Annons

Annons

Ulla och Helge har varit gifta i 70 år! Vi fick be kungen om lov för att få varann

De kan äktenskapsknepen - har varit gifta i 70 år: Trots att de träffades jätteunga blev relationen en fullträff - idag har Ulla och Helge varit gifta i hela 70 år och aldrig bråkat på allvar. När de samlar sin närmaste familj blir de hela 66 personer kring bordet. Möt Ulla och Helge som vet hur man får ett äktenskap att hålla.

Ulla och Helge Lindahl

Ulla och Helge Lindahl har varit gifta i 70år

Visserligen var de unga, hon 17 och han 20, men kung Gustaf V gav dem ändå sitt tillstånd till giftermål. Och kungen visste vad han gjorde
Ulla och Helge Lindahls äktenskap har visat sig vara av det hållbara slaget. De har varit gifta i 70 år och den 20 oktober 2015 firade de järnbröllop!
– Det är inte alla förunnat att få hålla ihop så länge och att få åldras tillsammans, säger Helge och skrattar gott. Jag har fyllt 90 och Ulla är 87, men vi har alltid fått vara friska. Och bästa ”medicinen” mot sjukdomar är en sked honung om dagen.
Honung i kombination med en förmåga att alltid hålla sams är paret Lindahls recept för en aktiv ålderdom och ett långt och lyckligt äktenskap. Visst hände det längre tillbaka att de kivades någon gång, men direkt osams har de aldrig varit. Inte en enda gång på 70 år.
– Vi har inte alltid haft samma åsikter om saker och ting, men det har aldrig lett till något bråk, säger Ulla och tittar på sin Helge. Vi har rett ut våra meningsskiljaktigheter utan hårda ord, och det har inte alls varit som det är i dag mellan många par: Så fort det är något, går de …
De bor i Hånger, dryga milen från Värnamo. Där är de födda och uppvuxna och de visste tidigt om varandra eftersom de gick i samma skola.
– Vi bodde inte så nära varandra, men Hånger är en liten plats där alla känner alla, berättar hon. Och när vi blev lite äldre träffades vi med andra ungdomar redan innan det var något mellan oss.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Fick henne att bromsa in – sedan var det kört

Men Helge glömmer aldrig när han upptäckte Ulla på allvar. Han var på väg till kvarnen med säd när hon kom farande på sin cykel.
– Jag fick henne att bromsa in och stanna, och vi började prata, minns han. Hon kom direkt från skolköket och hade med sig en nybakad kaka som jag fick smaka på. Jag blev så förtjust i henne i det ögonblicket och från den stunden fanns bara hon…
Men de var långt ifrån giftasvuxna, även om de stötte på varandra då och då. Ulla slutade skolan och vid 14 års ålder ansågs hon vara vuxen och fick börja jobba. Hon tjänade piga hos en bonde, för att lite senare bli hembiträde i Värnamo.
– Som piga fick jag gå upp och mjölka varje morgon klockan 5.30, säger hon. Det var helt annorlunda mot i dag.
Helge nickar instämmande. Själv fick han hjälpa till hemma på gården efter avslutad skolgång och fick sedan jobb på en träindustri. Men ibland var han ledig och sökte gärna Ullas sällskap.

Ulla och Helge Lindahl Hånger

Ulla och Helge Lindahl gifte sig 1945, då 17 och 20 år gamla.

– Vi träffades mer och mer och 1945 friade jag, berättar han. Hon svarade ja, men det var inte bara att gå till prästen – myndighetsåldern var 21 år och vi var bara 17 och 20 år gamla. Därför fick vi skriva till kungen och be om hans tillstånd.
Och kungen svarade. Det kom ett brev på posten, i vilket kung Gustaf V gav det unga paret tillstånd att träda in i det äkta ståndet.
– Ingen har så fint tillstånd som vi, säger Ulla med ett leende. Men själva giftermålet var enkelt, vi gifte oss i mitt föräldrahem och det var inte så märkvärdigt.

Var beroende av varandra

Det nygifta paret bosatte sig i en lägenhet i Hånger och sex barn anlände ett efter ett. Först kom Ove, 70, sedan Lars, 68, Bo, 66, Ivar, 64, Peter, 60, och slutligen sladdbarnet Helene, 52.
– Det kom en flicka till slut och det var jätteroligt, säger Ulla. Och med sex barn hemma var det inga döda punkter. Jag fick tvätta för hand och själv ta hand om barnen, på den tiden fanns det inga dagis.
Att jobba utanför hemmet var inte att tänka på och Ulla var hemma så länge barnen var små. Men när de blev större började hon arbeta som lantbrevbärare. Det jobbet behöll hon fram till pensionen medan Helge hade en taxibil fram till sin pensionering.
Livet gick då in i en ny fas, men de såg till att hålla sig aktiva. Hemmet skulle skötas och till huset hörde en stor trädgård som måste tas om hand.
– Vi bor alltjämt kvar i huset vi flyttade in i 1951, och Helge har byggt nästan hela huset själv, säger hon berömmande. Vi var unga och hade många barn som krävde utrymme, och att bo i lägenhet var inte längre något alternativ.
De var vana vid att klara sig själva och att hjälpas åt. De var beroende av varandra och skulle en bort, fick den andra stanna hemma och passa barnen. Några föreningsmänniskor har de dock aldrig varit, men tillhör pingstförsamlingen i Hånger. Och Helges taxiverksamhet krävde sitt, men Ulla ställde upp.
– I början hade jag ju inget jobb och skulle aldrig ha klarat mig utan honom, säger hon. Och det där med att hjälpas åt och stötta varandra på olika sätt sitter i.

Ulla Lindahl

Har 19 barnbarn och 21 barnbarnsbarn

De klarar sig fortfarande själva, mycket tack vare att hon fortfarande kör bil. Helge drabbades av en infarkt på synnerven för två år sedan och har inte kört sedan dess, men Ulla åker iväg till Värnamo och handlar och hon är även den som rattar bilen då de ska iväg på utflykter.
– Det är skönt så länge man kan röra på sig och komma ut emellanåt, säger hon. Men numera får vi hjälp i trädgården av våra barn och vi har turen att ha dem i närheten: Ove och Ivar bor i Hånger, Lars och Peter i Värnamo, Bo i Jönköping och Helene i Aneby, dit det inte heller är så långt.
Barnen har egna familjer och allt som allt har Ulla och Helge 19 barnbarn och 21 barnbarnsbarn. När alla är samlade med respektive är man 66 personer! Nästan alla var på plats när de firade 70-årig bröllopsdag, då 63 av de närmast anhöriga mötte upp.
– Vi bestämde datumet ett år i förväg för att så många som möjligt skulle kunna komma, berättar han. Då bokade vi också lokalen i Pingstkyrkan här i Hånger, det krävs ju lite utrymme när vi är så många …
Familjemedlemmarna bjöds på middag och den åtföljdes av mycket prat – kusinerna är spridda och tyckte att det var jättekul att träffas. Järnbröllopsparet blev ordentligt firat.
– Genom åren har vi blivit varandras bästa vänner, säger de med en mun och tar varandras händer. Livet har lärt oss att man måste kunna lyssna på varandra och visa hänsyn – då håller äktenskapet.

Av Anna Lindau Backlund Foto: Jan-Erik Ejenstam


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…