Men det avsteget från riktlinjerna är inte bra, konstaterar Lars Englund.

Han menar att läkarna ofta inte vill vara dem som ”håller i yxan” och i princip tar ifrån patienten körkortet.

– Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg.

Chefsläkaren anser att det finns flera olika vägar att gå för att komma till rätta med problematiken. Man kan till exempel skärpa läkarnas anmälningsplikt och inför återkommande kontroller för äldre förare.

Sommaren olyckorna typiska exempel

På de senaste veckorna har flera olyckor inträffat där äldre förare varit inblandade i svåra trafikolyckor i Sverige.

Bland annat i Högdalen där en 90-årig kvinna avled efter att ha blivit påkörd utanför en vårdcentral. I det fallet var det en 80-årig förare som råkat komma åt fel pedal som låg bakom olyckan, uppgav polisen.

I en annan svår olycka utanför Tierp skadades flera barn efter att ha blivit påkörda av en 80-årig förare. Enligt polisen berodde olyckan på att han blivit bländad av solen.

Lars Englund är noga med att understryka att många äldre drabbas av trafikolyckor utan att det har något med hälsan att göra, men konstaterar också att olyckan i Högdalen och utanför Tierp är typiska exempel på olyckor där hälsan kan ha spelat in.

– Att trampa på fel pedal är en typisk olycka för någon som har en hjärna som inte är frisk, eller en hjärna som är långsam. Bländning av solen kan exempelvis bero på grå starr, då man upplever att det blir helt vitt när man utsätts för starkt solljus. Händer det mycket i trafiken så kan det slå slint, säger han till SVT.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Förslag: Hårdare regler mot rattsurfandet


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…