Annons

Annons

Tydliga kopplingar mellan psykisk ohälsa och skräpmat

Var femte person kommer någon gång under livet drabbas av en depression. Nu har forskare hittat ett samband mellan depression och skräpmat.

År 2017 klassade WHO (World Health Organisation) depression som den främsta globala orsaken till funktionsnedsättning. Mer än 320 miljoner människor runt om i världen är drabbade och var femte insjuknar någon gång i livet.

Annons

Bild: IBL Bildbyrå

Idag har forskare med hjälp av flera avancerade studier kunnat se att vår tarmflora har en direkt koppling till inte bara vår hälsa utan även vår psykiska hälsa och mående.

Kan det verkligen vara så enkelt att det vi stoppar i munnen kan göra oss deprimerade och att det i så fall går att ordna genom att helt enkelt äta något annat?

– Ja, helt klart. I några av de största studierna i världen kan man se att det finns tydliga kopplingar mellan psykisk ohälsa och dålig mat som innehåller socker, dåliga fetter, höga GI-värden och lite frukt och grönt, säger Henrik Ennert, vetenskapsjournalist och författare.

Problem av socker i maten

Han just nu aktuell med boken ”Happy Food – om hur mat och lycka hänger ihop” tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt. En av de experter som kommer till tals i boken är Felice Jacka, chef på Food and mood-centret vid Deakin-universitetet i Melbourne och expert på hur maten påverkar våra psykiska sjukdomar.

– Vi vet idag att det finns ett samband mellan maten vi äter och vågen av psykisk ohälsa. Det finns mängder av sådana resultat och från laboratorieförsök som alla pekar i samma riktning: att mat med mer vegetabilier minskar risken för depression och ångest och att processad mat med mycket socker ökar risken, säger Felice Jacka.

Hon berättar vidare att det så sent som i januari 2017 kom resultat från en första försöksstudie som försöker ta reda på om det går att behandla svår depression med bra mat.

– Det visade sig att effekten var mycket bättre än behandling med bara medicin och samtalsterapi.

Henrik Ennart och Niklas Ekstedt. Bild: Pressbild

Enligt Felice Jacka upplevde en tredjedel av de 56 patienterna en stor förbättring.

– Det är en nivå vi sett även i tidigare, enklare studier för ångest och depression. Det är ungefär lika stor andel som mår bättre av läkemedel. Det finns också tecken på att matens verkan är ännu större mot lindrigare besvär, säger hon.

Under en period på tolv veckor åt deltagarna en variant av Medelhavskost med mindre kött än vanligt och mer vegetabilier: en hel del gröna bladgrönsaker, bönor, fullkorn, frukt och olivolja. Forskarna såg ett tydligt samband mellan hur bra deltagarna lyckades lägga om sina matvanor och hur mycket de tillfrisknade.

– Det var rätt fantastiskt att se, säger Felice Jacka.

Slutsatsen är att patienter har möjlighet att nå ett betydligt bättre mående genom att lägga om sin kost. I framtiden är förhoppningsvis dietister en självklar del av en behandlingsmetod.

Text: Thowe Wagner Larsson

Läs också:

Meteorologen Pererik Åberg: ”Visar vi svaghet vinner vi mycket”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…