Annons

Annons

Ugnsbakad färskpotatis med brynt smör

Färskpotatis tillagad i ugnen – så enkelt och så gott!

Ugnsbakad färskpotatis

4 personer
1 kg färskpotatis, medelstora potatisar
50 g smör
1/2 dl olivolja
3 hela vitlöksklyftor med skal
4–5 salviablad eller 1 kvist rosmarin
1 msk finhackad timjan
salt, svartpeppar
Servering:
grillat kött eller korv, t ex entrecote eller lammkotletter och chorizo
majskolv
tomatsallad med grillad halloumi, se recept

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten. Skölj och skrubba potatisen noga. Koka potatisen tills den är nästan genomkokt, den ska fortfarande ha en rå kärna, ca 10 minuter
3. Bryn smöret tills det får en fin gyllenbrun färg.
4. Lägg ut potatisen på en plåt med kanter. Tillsätt brynt smör, olja, vitlök, plockad salvia, timjan, salt och peppar. Blanda med en sked så att potatisen täcks med smörblandningen.
5. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och fått fin färg, 20–30 minuter. Tryck till varje potatis med en sked så att de blir lite platta och tillaga i ugnen i ytterligare 20 minuter. Det här gör att potatisen blir extra krispig och god.
6. Servering: Servera potatisen till grillat kött eller korv, kokt majskolv och en tomatsallad med grillad halloumi och en god vinägrett.

Tomatsallad med grillad halloumi
Skiva halloumiost och grilla den på grillen eller stek den i en stekpanna tills den får lite färg. Skär cocktailtomater i halvor. Blanda tomater, basilikablad och en dressing på vit balsamvinäger, olivolja och flytande honung, salt och peppar.

Recept: Maria Zihammou
Foto: Annika Broman

Prova också:

Färskpotatispaj 
med lax

Festlig färskpotatisar med läcker topping

Potatissallad med kapris och rädisor


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…