Annons

Annons

Kajsa Bergqvist: Att lämna medaljvärlden för ett vanligt liv har varit lite svårt

SVT_KAJSA_BERGQVIST

Kajsa Bergqvist har alltid haft en stark tro på sin egen förmåga. Redan som 17-åring bestämde hon sig för att bli bäst i världen i höjdhopp. Hon hade också modet att föreslå sig själv som programledare för SVT:s nya stora lördagsunderhållning…

Annons

Hon har upphävt tyngdlagen genom att hoppa över en ribba på 2,08 meter – 33 centimeter högre än hennes egen längd. Åtta och ett halvt år har gått sedan Kajsa Bergqvist, 37, satte det nuvarande världsrekordet inomhus för damer.
Även om hon numera är elitidrottspensionär har Kajsa inte helt lämnat sportens arena. I våras kunde vi se henne tävla i ”Mästarnas mästare”, och nu i höst är hon programledare för SVT:s nya lördagsunderhållning ”Atleterna” med Rickard Olsson vid sin sida.
– Som elitidrottare får du ständig bekräftelse i form av ryggdunkar, beröm och medaljer. Att lämna den världen och återgå till ett vanligt liv har varit lite svårt.
– Jag tror att det finns en förklaring till varför många före detta atleter söker sig till TV-mediet. Att jobba med TV tillfredsställer bekräftelsebehovet och ger den där adrenalinkicken som man förut fick genom idrotten, säger Kajsa.

VILLE IN I TRÄDGÅRDSSKÖTSEL
Till vardags driver Kajsa företaget Kajsa Wines, som importerar viner från olika länder. Vinintresset har hon faktiskt sin idrottskarriär att tacka för. Varje år åkte friidrottslandslaget på träningsläger i Sydafrika Träningsanläggningen låg mitt i landets främsta vindistrikt, vilket ledde till att vi åkte runt till olika vingårdar mellan träningarna.
– Att få höra historierna om vinernas ursprung blev en aha-upplevelse för mig och jag fick en djupare inblick när jag doftande, smakande och spottande reste runt bland de vackra gårdarna och pratade med vinodlarna.
Med tiden byggde Kajsa upp en stor vinsamling, men hon hade då ingen avsikt att utveckla sitt intresse till en yrkeskarriär.
– När jag slutade med idrotten var min första tanke att jag skulle arbeta inom trädgårdsbranschen. Jag läste en trädgårdskurs på Medborgarskolan och hade planer på att fortsätta med en längre utbildning. Parallellt gick jag en sommelierutbildning, bara för nöjes skull. Efter ett år där insåg jag att det var sommelieryrket som jag ville satsa på yrkesmässigt.
När hon väl hade tagit sin examen började hon skriva, föreläsa och hålla vinprovningar runt om i Sverige. Hon säger att hon fortfarande älskar trädgårdsskötsel, men att det får förbli en hobby.
Kajsa bor större delen av året på en ö i Stockholms skärgård, där hon odlar många ätbara grödor och gärna drar upp egen fisk ur sjön.
Efter separationen från före detta flickvännen Kristina och dessförinnan skilsmässan från regissören Måns Herngren, lever Kajsa i dag ensam.
Och hon pratar ogärna om sitt privatliv. På frågan om hur hon trivs med tillvaron som singel nöjer sig Kajsa med att konstatera att hon befinner sig på en bra plats i livet just nu. Ute på lantstället lever hon undanskymt, vilket hon uppskattar.
Hon har både behov av att synas och att inte synas. Vissa dagar vill hon kunna gå ut och bara vara, utan att folk tittar eller viskar efter henne.

BÖRJADE HOPPA SOM TOLVÅRING
–  Jag har absolut ett drag av folkskygghet, men det har blivit bättre med åren. Under min aktiva karriär kunde jag tycka att det var väldigt jobbigt att gå ut på stan. För att inte bli igenkänd satte jag ibland på mig hatt och stora solglasögon, med följd att folk undrade vad jag var för en skum typ och tittade ännu mer på mig, säger hon och skrattar.
Att Kajsa skulle ägna sig åt just friidrott var från början ingen självklarhet. Som sexåring började hon spela fotboll. Fotbollen fick senare konkurrens av volleyboll, badminton, simning och längdskidåkning.
När Kajsa väl började med friidrott var det långdistanslöpning som först fångade hennes intresse.
Samma år som hon skulle fylla tolv gjorde hon sitt allra första höjdhopp. Hon tävlade därefter under flera år i mångkamp, där höjdhopp visade sig vara hennes absolut starkaste gren.
Men det var först när hon var 17 år som hon förstod att hon hade potential att ta sig hela vägen till världstoppen.
– Utan att ha några höga förväntningar på mig själv åkte jag till ungdoms-OS 1994. Jag vann och fick för första gången höra den svenska nationalsången spelas till min ära. Då bestämde jag mig för att jag skulle bli bäst i världen.
Sex år senare blev Kajsa första svenska kvinna att hoppa över två meter. Samma år rankades hon etta i världen och tog ett OS-brons. Inför OS i Aten 2004 var målet att vinna guld och slå världsrekord.
Drömmen krossades tre veckor innan OS-kvalet, då ena hälsenan gick av under en tävling i Båstad.
– Det är en typ av skada som oftast innebär slutet för en idrottskarriär, men jag bestämde mig för att jag skulle ta mig tillbaka till världstoppen, säger hon och fortsätter: Jag har nog aldrig varit så fullständigt fokuserad på någon uppgift som jag var den gången. Rehabprocessen uppfyllde mig totalt.

VAR URTRÖTT PÅ IDROTT
Läkarna sa att Kajsa hade tur om hon kunde hoppa höjdhopp igen efter 18 månader, men bara lite drygt år efter skadan seglade hon över 2,02 och vann VM-guld.
– Det är det största ögonblicket i min karriär. Rent objektivt är mitt inomhusrekord året därpå en större bedrift, men känslomässigt kan ingenting slå VM-guldet i Helsingfors. Jag kände en sådan otrolig tacksamhet över att få komma tillbaka och lyckas fullt ut när det verkligen gällde.
I januari 2008 meddelade Kajsa att hon bestämt sig för att lägga idrottskarriären på hyllan, till följd av bristande motivation. Efter det tog hon ett kliv bort ifrån allt vad idrott hette. Hon var bara så trött på alltihop. Det tog tre år innan hon över huvud taget var redo att titta på friidrott igen. Hon tackade nej till alla förfrågningar om att kommentera tävlingar.
– Men när jag blev tillfrågad inför friidrotts-VM 2011 kände jag plötsligt att det kunde vara kul. Jag tackade ja till att bli expertkommentator i SVT. När jag, på plats i Sydkorea, följde det mästerskapet kom min kärlek till friidrotten tillbaka.
När vi ses ska Kajsa snart åka till Kina för att, som ambassadör för internationella friidrottsförbundet, besöka ungdoms-OS.

SPELAR NUMERA TENNIS
Hennes egen motion består numera av löpning och tennis. Höjdhoppsribban är ett minne blott.
– Åren direkt efter att jag hade slutat tävla hände det att jag hoppade höjdhopp någon gång ibland, men nu får jag för ont i kroppen efteråt. Det är lite synd att jag inte kan göra det längre, men det är bara att inse att höjdhopp inte är någon motionärssport.
När jag frågar hur Kajsa reagerade då hon blev tillfrågad om att bli programledare för ”Atleterna” i SVT ler Kajsa.
– Det var faktiskt jag som föreslog mig själv som programledare. Från början var det tänkt att jag bara skulle dyka upp som coach i programmet, men jag tyckte att det var en sådan fantastisk programidé att jag sa: ”Det här programmet skulle jag vilja leda!”
Hon fick komma tillbaka och provfilma. När de efter några veckor ringde och erbjöd henne jobbet blev hon fantastiskt glad.
– Det var långa och tuffa inspelningsdagar, men samtidigt väldigt kul. Deltagarnas tävlingsadrenalin smittade av sig på mig till den grad att det ibland kändes som om jag själv skulle in och tävla.
Samma dag som vi ses ska Kajsa in i en studio för att göra röstpålägg till programmet. Det är inte utan att hon gruvar sig inför att ta del av det färdiga resultatet.
– Jag tycker fortfarande att det är väldigt knepigt att se mig själv på TV. Det går väl an att titta på inspelningar från idrottstävlingar, men att höra mig själv prata känns mer nervöst.

KAJSABERQVIST03_FOTOMAGNUSLIAMKARLSSON.JPG

Det här är Kajsa!
Yrke: Programledare, vinimportör, föreläsare, ambassadör för FN:s barnfond Unicef, med mera
Ålder: 37 år
Längd: 175 cm
Familj: Singel. Mamma Elsa, pappa Gunnar och storebror Anders
Bor: I lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, samt i hus i Stockholms skärgård.
Meriter: Hon det svenska höjdhoppsrekordet, på 2,06 m, och är världsrekordhållare med 2,08 m inomhus. Åtta SM-guld, två EM-guld, tre VM-guld och ett OS-brons.
Hobby: Trädgårdskötsel och vin
Aktuell: Kajsa är programledare för SVT:s lördagsunderhållning ”Atleterna” som har premiär den 23 augusti i SVT.

Kajsas karaktär!
Vilket är ditt bästa karaktärsdrag?
– Att jag är modig och vågar tro på mig själv.
Vilket är ditt sämsta karaktärsdrag?
– Att jag är otålig och rastlös.
Vad får dig att skratta?
– Jag har väldigt simpel och barnslig humor och skrattar ofta åt kiss- och bajshumor.
Vad får dig att gråta?
– Saker som rör barn som jag upplever och ser som barnambassadör i Unicef.
Har du någon last?
– Jag älskar ju god mat med mycket smör och grädde – sånt som egentligen är onyttigt i stora mängder. Men jag kan inte låta bli…
Oväntad talang?
– Sylta, safta, odla mina egna grönsaker och göra korv – allt som har med god mat att göra.
Vilket är det tråkigaste jobb du haft?
– Jag vet precis vilket det är, men det kan jag inte avslöja utan att jag hänger ut vissa personer. Men mitt roligaste jobb har varit som proffs i höjdhopp och, nu senast, att vara programledare – det gör jag gärna igen!
Vilken pryl klarar du dig inte utan?
– Alltså, jag har alltid, alltid med mig tandtråd.
Vilken maträtt bjuder du gärna gäster på?
– Som utbildad sommelier så börjar jag ofta med vinet – vilken mat passar till det här vinet jag vill bjuda på. Men jag vill alltid laga med bra råvaror – sedan håller jag det ganska enkelt.
Har du haft något smeknamn?
– K.B.
Vilket var ditt sämsta ämne i skolan?
– Jag hade inte så svårt för något ämne i skolan men jag minns att jag tyckte att matematik var dötråkigt…

Av Linda Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT, Magnus Liam Karlsson/SVT


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…