Annons

Annons

Ullareds-Boris: Cancern fick mig att omvärdera allt!

Tv-aktuelle Boris Lennerhov, 59, var mitt uppe i karriären, som chef för mångmiljardföretaget Gekås, när en cancerdiagnos förändrade livet dramatiskt. Men Boris lät sig inte nedslås, han litade på läkarna...

Våren 2014 fick Boris Lennerhov, 59, det svåra beskedet att han hade cancer. Nu, ett år senare, har han sitt livs hårdaste kamp bakom sig och han är på bättringsvägen.

Boris Lennerhov, fd VD på Gekås

Året Runt träffar Boris hemma i villan i Båstad.

– Att få sjukdomsbeskedet kändes riktigt tungt och längre fram i behandlingen var det jobbigt. Jag kunde inte äta ordentligt och jag orkade inte träffa människor.

Annons

– Jag orkade knappt gå. Då var jag inte så tuff direkt, berättar Boris, vid köksbordet hemma i villan i Båstad.

Cancerbeskedet vände upp och ner på tillvaron för hela familjen Lennerhov.

– Min fru och mina barn tog det väldigt hårt. De mådde minst lika dåligt som jag. Nästan sämre.

– Det blev helt enkelt oro i lägret. Vad händer nu? Hur kommer det att bli?

– Jag portionerade ut beskedet i omgångar. Först berättade jag att jag var sjuk och sedan sa jag att det var allvarligt.

– Familjen ställde tusen frågor och sökte svaren på Internet, men det gjorde inte jag. Jag litade på läkarna och gick in för att hålla humöret uppe, i stället för att tappa modet.

Tappade vikt och blev trött

Utsikten från platsen där vi sitter är makalös. Familjens hus ligger högt över Båstad – den lilla badorten som är mest känd för de årliga tennisveckorna i juli – och utanför fönstren breder havet ut sig i flera väderstreck.

Hunden Ronja, en softcoated wheaten terrier, har sin bestämda plats vid altandörren och har koll på vad som händer i området.

Boris ger intryck av att må bra. Han är pigg och han berättar att han tränar och går långa promenader varje dag.

Han skrattar ofta och skämtar på sitt lite underfundiga sätt. Även om han verkar vilja lämna sjukdomen bakom sig, berättar han gärna om den tid som varit.

Det var vid jultid 2013 som Boris inte kände igen sig själv. Krafterna började plötsligt tryta och han kände sig inte alls i form.

Samtidigt var det en turbulent arbetsperiod och tillfällena att ta igen sig var få.

På somrarna gick semesterveckorna åt till att spela in TV-serien ”Ullared”, för Kanal 5, och när media ringde Gekås pressavdelning gick alla samtal direkt till Boris, eftersom det oftast var honom de sökte.

– Först berättade jag att jag var sjuk – sedan sa jag att det var allvarligt.

Boris är friskförklarad från cancern.

Boris är friskförklarad från cancern.

I sin in-korg på datorn hade Boris hundratals mejl varje dag. Har man gett sig in något så får man löpa linan ut, menar han.

Redan innan cancerbeskedet hade Boris haft läkarkontakt, eftersom hans blodtryck var högt. Då lade han om kosten och gick ner i vikt.

Men när han fortsatte att tappa kilon och blev allt tröttare för varje dag, förstod han att allt inte stod rätt till.

– Läkaren som jag kom till såg direkt att jag inte mådde bra och det togs en mängd prover. Det uppdagades att jag hade många vita blodkroppar och jag skickades till lasarettet i Ängelholm och sedan vidare till Lund.

– Det visade sig att jag hade cancer i mjälten och i lymfkörtlarna. Men det var osäkert vilken form av cancer det var.

– I början fick jag en sämre diagnos, men den ändrades och plötsligt fick jag veta att oddsen var mycket bättre. Det var en stor lättnad.

– Jag bestämde mig för att gilla läget och jag litade på vården. När jag påbörjade behandlingen fick jag beskedet av min läkare att det skulle gå bra.

– ”Det här fixar vi”, sa han och de orden bar jag med mig. Jag har försökt att vara positiv.

Under hela sjukdomstiden och inte minst under de två månader som han fick cellgiftsbehandling, fick Boris mycket uppmuntran från TV-tittare och andra beundrare.

– Jag fick många mejl och sms, folk skrev och berättade om sina egna erfarenheter. En del skickade böcker i ämnet, vissa hade recept på dunderkurer och religiösa personer ville be för mig.

– Det var många snälla människor som hörde av sig. Jag är dock av det slaget att jag förlitar mig på den beprövade läkarvetenskapen.

Vill ha mer tid för familjen

Nu är Boris färdigbehandlad. När behandlingen var avslutad i höstas fortsatte han att arbeta i princip som vanligt, fram till senaste årsskiftet, då han avgick som vd för Gekås, det stora varuhuset i Ullared.

– Det var ett bra beslut. Nu tar jag det lugnare.

– Jag har ju ett barnbarn – Oliver, som fyller tre år i sommar – och ytterligare ett barnbarn på väg. Jag vill ha tid för dem och för resten av familjen.

– Det är värdefullt att kunna bestämma över sin dag och vad man vill göra. Men jag har fortfarande en hyggligt inbokad agenda.

– Jag sitter i en del styrelser och så har vi en lägenhet på Mallorca, där vi gärna vill tillbringa mer tid.

Nu i vår kan vi se Boris i rutan igen. Han är en av stjärnorna i Kanal 5-programmet ”Ullared – jakten på storsäljaren”, där han tillsammans med flera andra välkända Ullared-karaktärer ska utse Gekås nästa storsäljande produkt.

”Det är härligt med barnbarn”

Programmet går ut på att olika deltagare – uppfinnare och entreprenörer – får presentera sina varor inför en ”jury”. En av de presenterade varorna, från varje program, kommer sedan att säljas i varuhuset.

På det privata planet känner Boris att han är på väg tillbaka. Han blir starkare för varje dag, han ökar stadigt i vikt och de dagliga promenaderna har blivit längre.

Och så gör han andra prioriteringar i de vardagliga besluten.

– Att få vara frisk och att omgivningen mår bra, är sådant som jag sätter större värde på i dag, efter det som har hänt. Jag vet ju att livet är förgängligt.

Boris och hans hustru Rose-Marie ägnar gärna lite extra tid åt att umgås med dottersonen Oliver.

– Det är härligt med barnbarn, säger Boris och skiner upp. Man plockar russinen ur kakan och behöver bara göra det som är roligt.

– Här hemma på tomten har vi flera olika bärsorter och när det är rätt årstid brukar Oliver och jag vara ute och plocka både jordgubbar och smultron.

– När jag var sjuk föreslog min fru att hon och Oliver skulle göra samma sak, men det ville han inte.

– ”Det är morfars bär och dem får man inte ta när han inte är hemma”, förklarade Oliver, så lite poppis är man allt!

Mycket i Boris liv i dag handlar om att ta dagen som den kommer. Att inte planera så mycket i förväg. Och att unna sig det lilla extra.

– Jag kommer aldrig mer i hela mitt liv att köpa en billig fläskkarré. Jag har genom åren varit alldeles för mycket smålänning och vridit och vänt på slantarna.

– Men nu är det slut med det. Man måste ju äta och dricka gott. Det är klart att man ska leva hälsosamt, men man måste ju ha lite roligt också!

– Efter det som hänt vet jag att livet är förgängligt.

Boris med hunden Ronja, en softcoated wheaten terrier.

Boris med hunden Ronja, en softcoated wheaten terrier.

Det här är Boris!

Yrke: Avgick vid senaste årsskiftet som vd för varuhuset Gekås i Ullared

Ålder: 59 år

Familj: Hustrun Rose-Marie, 56, två vuxna barn och ett barnbarn. Ytterligare ett barnbarn på väg.

Bor: I villa i Båstad, på Bjärehalvön i Skåne, och i lägenhet på Mallorca

Aktuell: Sitter i olika styrelser. Medverkar i programmet ”Ullared – jakten på storsäljaren” som sänds i Kanal 5 på tisdagar, seriestart 7 april.

Hallå där…

Vad får dig att skratta?

– Jag skrattar åt rätt mycket. Jag har lätt för att skratta, bara det inte sker på andras bekostnad.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Brygger kaffe och läser två morgontidningar.

Vad är viktigast i livet?

– Att ha kul och att se till att andra också har kul i sin vardag. Vi har tillräckligt mycket allvar omkring oss ändå.

Vilka dåliga sidor har du?

– Jag är otålig, tankspridd och disträ. Och som ung hade jag en önskan om att bli fotbollsproffs, men jag saknade talang, teknik och fysik!

Vilka är dina bästa sidor?

– Jag är empatisk, jag har en väldig drivkraft och så har jag fötterna på jorden. Dessutom brukar jag tänka att det mesta funkar rätt bra med lite humor.

Vilket var ditt bästa ämne i skolan?

– Mina favoritämnen i skolan var matematik och håltimmar!

Ångrar du något i livet?

– Jag ägnar mig inte åt att ångra saker, däremot har jag lärt mig mycket av alla mina misstag.

Vad väljer du – boxvin eller flaska?

– Jag föredrar en god Rioja i flaska, som helst ska intas i ett glas på Gekås eminenta Sportbar.

Text: Mathias Pernheim
Foto: Magnus Gotander


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…