Annons

Annons

TV-premiär för skruvade sjukhusserien ”Vårdgården”

Två av dem ville själva bli läkare och de övriga två tycker att det är spännande att vara patient. Jonas Malmsjö, Bahar Pars, Loa Falkman och Thérèse Andersson-Lewis spelar alla i den skruvade sjukhusserien "Vårdgården" på SVT. Här berättar de om sin egen relation till sjukhusvärlden.

”Som patient är jag väldigt fin”

Jonas Malmsjö, 44, spelar tävlingsinriktad stjärnkirurg som blir kär i sin pappas fru (spelad av Bahar Pars):
Jonas hälsar artigt, ler stort och slänger sig ned i en stol en bit ifrån – vilket behövs för han gestikulerar mycket och ofta.

Annons

Hur känns det nu när ”Vårdgården” har premiär?
– Jag har sett så oerhört mycket fram emot det. Hela paketet med tempot, bildspråket, riktningen, granatelds-replikerna – det är helt nytt. Jag har inte sett det varken i Sverige eller på SVT förr.

Har du själv arbetat inom vården?
– Jag skulle ju bli läkare, det var mitt fokus under hela gymnasiet. Jag läste naturvetenskap och gick upp tidigt på morgnarna för att plugga. Tills jag en dag insåg att nej – det är ju ändå skådis jag vill bli.

Hur är du som patient?
– Fin, säger han och skrattar. Nej men allvarligt, jag är inte besvärlig. Jag är djupt förstående, jag vet att de sliter hårt. Och man får ju alltid hjälp.

Vilket är ditt starkaste sjukhusminne?
– När jag låg inne för njursten – då var jag en fin patient. Och när jag studerade in Hamlet så gjorde jag det på Sankt Görans sjukhus bara för att jag tycker att det är en så vilsam plats.

Vad betyder teatern för dig?
– Det har ju varit en kuliss i hela mitt liv. Roller kan ju vara så olika – se på exempelvis Hamlet och Vårdgården. Just därför är det så roligt – att vara skådespelare är ett fint yrke på det sättet.

Finns det något rolltyp som du lätt fastnar i?
– På teatern upplever jag inte det. Där har jag gått från att spela förste älskare till män i medelåldern. Men på TV och film däremot tenderar jag inte få spela hjälte.

Saknar du det?
– Jaaa! Men tydligen har jag inte en hjältes ögon, utan mer som en skurk. Säger de. Jag som är så snäll. Och fin, ler han stort.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Han häver sig över bordet med armarna över huvudet och studerar taket innan svaren kommer. Trögt.
– Tunnhudad. Energisk. Och fin…

LÄS OCKSÅ:
Bahar Pars, spelar sjukhus-VD

Therese Andersson-Lewis, medverkar i den nya serien Vårdgården

Loa Falkman medverkar i nya serien Vårdgården

Loa Falkman: Jag älskar Humor!

Av Erika Svernström Foto: Johan Paulin/SVT

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…