Annons

Annons

Ulrika bor i kollektivhus

Ulrika har bott i kollektivhus i nära trettio år och vill aldrig flytta till en vanlig lägenhet. Här finns trygghet, gemenskap och middagen är färdig varje kväll...

Ulrika Egerö på kollektivboendet Dunderbacken

Ulrika Egerö på kollektivboendet Dunderbacken

Kollektivhusen blomstrar runt om i Sverige, fler och fler vill flytta dit och köerna är långa. Det beror på längtan efter större gemenskap och trygghet i ett samhälle där ensamheten växer.
En som bott i kollektivhus i nästan hela sitt vuxna liv är Ulrika Egerö. Hon fullkomligt älskar kollektivhusboende och flyttade in i sitt första när hon var tjugofem.
– Jag flyttade hemifrån då jag var sjutton år, men trivdes inte med att bo i vanlig lägenhet. Efter några år hade jag tröttnat fullständigt på att äta middag själv.
Ulrika var på en utställning om kollektivhus, ställde sig raskt i kö och fick så småningom en lägenhet i ett nybyggt kollektivhus i Gröndal strax utanför Stockholms innerstad.
– Vi var runt hundra vuxna och sjuttio barn som bodde i husets åttio lägenheter. Det var rådde stor entusiasm och nybyggaranda, vi hade matlag och bildade teatergrupper. Även om ljudvolymen var hög med alla ungar så var det en härlig tid med mycket gemenskap.
Under åren i Ulrikas första kollektivhus träffade hon sin man Roland som hon bildade familj med. Familjen bodde kvar.
– Nu är våra barn stora, men det känns som om ungarna de växte upp med är som deras syskon, så mycket lekte de med varandra. Det är fina minnen!
I juni 2013 flyttade Ulrika och Roland till ett nytt kollektivhus.
– Det heter Dunderbacken och är till för oss som lever andra halvan av livet och har utflugna barn. Alla här är minst fyrtio och vår äldsta granne fyller åttiosex i år. Somliga är par och andra är singlar.

Vi bor på 72 kvm – men har 5oo kvm extra

Ulrika ser mängder av fördelar med att bo i kollektiv.
– Främst kommer nog det enkla vardagsumgänget. Man behöver inte planera för att kunna umgås utan snackar en stund över en kopp kaffe om man får lust.
Samtidigt säger hon att man inte blir som en stor familj, det är snarare som gemenskapen på jobbet.
– En del blir vänner för livet, andra blir bekanta. Precis som på jobbet. Men chanserna att få nya vänner ökar ju betydligt när man bor så här. Det hänger mycket på en själv, precis som annars. Jag brukar tipsa om att ofta äta i matsalen och vara aktiv i föreningen – då får man fler vänner.
På Dunderbacken finns det ettor till treor, men även syrum, bibliotek, snickarverkstad och datorrum.
– Eftersom vi delar saker man kan vilja ha i sin vardag, så behöver man faktiskt inte bo så stort. Man får ju ändå kvalitet. Och får man gäster så bokar man bara in gästrummet.
I snitt betalar man upp till 12 procent mer än i en ”vanlig” lägenhet.
– Roland och jag har till exempel en lägenhet på 72 kvadratmeter, men så har vi också femhundra kvadrat som vi delar med de andra i huset. Det är inte dumt!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Kollektivboendet Dunderbacken

Kollektivboendet Dunderbacken

Varje dag förmiddagsfikar de som har lust, ser på teve ihop, hyr film till storbildsskärmen, har studiecirklar och en måndagsklubb med intressanta föredragshållare, läsecirklar, syjunta och grillkvällar en gång i veckan sommartid. Likaså är det vanligt med loppis och klädbytardagar.
– Under veckorna serveras middag varje dag, hos oss är det obligatoriskt att vara med i matlaget men förstås inte att äta. Trettio kronor kostar en middag och på fredagar fyrtio för då är det en härlig efterrätt. Det är underbart att komma hem efter jobbet och äta en god middag utan att ha gjort ett handtag, säger hon storleende och berättar att hon gärna använder köket med alla faciliteter om Roland och hon ska ha gäster på helgerna.

Det är mycket att hålla reda på för att huset ska funka.
– Mat, disk och städning av gemensamma utrymmen måste man vara med på. Man ska helst vara med i någon arbetsgrupp som byter glödlampor, fixar i trädgården eller gillar inredning.
De gör också mycket roliga saker tillsammans.
– Några har gjort flera resor med vänner från huset och när vi vill se en teaterpjäs skickar vi ut ett mejl så att den som vill kan hänga med. Själv är jag också tokig i puzzel och är tacksam att det alltid finns ett på gång i sällskapsrummet, skrattar hon.
Det är tryggt att bo i kollektivhus.
– Här är en större social kontroll, man ser efter varandra lite extra och det är skönt att veta att man kan få hjälp i en besvärlig situation. Här ligger ingen och dör ensam, kan jag lova. När mina ungar var små så var det bara att släppa ut dem på gården, alltid var det någon som hade ögonen på dem. Alla hjälper varandra.

Alla är med i matlaget

Alla är med i matlaget

Det finns inget vanligt kösystem för att få bo på Dunderbacken, till de flesta kollektivhus gör det inte det.
– Vi vill ha en blandning av folk. De flesta som söker är kvinnor med akademisk utbildning men man kommer inte längre fram i kön för det. Här bor allt från hantverkare till undersköterskor och personer med utländsk härkomst.
Ulrika är ordförande i Kollektivhus nu som är en rikstäckande förening där både kollektivhus och andra gemenskapshetsboenden är medlemmar.
– Idag finns runt fyrtio kollektivhus i Sverige och vi arbetar ständigt för att det ska byggas fler. Bara under de tre senaste åren har det blivit mer och mer poppis att bo i kollektiv. Det är förstås tryggheten och gemenskapen som lockar och att slippa ha så många prylar. Här har vi gemensam borrmaskin till exempel. Jag har läst att en sådan bara används femton minuter i snitt, så det är bättre att dela, skrattar hon.
Ulrika tycker att hon har utvecklat många bra sidor genom att bo som hon gör.
– Inte minst har jag blivit mer lyhörd för andra än vad jag tror att jag skulle ha blivit annars. Det är så fint med människor och alla har vi olika behov. Jag har utvecklat min demokratiska sida och skulle aldrig vilja bo i en vanlig lägenhet, avslutar hon.

Av Kicki Biärsjö Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Ulrikas fem bästa anledningar för kollektivboende:

* Maten är klar när man kommer från jobbet.
* Man har alltid vardagsgemenskap.
* Stor trygghet och positiv social kontroll.
* 500 extra kvm förutom sin lägenhet.
* Slippa ha alla hushållsmaskiner och verktyg själv.

Vill du veta mer
kollektivhus.nu
hem.fyristorg.com/assets/


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…