Annons

Annons

Trycket att leva normalt drev tvåbarnspappan Micke till självmordets rand

Micke Karlsson ansträngde sig till det yttersta för att vara en man, enligt samhällets normer. När han var på randen till självmord insåg han att det bara fanns ett sätt ut ur mörkret. ”Mina barn fick ha en pappa även om det innebär en pappa som klär sig annorlunda.”

Mikael Karlsson berättar om skam, ångest och självmordstankar i ”När livet vänder”. Bild: SVT

Mikael Karlsson växte upp som en vanlig pojke. En pojke som ibland provade mammas kläder och snurrade runt i.

Han kanske var en tio, elva år första gången och minns att det var en lycklig känsla.

– Jag tyckte jag var så fin, berättar han för Anja Kontor i ”När livet vänder” i SVT.

Mobbades i skolan

Känslan levde kvar men Mikael reagerade inte på det. Han var en pojke och levde som en pojke utan att riktigt känna sig hemma i uniformen.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Osäkerheten kanske syntes utåt. Mobbarna måste i alla fall anat något för högstadieåren blev tuffa och han pikades ständigt för sitt utseende. Till slut gick det så långt att han slutade att se sig i spegeln.

Skamkänslorna fortsatte att prägla hans liv. Micke kände sig som en kille men kunde inte undertrycka lusten att klä sig som en tjej. Det blev en inre konflikt som kommit att prägla hans liv.

Han förklarar att det aldrig handlat om något sexuellt. Micke har aldrig känt någon dragning till män och har heller aldrig velat vara kvinna.

– Jag har alltid varit en ganska vanlig kille inuti. Jag har liksom aldrig känt att jag velat klä ut mig, säger Mikael i ”När livet vänder”.

Under tiden som han studerade kunde han döva den inre konflikten med alkohol. Vid det här laget levde han med självmordstankar och hade en skev syn på relationer och sin roll.

Kämpade för att vara man

Mikael ansträngde sig till det yttersta för att agera som samhället förväntar sig att en man ska göra men hade ingen riktig kontroll på tillvaron.

Trycket på att leva ett normalt liv ökade i 30-årsåldern. Nu var det slut på studieårens festande och Mikael hade börjat jobba. Dessutom blev han pappa till en dotter.

– Helt plötsligt fick jag någon betydelse. Det var fantastiskt, berättar Mikael Karlsson i programmet.

– Jag klädde mig i kostymen och den manliga rollen till 100 procent. Nu skulle jag vara pappa.

Tillsammans med dottern upplevde Mikael lycka men när han var ensam fanns mörkret kvar. Han hade separerat från mamman och de veckor som dottern inte var hos honom blev en pina.

– Allt annat var katastrof. Jag mådde så himla dåligt.

Mikael Karlsson är tvåbarnspappa, brevbärare och transperson. Bild: SVT

Skickade avskedsbrev

Självmordstankarna fanns hela tiden kvar som en sista utväg. Men Mikael fortsatte försöka finna sig tillrätta i mansrollen. Han odlade skägg, började träna och började dejta för att träffa en ny kvinna. Precis som han antog att det förväntades av honom.

En av relationerna ledde till att Micke blev pappa igen. En både lycklig och smärtsam upplevelse. Micke berättar hur han sitter med sin nyfödda dotter i famnen samtidigt som han tänker på sin egen död.

– Jag satt på BB med min lilla dotter i mina armar och grät för hon skulle aldrig få lära känna mig. Jag tänkte dö. Jag hade planerat allt, berättar Mikael Karlsson.

Han satte inte självmordsplanerna i verket men blev sjukskriven och fick antidepressiva mediciner utskrivna till sig. Vardagen var ”helt jäkla bisarr”.

– Jag visste inte vem jag var trots att jag försökte med allt det där man skulle göra.

Vändpunkten kom vid 41-års ålder. Han hade skrivit ett avskedsmejl till sin mamma där han berättade sanningen om sig själv och vem han var. Mikael Karlsson hann aldrig gå längre i sina planer.

Hans mamma svarade blixtsnabbt på mejlet och förklarade att inget problem är så stort att de inte skulle kunna lösa det tillsammans och skrev att hon älskade sin son.

Det meddelandet vände allt.

Idag vågar Mikael vara den han är. ”Jag gör inte det här för att provocera eller väcka uppmärksamhet. jag gör det här för att leva”. Bild: SVT

Ville berätta på sitt eget sätt

Nu kom nästa utmaning. Hur skulle Mikael Karlsson kunna berätta allt han förfasat sig över hela livet för barnen, deras mammor, syskon, föräldrar och kollegor.

– Jag ville berätta det på mitt sätt.

Han valde sin egen namnsdag, 29 september, för att släppa nyheten.

Nu har det gått tre år sedan beslutet. Mikael Karlsson berättar att han är en helt annan människa i dag. Tidigare har han levt med ett tryck över pannan. Ett tryck som nästan känts som en stålplatta. Efter att han klev ur garderoben i kvinnokläder har det försvunnit helt.

Det har tagit tid för barnen att smälta att pappa står vid sminkspegeln men det har gått.

– Mina barn fick ha en pappa även om det innebär en pappa som klär sig annorlunda. Men jag tänkte att det är bättre än att inte ha någon pappa alls.

Mikael läser läxorna med sin dotter i bekväm klänning. Bild: SVT

”När livet vänder” sänds i SVT2 onsdag 11 april kl 20.00

Text: Henrik Högström

Läs också:

Lotta förlorade två barn i branden: Livet är jättetufft, men det går

Martin Schibbye: Jag står där och väntar på att bli skjuten

Ballongerna på min mans 40-årskalas var nära att bli min död!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…