Annons

Annons

Ulf Stark är död 72 år gammal – arbetade in i det sista

Författaren Ulf Stark har avlidit 72 år gammal efter en kort tids sjukdom, rapporterar Dagens Nyheter. Ulf Stark var en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare.

Ulf Stark blev 72 år gammal. Bild: IBL

Natten mot tisdag dog Ulf Stark. För två månader sedan fick han reda på att han drabbats av cancer och sjukdomsförloppet blev kort, berättar hans fru Janina Orlov för Dagens Nyheter.

– Själva händelseförloppet var väldigt snabbt. Han har befunnit sig på sjukhus och rehabiliteringshem och kom hem därifrån för tre veckor sedan. Vi hade bestämt att han skulle somna in här hemma i sin egen säng, säger hon till tidningen.

Annons

Hon berättar också att Ulf Stark arbetade in i det sista.

– Han höll på med nya projekt och hade precis skrivit färdigt en bok, säger Janina Orlov.

Känd för ”Dårfinkar och dönickar”

Ulf Stark slog igenom i mitten av 1980-talet med boken ”Dårfinkar och dönickar”. Han skrev även böcker som ”Kan du vissla Johanna?” och ”Min vän Percys magiska gymnastikskor”.

I ”Min vän Percys magiska gymnastikskor” återvände Ulf Stark till sin egen barndom. Men till skillnad mot många andra biografiförfattare behöll han namnen från verkligheten och diktade upp händelserna.

–Jag har en stor lust att göra konstruerade verkligheter. Lögnen har med skapandet att göra. Orden är ett slags legosystem som man kan bygga om och skapa verkligheter med, har han själv sagt om boken.

Ulf Stark debuterade dock som författare redan som 19-åring med diktsamlingen ”Ett hål till livet”. Den första barnboken, ”Petter och den röda fågeln” gavs ut 1975.

Ulf Stark blev 72 år gammal.

Text: Helena Sjögren

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…