Annons

Annons

Tvättar du i 40 grader? Då kan du sprida bakterier

Brukar du tvätta i låga temperaturer? Delar du tvättstuga med andra i ditt hus? Nu varnar forskare för att det kan sprida smittor.

Vi har ju länge fått höra att man bör tvätta i låga temperaturer eftersom det är bra både ur ett miljö- och energiperspektiv. Men nu menar forskare att det inte är bra ur ett hälsoperspektiv.

Bakterier överlever en tvätt i 40 grader, för att de ska dö måste man tvätta i 60 grader eller varmare. Bland annat gör tvätt i låga temperaturer att bakterier som gula stafylokocker (MRSA), som kan ge bölder och sårinfektioner, kan smitta via tvättmaskiner, även om det är ovanligt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Text: IBL

Delar du dessutom tvättstuga med andra i samma hus och använder flytande tvättmedel kan det förvärra saken. Det gör nämligen att svamp och bakterier växer snarare än dör.

Har dina kläder någon gång luktat konstigt fastän du precis tvättat dem? Det kan vara bakteriers fel. Men det finns saker du kan göra för att få bort bakterierna.
– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Därefter bör du torktumla och stryka dina kläder – då dör bakterierna. Måste du ändå tvätta i lägre temperaturer kan du i vittvätten tillsätta ett bakteriedödande medel, natriumperkarbonat. Allra viktigast är dock att lakan, underkläder och handdukar tvättas i minst 60 grader eftersom det är de plagg vi har närmast kroppen.

Forskarens bästa tvättips:

– Rengör maskinen ofta. Det finns information i bruksanvisningen om hur du gör det.
– Kör normalprogrammet och skippa snabbprogrammet. Bakterierna försvinner lättare ju fler gånger tvätten sköljs.
– Tvätta lakan i 90 grader och med vittvättmedel. Det tvättmedlet innehåller nämligen blekmedel som hjälper till att ta bort mikroorganismer.
– Använd inte flytande tvättmedel och tvätta ur doseringsfacket.
– Delar du tvättstuga kan du ibland köra en tom maskin i 90 grader för att få själva tvättmaskinen ren.
– Tvätta underkläder, strumpor, lakan och handdukar i minst 60 grader.

Text: Redaktionen
Artikeln publicerades först på Baaam

Läs också:

Så sköter du din dunkudde på rätt sätt

12 tvättmisstag du genast ska sluta med

5 smarta knep som gör det snabbare att tvätta!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…