Annons

Annons

TV-profilen Ellinor fick bröstcancer

När Ellinor Persson plötsligt kände en knöl i bröstet förstod hon direkt att det var en tumör. Hon blev inte ett dugg rädd. Men då hade hon ingen aning om den tuffa resa som väntade.

 

Ellinor Persson fick bröstcancer

Att tappa håret var betydligt jobbigare än Ellinor Persson hade föreställt sig.

Ellinor Persson, 48, har fått sin beskärda del av sjukdomar. Först fick hon problem med sköldkörteln, sonen fick diabetes och hennes dotter är för tidigt född och de visste inte om hon skulle överleva.
– När jag kände den där knölen så visste jag att det var cancer.
Det var för drygt ett år sedan som Ellinor varit på mammografi och fått svaret att hon var frisk när hon en dag stod i duschen och kände en knöl i bröstet.
Tumören kom av att hon har en överproduktion av östrogen och progesteron, den var elakartad men långsamt växande. Operationstiden sattes till tre veckor senare och Ellinor åkte till Sälen med familjen och var lugn med beskedet.
– Men så ringde de och sa att de ville göra fler undersökningar. Jag har tydligen något som kallas täta bröst och därför ser man inte dem på mammografi. Jag avbröt semestern och åkte hem direkt, säger Ellinor.
Ultraljud, cellprovtagning, operation, allt flöt på. Tre tumörer togs bort i båda brösten och vid efterkontrollen berättade onkologen att nu var det dags för cellgifter, något Ellinor inte alls var beredd på.
– Fram till dess var det piece of cake, men då kom det värsta, säger hon.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Klippte av håret

Hon blev helt fokuserad på att hon skulle tappa håret. Det blonda fina håret som var hennes signum. Hon funderade på andra utvägar men i samspråk med sin man så bestämde de att hon skulle klippa av håret innan hon tappade det.
– Jag gjorde två flätor som barnen fick klippa av och sedan rakade min man mig, det var riktigt roligt. Och jag tyckte faktiskt att jag blev riktigt söt efteråt, skrattar hon.
Men sedan kom cellgifterna som fullständigt knockade henne. Sex omgångar var tredje vecka. Illamåendet hängde med hela tiden och var fruktansvärt. Hon jobbade som föreläsare och moderator fram till när andra omgången skulle starta, men sedan orkade hon inte längre. Det gick inte. Och när det var klart så strålades hon varje dag i sju veckor, vilket gjorde att hon fick brännskador på brösten och blev obeskrivligt trött.
Det var i december förra året och i och med det så var behandlingen över, men inte förrän nu så börjar hon känna igen sig igen. Tröttheten har försvunnit och medicinen som gör att hon snabbare kommer in i klimakteriet gör att hon mår mycket bättre.

Huden blev gulaktig

Ellinor konstaterar att kroppen tagit mycket mer stryk än psyket efter att ha gått igenom operation, cellgifter och strålning.
– Cellgifterna var för jävliga. Jag mådde illa, var tung i kroppen och trött. Huden blir helt gulaktig, förutom att håret försvinner så tappar man också ögonbryn och fransar och då ser man inte klok ut.
– Jag har lånat ut min kropp till någon annans våld under ett helt år men nu är den tillbaka igen, säger hon och ler.

Av Jessika Devert Foto: Jessica Lund

Gör som Året Runt, skänk pengar till Cancerfonden. Läs mer här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…