Annons

Annons

TV-aktuella sångerskan Kajsa Grytt, 53: Jag är en ensamvarg!

SMB2014_LinusHallsenius_

Kajsa Grytt har stått på scenen i 35 år. Mest känd är hon för tiden med gruppen Tant Strul. Men det var 30 år sedan.
Nu får vi lära känna dagens Kajsa i TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

Av Johnny Alrup Foto: Linus Hallsénius/TV4, Aftonbladet

Annons

Kajsa Kavat!
Det är inte bara förnamnet som gör att man osökt kommer att tänka på Astrid Lindgrens sagofigur.
Kajsa Kavat var hittebarnet som ensam tog hand om både polkagrisförsäljning och julstök, sedan den gamla damen som hon bodde hos hade ramlat och brutit benet.
Kajsa Grytt, 53, är också en kavat tjej. Hon har alltid gått sina egna vägar, vågat prova sig fram, varit orädd, vägrat kompromissa och tyckt om att jobba hårt. Och allt detta gäller både privat och som artist, musiker och kompositör.
För sin trogna skara av fans har Kajsa de senaste 35 år varit en ledstjärna, ett föredöme. Och nu är det dags för den stora och breda publiken att lära känna Kajsa – i den nya säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4.
– Jag kanske verkar vara en trygg och cool person, men ärligt talat var jag ganska nervös inför TV4-äventyret, säger Kajsa, när vi träffas över en kopp kaffe på hennes stamfik på Södermalm i Stockholm.
– Jag var absolut inte svårövertalad när jag fick frågan om att vara med i programmet och jag var heller inte ett dugg orolig för att tolka andras låtar eller de ibland ganska privata samtalen kring middagsbordet.
Kajsa har ju sjungit i hela sitt liv och hon gillar att prata med folk.
– Men frågan var hur jag skulle hantera de långa inspelningsdagarna, med kameror som dokumenterar precis allt. Och det intensiva umgänget med de andra artisterna.
Kajsa är i grunden en ensamvarg och nu skulle hon umgås nästan dygnet runt med folk som hon knappt kände.
– Orup och Love Antell kände jag visserligen lite innan vi spelade in och Ola Salo hade jag mött på några musikfestivaler, men Amanda Jenssen hade jag bara träffat en enda gång och både Johan T Karlsson och Carola Häggkvist var helt nya bekantskaper för mig.
– Jag är varken en särskilt trogen TV-tittare eller van vid att själv synas i rutan, men ”Så mycket bättre” har jag följt genom åren och jag har förstått att det är ett väldigt populärt program.
– Däremot tror jag inte att min medverkan i programmet kommer att förändra så mycket för mig som artist.

JAG ÄR INGEN LEDARTYP
Kajsa har funnits i rampljuset under många år utan att det har hänt speciellt mycket, så varför skulle det plötsligt bli annorlunda nu?
– Tittarna kanske inte ens kommer att gilla mig eller de låtar jag framför. Jag kommer garanterat aldrig att bli lika folkkär som Lotta Engberg och min musik är alldeles för smal för att hamna på Svensktoppen.
– Jag är medveten om att det är svårt att få ett grepp om mig och min musik. Det kanske är därför som jag under alla dessa år har kallats för punkdrottning, trots att jag i mitt tycke aldrig har sysslat med punk över huvud taget!
Kajsa växte upp på det lössläppta 1960-talet. Med en mamma som var konstnär, en pappa som var arkitekt och en ett och ett halvt år yngre lillebror.
Kajsa beskriver sig själv som nyfiken, pratig, känslig och reflekterande.
– Fast det är mer en känsla. I vår familj hade vi ingen 8-millimeters filmkamera som dokumenterade allt som hände.
– Jag minns att jag absolut inte var en ledartyp i kompisgänget. I skolan var jag ganska flaxig, pratig och okoncentrerad och i dag hade jag säkert fått någon slags adhd-diagnos.
Kajsa kan fortfarande förundras över att hon, den betraktande lilla tjejen, tog sig ända fram till en mikrofon i rampljuset.

JAG BÖRJADE SPELA SPANSK GITARR
Men det fanns ändå en dröm om att bli sedd på något sätt och kanske hade det med föräldrarnas skilsmässa att göra.
– Vi var en ganska bohemisk och vänsterradikal familj, där det poängterades att det fanns alternativ i livet, att man inte enbart behövde rätta sig efter den gängse mallen.
– Det var alltså fritt fram att prova olika vägar. Jag var 12 år när mina föräldrar skilde sig och jag mådde inte så bra. Jag behövde någon slags bekräftelse och hamnade i gäng som sysslade med droger.
– Det var en period med mycket festande, men jag tror inte att jag har fallenhet för att fastna i ett beroende. Det var mer en äventyrslusta och nyfikenhet, så jag sökte mig till musiken och fick mina kickar där i stället.
Redan som åttaåring, tillsammans med sin bror, började Kajsa spela spansk gitarr, men det var först som tonåring det riktiga musikintresset tog fart.
Hon lyssnade på Bob Dylan, Bruce Springsteen och Neil Young. Kajsa skaffade elgitarr och lärde sig riffet till gruppen Deep Purples klassiska hit ”Smoke on the water”. Och hon tyckte själv att det lät jättebra!
– När jag var 18 år bildade jag och tre andra tjejer gruppen Tant Strul. Det var verkligen både upp och ner och vi hade många konflikter, men vi gjorde allt tillsammans och vi gjorde det utan att ta hjälp från någon utomstående.
– Vårt mål var aldrig att sälja en massa skivor och hamna på topplistorna. Om vi hade råkat få en hit hade det förstås varit kul, men då skulle det ha varit med en låt som kommit till på våra speciella villkor. Annars kunde det lika gärna få vara!
Trots att det är nästan 30 år sedan Tant Strul upplöstes, har Kajsa hela tiden behållit sin plats på den svenska musikscenen. Under en period tillsammans med Tant Strul-kompisen Malena Jönsson, men ofta ensam.
Med gitarren på magen och alltid med nyskrivna och ofta väldigt personliga låtar, har Kajsa mött sin publik.
– Visserligen älskar jag att stå på scenen och framföra mina egna låtar, men egentligen är det vägen dit, det konstnärliga skapandet, som är det viktiga och mest tillfredsställande. Den delen av musiklivet brinner jag verkligen för.
En sak är Kajsa övertygad om. Om hon hade försökt kompromissa med sin musik, skulle hon ha mått dåligt inombords.
– Därför har jag under alla år varit tvungen att syssla med annat än enbart musiken för att kunna försörja mig.
Kajsa är utbildad samtalsterapeut. Hon har också flera år på reklambyrå bakom sig. Hon har skrivit flera teaterpjäser, gett ut en diktsamling, skrivit en barnbok och kan numera också titulera sig författare ”på riktigt”.

BERÄTTADE OM SINA TIDIGARE POJKVÄNNER
År 2011 kom hennes självbiografi ”Boken om mig själv”. En mycket personlig och självutlämnande bok, där tidigare pojkvänner som ”Plura” Jonsson och Joakim Thåström, båda kända musiker, omnämns i mer eller mindre smickrande ordalag.
När Kajsa var 23 år blev hon gravid med Pluras barn. Kajsa ville ha barnet, men Plura ville inte.
– Jag ville inte vara ensam om ett barn, så jag bestämde mig för att ta bort det. Min kropp grät vid beslutet, har Kajsa berättat i en tidigare intervju.
Tidigare i år kom Kajsas första roman, ”Nio dagar, nio nätter”, som utspelar sig i Stockholm och New York. Det är en berättelse om ensamhet och klass, ett ödesdrama med starka karaktärer från olika samhällsskikt.
– Det är möjligt att det blir en fortsättning på den berättelsen så småningom, men jag har också en helt ny historia som börjar växa sig allt starkare inne i huvudet och som jag nog måste försöka sätta på pränt.
Kajsa lever singelliv i dag, men säger att hon håller ögonen öppna.
– Man ska aldrig säga aldrig, men jag har mer och mer försonats med tanken på att jag kanske ska leva ensam. Samtidigt som jag tror att jag är en ganska lätt person att leva ihop med.

Kajsa Linus Hallsenius_TV4DET HÄR ÄR KAJSA!
Namn: Karin ”Kajsa” Grytt
Ålder: 53 år
Yrke: Artist, musiker, författare och samtalsterapeut
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm
Familj: Sonen Fabian, 19, samt släkt och vänner
Aktuell: Kajsa medverkar i programmet ”Så mycket bättre”, åtta avsnitt med start i TV4 lördagen 18 oktober. Kajsa är också aktuell med romanen ”Nio dagar, nio nätter”, som kom ut tidigare i år.

Skådespelare och musiker i släkten
• Kajsa spelar ofta tillsammans med sin son Fabian, som är en skicklig gitarrist.
• Den första sångerskan i Tant Strul (då Kajsa ”bara” spelade gitarr) var Kärsti Stiege, vars dotter Lykke Li i dag är en världskänd artist.
• Kajsas lillebror Pelle är utbildad skådespelare och har bland annat setts i TV-sammanhang i ”Rederiet”, ”Graven”, ”Gustafsson 3 tr” och ”Anna Holt”.
• ”Plura” Jonsson, i gruppen Eldkvarn, och Kajsa var ett omtalat par på 1980-talet och Plura skrev sin största hit ”Kärlekens tunga” när Kajsa lämnade honom.

Av Johnny Alrup Foto: Linus Hallsénius/TV4


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…