Annons

Annons

TV-kocken Maud Onnermark börjar blogga

Maud Onnermark var TV-kock redan innan begreppet fanns. Nu tar hon matjournalistiken vidare med en egen blogg. "Det ska vara enkel mat för alla. Det kommer att bli väldigt brett"

mauds-festmenyer-pa-en.timme

Fortfarande nyfiken. Nu börjar matjournalisten Maud Onnermark att blogga. Bild: Ulrika Pousette

Maud Onnermark är norrländskan som utbildade sig till hushållslärare och som började som matjournalist på tidigt 80-tal. I dag har hon skrivit ett tiotal kokböcker och är chefredaktör på Matmagasinet. För den matroade allmänheten är hon kanske mest känd från köket i SVT:s Gokväll där hon härjat bland grytorna sedan 2001.

”Född hungrig”

Hennes yrkesbana verkade given redan under barndomen i Boden.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Jag brukar säga att jag är född hungrig. Jag har alltid gillat all slags mat och varit nyfiken, säger Maud.

Eftersom pappa kom från Kalix och fiskade blev det mycket löjrom på bordet och Maud Onnermark har givetvis redan ätit surströmming innan premiären.

– Jag älskar surströmming. Det gjorde jag redan som barn.

I dag är den kulinariska horisonten breddad. När Maud Onnermark pratar om mat kan hon komma ihåg första gången hon åt något nytt och var hon befann sig. Hon berättar till exempel om en pannacotta i Italien 1990, en fylld focaccia i Kalifornien 2000 och en poké bowl i Stockholm så sent som i vintras.

Mauds nya blogg hittar du här

Nyfikenheten finns kvar och viljan att smaka nytt.

MaudOnnermark- barndomshemmet

Tillbaka på Mammas gata, Baldersgatan, och huset som pappa byggde 1963.

Maud Onnermark har kvar sommarstugan i Boden men delar sin tid mellan lägenheten i Helsingborg, jobbet i Malmö och en lägenhet i Stockholm nära barnen.

– Jag älskar Skåne eftersom man är så nära maten. Jag kan till exempel åka ut till Jonstorp och köpa ägg på landet där man lägger pengarna i en låda vid vägen. Dessutom har jag fått tips om var man kan köpa tuppar som vuxit upp bra. Det är längre till bonden i Stockholm.

Avskyr margarin

Därmed inte sagt att hon glömt sitt ursprung. Maud Onnermark har svårt att kora någon favoritmat men om man tvingar henne säger hon renkött. Sedan är det givetvis löjrommen, den fantastiska fjällfisken och alla bär som måste hyllas också.

Även om horisonten är breddad är grundinställningen densamma. Det ska vara gott men det ska också vara enkelt. Maud Onnermark har inget till övers för recept där det ska vara ”en tredjedels paket crème fraiche” men har inga problem med att bjuda på linsgryta i mellandagarna.

Hon tror på varierad kost och mycket grönsaker men är tveksam till förädlade produkter.

Margarin är hon dock rent fientligt inställd till.

– Det finns ingen mer onödig produkt, konstaterar hon sammanfattningsvis.

Ska bestiga Kilimanjaro

Även om hon varit matjournalist länge är bloggandet något nytt. Ambitionen är att bjuda läsaren på god mat till vardag och fest, enkla köksknep och ”lite grann privatliv”.

Maud och en kompis har till exempel börjat förbereda sig för att bestiga Kilimanjaro i februari och det är mycket möjligt att förberedelserna inför det äventyret kommer att skildras.

Träningen är redan igång. I somras var Maud Onnermark uppe på Kebnekaise och vandrarkängorna är väl ingångna. Maud berättar att hon och kompisen även testat krafterna med att gå upp och nerför Hammarbybacken med ryggsäck på.

– Men de säger att det är ett litet lotteri om man klarar det eller ej, säger Maud Onnermark som tänker sig att det kan bli aktuellt att fixa recept på egna Energy bars för att klara uppgiften.

Läs mer på Mauds blogg>>

Flitig motionär

Däruppe på Kilimanjaro lär det inte bli så mycket tid för vare sig bloggande eller festmåltider med tanke på uppgiften och den tunna luften.

Men hon är väl förberedd och en flitig motionär. Cyklar, simmar, vandrar och springer.

– Jag har ju förstått att om jag äter väldigt mycket så måste jag röra på mig och jag mår bra av att motionera.

Tack vare både läsar- och tittarkontakt så vet Maud Onnermark vad många vill ha: Alla vill laga gott och alla vill att det ska gå snabbt och kunna förberedas.

Det allra hetaste önskemålet verkar vara en hel festmåltid som går att frysa in i förväg.

 

Vem: Maud Onnermark

Gör: Utbildad hushållslärare, matjournalist och kokboksförfattare. Fick Gastronomiska Akademiens guldpenna 2012

Aktuell: Ny bloggare på Matmagasinet.se

Text: Henrik Högström

Läs också:

Jenny sätter guldkant på äldrematen!

Sandra lider av IBS: Med rätt mat blev min mage lugn igen

Expert: Den här maten ska du inte köpa

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…