Annons

Annons

Tv-aktuella Rakel Värmländer: ”Jag kände mig inte som en bra mamma”

Rakel Wärmländer känner vi igen som polis i tv-serierna Gåsmamman och Alex. För att utmana sig själv gör hon sina egna stuntscener. – Min karaktär blev kvävd av en påse över huvudet och det var läskigare 
än jag trodde, 
säger hon.

Rakel Wärmländer

Rakel Wärmländer älskar kontrasterna inom sitt yrke. Dels kombinationen av tv, film och teater, dels de olika genrer hon spelar i. Efter att mest ha agerat i komedier – i stil med aktuella tv-serien ”Sommaren med släkten” – har det blivit mer drama på senare år med polisroller i både ”Gåsmamman” och ”Alex”.

Annons

Något som passat henne perfekt.

– Polis var mitt drömyrke när jag var yngre. Jag har alltid tyckt att det känts väldigt spännande och intressant. Jag älskar att arbeta med människor och vill gärna hjälpa andra på olika sätt. Läkare eller att jobba med ungdomar är också något som lockat mycket genom åren, berättar hon.

Och så tillägger hon:
– Att jobba på ett bibliotek passar exempelvis inte mig. För jag är inte så bra på att vara tyst, ha, ha.

Inför ”Gåsmamman” förberedde hon sig genom att skjutträna med en vapenexpert och att få råd av en kvinnlig vän som är polis.

Där agerar hon den korrumperade polisen Mimmi – som blev kvävd med en plastpåse över huvudet i ett garage.

En scen som var mycket otäckare än Rakel hade räknat med.

– Jag brukar inte vara så rädd för sådant. Men då hade jag inte i beräkningen att det var en liten kamp innan som gjorde att jag blev ganska andfådd. Det är en sak att hålla andan och få en plastpåse över huvudet, men att få det när man är andfådd var jätteläskigt. Till slut gjorde vi så att jag inte satt fast med armarna, så att jag kunde dra av mig plastpåsen själv om jag ville – och det gjorde jag en gång.

För Rakel var det en självklarhet att försöka få det så äkta som möjligt, där påsen sitter klistrad mot ansiktet.

– Det var äckligt, men jag är road av att pusha mig själv och se hur mycket jag klarar av. Jag vill göra alla scener själv. I ”Alex” gjorde jag alla stunts utom ett, som hade med försäkringsfrågor att göra.

Där är hon poliskollega med Dragomir Mrsics karaktär – och ska också skugga honom eftersom han är korrumperad.

– Jag hade en personlig tränare ett par månader före inspelningen. Flera av mina scener innehöll både löpningar och slagsmål. Det blir ju väldigt mycket eftersom man gör så många tagningar. Det handlar inte bara om att orka, utan att inte skada sig. Då måste man bygga upp sin kropp. Ska man göra sina egna stunts måste man ha en kropp som klarar av det.

Rakel Wärmländer och Dragomir Mrsic spelade tillsammans i ”Alex”. Bild: Karin Törnblom/IBL

Skadat sig en gång

Wärmländer verkar ha blivit
 rena actionstjärnan på senaste tiden – hittills har hon bara skadat sig en gång.

– Det var när vi spelade in ”Se upp för dårarna”. Då drog jag på mig en muskelbristning i låret och det blev väldigt problematiskt.

I ”Sommaren med släkten” går det inte lika vilt till. Där blir det visserligen dråpliga situationer, men då av det mer komiska slaget.

– Vi spelade in serien på Värmdö i Stockholms skärgård förra sommaren och där är det så mysigt. Mellan tagningarna sitter jag och pratar med Peter Magnusson, Anki Lidén, Krister Henriksson och de andra skådespelarna. Vi har det väldigt trevligt.

– Humorn ska vara igenkännande och blir kanske inte så överraskande. Det är situationskomik. Man vet oftast vad som kommer att hända, men inte hur.
Rakel tittar faktiskt inte särskilt ofta på sina egna serier eller filmer.

– Men barnen har sett när jag var programledare för barnprogrammet Philofix och det tycker de är ganska bra. Fast de är väl inte så där överdrivet förtjusta över att se mig i rutan, det tycker nog att jag ska hålla mig till att vara deras mamma.

Flyttade till New York som 19-åring

Själv är hon dotter till Dorotea Wärmländer och Tom Zacharias – artist och skådespelare som gick bort 2010.

Rakels mor tog med henne till Dramaten då hon var åtta år på en provspelning inför pjäsen ”Kalas i Lönneberga”. Hon fick rollen och spelade mot bland annat Katarina Ewerlöf.

– Jag minns att jag frågade Katarina vad hon hade för arbete när hon inte spelade teater. När hon svarade att det var hennes yrke förstod jag att man kunde jobba med skådespeleriet. Då började en tanke växa i mitt huvud.

Under gymnasietiden var hon med bland annat med i tv-serien ”Skilda världar”. Som 19-åring flyttade Rakel till New York för att studera vid teaterskolan ”The Neighbourhood Playhouse of the Theatre”.

Efter att ha återvänt till Sverige började hon jobba på Galeasen i Stockholm tillsammans med Darling Desperados, innan hon kom in på Scenskolan i Malmö.

Sedan dess har det blivit en hel del roller inom både tv, film och teater. Bland annat ”Små citroner gula” och ”En underbar jävla jul” på bioduken. Under de nio åren som anställd på Stockholms Stadsteater medverkade hon i ett 40-tal olika uppsättningar.
Under tiden på scenskolan träffade hon också blivande sambon Lars Bringås. De har barnen Anita, 9, och Vivianne, 5, tillsammans.

– Det är både för- och nackdelar med att vi har samma yrke. Vi har en stor förståelse för varandra och det kan vara bra att jobba i olika städer emellanåt. Samtidigt är det ibland väldigt påfrestande och jag kan längta efter en lugn hemmakväll med hela familjen samlad.

Rakel gillar att vara ute
i naturen med familjen, sambon Lars Bringås och döttrarna Anita, 9, och Vivianne, 5. Bild: Sigge Klemetz/Stella Pictures

Gillar att dammsuga

Dåligt samvete för att vara 
borta mycket från barnen 
hör till vanligheterna.

– Under en period förra året spelade jag in tre tv-serier samtidigt på tre olika platser: Stockholms innerstad, Värmdö och Göteborg. Då kände jag mig inte som en bra mamma. Man vill ju vara där för dem så mycket som möjligt. Men jag vet ju att det kommer lugna perioder då jag kan träffa barnen mycket.

Hela familjen tycker om att umgås tillsammans – då är de gärna utomhus.

– Hur jag är som mamma? Ganska tillåtande och skojig, tror jag. Jag leker mycket med barnen på deras villkor. Samtidigt kan jag vara rätt så sträng och ryta ifrån när det behövs.
När det är fullt upp i tillvaron med hektiskt schema finns det något vardagligt som får henne att stressa ner och må bättre.

Nämligen att dammsuga.

– Jag tycker faktiskt om
 flera olika hushållssysslor. Att dammsuga fungerar som en sorts terapi för mig och det blir ju snabbt ett så tydligt resultat. Sådant gillar jag som ofta har ett dåligt tålamod, säger Rakel Wärmländer med ett leende.

Av Joakim Löwing 

Foto: Peter Ericsson

Det här är Rakel Värmländer!

Född: 3 oktober 
1980 i Stockholm.
Familj: Sambo med skådespelaren Lars Bringås, barnen Anita, 9, och Vivianne, 5.
Bor: Lägenhet 
i Stockholm.
Intressen: Umgås med familj och vänner, träna, läsa, se på tv-serier.
Bästa egenskap: Envis.
Sämsta egenskap: Envis.
Största fobin: Allting som det kryllar av, till exempel svärmar med insekter.
Tyngsta lasten: Kött, ost och vin.
Värsta hushållssysslan: Att hänga tvätt.
Aktuell med: Komediserien ”Sommaren 
med släkten” på kanal 5 och kriminalserien ”Alex” på TV 3.

Hur bra på en skala från 
ett till tio är du på att …

… passa tider
?
– Det fick jag lära mig tidigt att göra. Dels för att jag började jobba tidigt, dels för att min pappa kunde gå om någon var försenad. 
Det får bli en tia.
… montera ihop Ikeamöbler?
– En fyra eller femma. Jag läser alltid manualen och när jag tror att jag kan den kör jag bara på. Då upptäcker jag att något är fel …
… ta itu med saker?
– Jag gillar inte att 
skjuta upp saker, utan gör helst allt direkt. 
Det får bli en tia.
… laga mat?

– Jag kan vara ganska otålig och det gäller även vid matlagning. Man lägger ned en massa tid, sedan går det jättefort att äta upp. En femma.
… kunna stå emot en godisskål eller öppnad chipspåse?

– Jag äter både chips och godis, men om jag av någon anledning bestämt mig för att inte göra det så har jag bra karaktär. En åtta.
… vara romantisk?
– Det beror på vad man menar med det exakt. Men jag gillar romantik och att göra det mysigt. En femma.

Läs också:

Helena Bergström: ”Mina barn har råkat ut för jobbiga saker”

Karin Falck: ”Vi har en regel att inte prata om sjukdomar”

Tv-aktuella Sofia Wistam: ”Jag höll min sjukdom hemlig för barnen”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…