Annons

Annons

TV-höstens spännande krim-serier är igång

Missa inte spänningen på tisdagar, onsdagar och torsdagar! Krim-tv är hetare än någonsin och höstens kriminalprogram är igång med Anne Holts thrillerserie ”Modus” i bräschen. - Det är en läskig historia, den är spooky och även om jag vet hur det slutar så kan jag erkänna att jag också var ängslig, säger den norska deckarförfattaren.

FILE_1BFDDA2A-1F89-43A5-Modus kretsar kring en kriminalpsykolog (Melinda Kinnaman) vars autistiska dotter blir vittne till ett mord. Själv dras hon in i en utredning av ett antal brutala våldsdåd och upptäcker kopplingar mellan fallen då en ursinnig jakt på gärningsmannen tar sin början.

Annons
Anne Holt

Anne Holt

Anne Holt, du lanserar nu både ny bok i Norge och tv-serien Modus i Sverige som är baserad på eget bokmanus. Hur har det gått?
– Ska du lämna ifrån dig din bok så att den ska bli tv eller film så måste du hitta de rätta människorna, säger hon på snabb norska. Du måste kunna lita på att de gör det allra bästa av ditt manus. Och i detta fallet har jag gjort det. Tv-manuset har gjorts av de danska Emmy-belönade manusförfattarna Mai Broström och Arne Dahl, och sänds i Sverige.

Det var inga problem med språksvårigheter med både norska, danska och svenska?
– Nej, det var det ikke, det har gått fantastiskt bra! Jag har ju svenska kompisar, jag och Jan Guillou är ju väldigt nära vänner.

Vad gör ni när ni träffas då?
– Vi sitter och pratar och diskuterar saker. Jag och min fru har varit och firat midsommar hos Jan och hans fru i 17 år.

Är Leif GW med där också?
– Nej. Du vet två alfahannar, det brukar inte gå så bra. Men med en alfahona och en alfahanne går det mycket bättre, skrattar Anne. Nu har jag fått se sex av åtta avsnitt och mina förväntningar är redan uppnådda.
– Det är en läskig historia, den är spooky och även om jag vet hur det slutar så kan jag erkänna att jag också var ängslig.

Är du nervös för hur Modus ska tas emot av publiken nu?
– Jag känner så här. Det här är något helt nytt. Jag skiter faktiskt i hur det tas emot – för jag tycker att det är jävlig bra!

Modus, Melinda Kinnaman

Modus, Melinda Kinnaman

Melinda Kinnaman – hur tycker du att inspelningen har gått?
– Jag kände direkt att Modus är ett sånt fantastiskt sammanhang att få vara med i. Det är av de bästa nordiska författarna, ett otroligt team och fantastiska skådisar – det här är något utöver det vanliga.
– Jag gjorde mycket research inför rollen och gick parallellt med en rikskriminalare som gör gärningsmannaprofiler. Hon fick läsa hela manuset och kom även till inspelningen och hjälpte till.
– Sedan träffade jag föräldrar med barn med diagnoser och även barnen själva vilket hjälpte mig mycket. Vi hade det jättekul under inspelningen även om det var otäckt och blodigt – men bakom kulisserna hade vi otroligt roligt hela tiden. Det var en väldigt smidig inspelning.

I rollerna syns bland annat även Henrik Norlén, Krister Henriksson, Susanne Reuter, Peter Jöback, Johan Widerberg, Alexandra Rapaport och Anki Lidén.

Modus sänds på onsdagar kl 21.00 i TV4 och TV4 Play i åtta delar.

 

BROTTSPLATS SVERIGE – direktsänt kriminalmagasin med Hasse Aro

Hasse Aro, Brottsplats Sverige

Hasse Aro, Brottsplats Sverige

Varje vecka ges tittarna möjligheten att i direktsändning, med hjälp av programmets utredare, lösa ouppklarade brott.
– Vi kommer att ta kriminaljournalistiken ett snäpp längre och vi räds inte att konfrontera buset, säger Hasse Aro som är programledare.

Ni har ju hållit på ett tag – vad är det som gör programmet speciellt?
– Krim är hett men det unika är att detta är direktsänt, säger Hasse Aro. Vi är ute på plats, vi hänger med, tittarna kan ringa in direkt om tips – det kan bli så att vi ser brott live under sändningen.
– Vi har tre stabila ben. Dels att jaga brottslingar och lösa fall. Dessutom gör vi egna utredningar. Men inte minst bevakar vi rättegångarna och det tycker jag är oerhört spännande och något som görs alldeles för lite. Vad händer därinne? Hur resonerar de? Det ska vi visa. Det har jag velat länge.

Brottsplats Sverige sänds torsdagar kl 21.00 i TV4 och TV4 Play.

 

DOMSTOLEN – FRIAD ELLER FÄLLD

Domstolen - friad eller fälld, SVT

Domstolen – friad eller fälld, SVT

Unik dokumentärserie bakom de stängda dörrarna i en svensk domstol  
I dokumentärserien ”Domstolen – friad eller fälld?” får vi för första gången någonsin följa med bakom de stängda dörrarna i en svensk domstol. Aldrig tidigare har någon fått filma i en domstol under en rättegång. Producenten Fredrik Undevik, som gjort de uppmärksammade dokumentärserierna ”Livräddarna” och ”Diplomaterna” vill med ”Domstolen” visa hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna. Hur går det egentligen till i en domstol? Är man skyldig bara för att man blivit dömd och är man oskyldig bara för att man blivit frikänd? Domstolen tar upp vardagsjuridik, brottsmål och tvistemål och man får en inblick i hur det är att arbeta som domare, åklagare och advokat. De som hamnar i domstolen är från alla samhällsklasser. Inför lagen är vi alla lika?

”Domstolen – friad eller fälld?” sänds tisdagar kl 21.00 i SVT1 och SVT Play till och med den 20 oktober.

Sammanställt av Erika Svernström Foto: SVT, TV4, Piratförlaget


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…