Annons

Annons

Tina Nordström: Skåne lämnar jag aldrig

Borta bra, men himma bäst. Det är Mat-Tinas melodi. Det är i Skåne hon har sitt kök och sin familj. Under våren har vi kunnat se Tina Nordström i juryn i TV4:s populära talangtävling ”Sveriges yngsta mästerkock”.

Tina Nordström

TV-kocken Tina Nordström

Vi träffas i Tina Nordströms ateljé och arbetslokal på Ramlösa brunn i Helsingborg. Vi befinner oss då bara något stenkast från den plats där Tinas föräldrar ägde och drev Ramlösa Wärdshus.
– Jag är uppvuxen i ett restaurangkök och det är klart att jag fick med mig matkulturen och sättet att förhålla sig till gäster därifrån.
– Jag har varit med om oändligt många julbord, ålagillen och gåsamiddagar, så visst har jag restauranglivet i blodet, säger Tina.
Efter några skoltrötta år på gymnasiets restauranglinje, då Tina mest skolkade och åt friterad rödspätta med kompisarna, började hon jobba på olika restauranger.
– Jag hade rätt usla betyg i alla ämnen, utom i dem som hade med matlagning att göra, så jag fick bra jobb.
Bland annat arbetade Tina på den legendariska krogen Petri Pumpa i Lund, där hon träffade sin nuvarande arbetskamrat, den meriterade kocken Benny Cederberg.
– Jag kom att tänka på Benny, när jag behövde någon att arbeta med och nu är vi verkligen ett team. Vi vet precis var vi har varandra.
– Den är en lyx att ha ett bollplank att diskutera med. Vi träffas så gott som varje dag och spånar idéer, lagar mat och planerar vilka gäster man kan ha med i de olika programmen.
När vi träffas har Tina precis kommit hem efter tre intensiva inspelningsveckor i jämtländska Duved.
Massor med utomhusmatlagning och roliga gäster. Programmet ”Tina i fjällen” kommer att sändas i TV4 under hösten.
– Att filma i fjällen är inget lyxliv precis. Vi bodde i enkla rum på ett vandrarhem och jag var alltid den som gick upp först och satte på kaffe, berättar Tina.
– Ofta var vi långt ute på fjället, dit man kommer med skoter. Och det är hårt tempo som gäller när man spelar in. Det blir många långa dagar, ibland i iskyla och blåst.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Juryn i Sveriges yngsta mästerkock

Leif Mannerström, Tina Nordström och Markus Aujalay, juryn i Sveriges yngsta mästerkock.

Under våren har Tina varit aktuell som domare i TV4-programmet ”Sveriges yngsta mästerkock”. Ett gäng barn mellan åtta och tolv år tävlar i matlagning och får möta en hård men snäll jury, bestående av Tina, Leif Mannerström och Markus Aujalay.
– I år har vi provat ett lite annorlunda koncept, berättar Tina. Jag var med i alla program, medan Markus och Leif var med varannan gång. Och så har vi haft en ny hemlig gästkock varje gång.
Hur kan så unga barn vara så duktiga på matlagning?
– En förklaring är att de har matintresserade föräldrar, som tidigt har låtit barnen vara med i köket. Ibland blir jag häpen över hur duktiga de är!
– Det är roligt att jobba med barn, eftersom de är så oförställda och har känslorna utanpå kroppen.
– Det märks verkligen när de blir glada eller ledsna och du skulle bara höra alla dråpliga kommentarer de fäller.
Handen på hjärtat, Tina. Hjälper dina barn till med matlagningen där hemma?
– Nja, inte så mycket ännu. Även om det händer att min dotter Elsie börjar dra fram pallen och vill vara med vid köksbänken. För Albin är det mest handboll och fotboll som gäller.
– Problemet är, som alla föräldrar vet, att det går fortare att göra saker själv, men så får man ju egentligen inte tänka.
Den dag vi möts är Tina snygg i jeans, tjusig tunika och högklackade boots. Men det var först under ”Let’s dance”-träningen, för åtta år sedan, som hon lärde sig att gå i klackar.
– Jag hade jobbat i kök i hela mitt liv och där går man ju inte i högklackat precis. I ett restaurangkök är det rejäla skor som gäller.
– Det var min danspartner Tobias Karlsson som gjorde allt för att jag inte skulle gå framåtlutad som en ostbåge – och det tog tid för mig att lära om.
Tina och Tobias dansade hem vinsten i ”Let’s dance” och Tina skrattar vid minnet av slutnumret, då hon och Tobias hoppade upp på domarbordet, för de avgörande stegen.
Efter ett långt träningsuppehåll har Tina tagit upp dansen igen.
– Efter ”Let’s dance” blev jag gravid och smällfet, så då blev det ingen dans. Men nu dansar jag jazzdans och lite annat igen. Jag älskar att röra mig och träning är mitt stora fritidsintresse.
– När vi var uppe i fjällen fick jag testa fatbike, en specialcykel med extra breda däck, som man kan cykla på i skoterlederna. Det var helt underbart med vidderna och den totala tystnaden.

Min man och barnen försöker ibland säga: Kan vi inte bara ta lite mackor till middag i dag?

Tinas kockkarriär har varit mer eller mindre spikrak. En finalplats i Årets kock-tävlingen år 2000 ledde fram till det första TV-programmet, som kort och gott hette ”Mat”.
Tack vare ”Mat”, som Tina gjort tillsammans med journalisten Tomas Tengby, blev Tina folkkära Mat-Tina.
Efter det snabba genombrottet har Tina gjort mängder med kokböcker och TV-program. Men innan Tina klev in i kock- och kändisvärlden hann hon med en kort karriär i en helt annan bransch.
I gymnasiet var hon kyrkvaktmästare för att dryga ut månadspengen. Ett jobb som hon älskade.
– Jag gillar att ha koll och hålla ordning. Jag var den som hälsade folk välkomna till kyrkan och gav dem psalmhäften. Jag tog upp kollekt och hällde upp oblater. Och så fick jag larma av och larma på – det var kul!
Vi tar en paus i intervjun, medan Tina fixar kaffe i det vackra gamla köket, med järnspis och grova bjälkar i taket.
Tinas kontor var tidigare den gamla kamrersbostaden, på den tiden då folk åkte till Ramlösa för att dricka brunn. I dag är undervåningen ett Waldorfdagis och Tina har sina domäner ovanpå.
– I det här köket har vi lagat maten till alla böckerna. Det kan man inte tro. Utan diskmaskin och utan en massa extra fluff och lyx.
– Jag är inte så mycket för det som är tillkrånglat och jag älskar att laga mat utomhus, som jag gör i mina fjällprogram.
Gör du så hemma också?
– Jadå, framför allt när barnen var mindre. Att hålla till utomhus är ett perfekt sätt att få barn att äta, utan att krångla till det.
– Men en sak tummar jag inte på – jag lagar nästan alltid riktig mat när jag är hemma. I dag har jag köpt en hel lax, så det blir något slags laxgryta, tror jag.
– Min man och barnen försöker ibland säga: ”Kan vi inte bara ta lite mackor till middag i dag?”. Men det kan de glömma, om jag är hemma.

Tina Nordström

Tina i köket

LÄS OCKSÅ: Visste du det här om Tina Nordstöm

Men visst händer det att en pizza eller en korv slinker ner även i Tinas mage.
– Självklart. Ibland är man ju så stressad att man bara måste ha något i sig, innan hungern går ut över humöret.
Tina är noga med sin integritet. Hennes man Martin och de två barnen ska inte behöva synas, bara för att hon är känd.
Tina hittade Martin redan i skolan och de har varit tillsammans i 18 år. Martin ”jobbar med siffror”, det är allt vi får veta.
Att Tina är en inbiten skåning och att familjelivet är prio ett för henne råder det inget tvivel om.
– Jag älskar att vara hemma. Jag hänger gärna med Albin på handboll och står och säljer kaffe och bullar i pausen, eller också följer jag med Elsie till stallet. Det är livskvalitet för mig.
– Och jag skulle aldrig komma på tanken att flytta ifrån Helsingborg. Jag är så rotad här, med familj, släkt och vänner.
– Det är roligt att i korta perioder vara borta och jobba och ge järnet. Men jag är den första som kollar hemresedatumet och jag tar gärna ett tidigare plan hem om det går.
– Nu senast, i fjällen, åkte jag hem med elvaflyget, i stället för fyra som det var planerat. Jag tänkte: ”Ta ni era helikopterbilder bäst ni vill – jag ska hem”, eller him som vi säger i Skåne.

Av Birgitta Forssell Foto: Stefan Lindblom och TV4

LÄS OCKSÅ
Det här visste du inte om Leif Mannerström

Jesper Börjesson: Tack vare TV-jobbet mötte jag min fru


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…