Annons

Annons

Ulrikas ”magkatarr” visade sig vara brist på magsyra

Ulrika Gabriel har haft problem med magen sedan barnsben. Hon har gått hos otaliga läkare som alla sagt att hon har magkatarr. Men Ulrika fann själv en helt annan orsak.

Bild: Privat

Redan i första klass, alltså över fyrtio år sedan, fick Ulrika Gabriel ont i magen. Värken höll i sig och hon blev svårt illamående, och till slut åkte hon in på sjukhus för att en läkare skulle titta på henne.
– Man hittade inga fel utan trodde att det handlade om att jag var nervös och orolig. Problemen gav med sig efter ett tag och tog inte fart igen förrän jag var i tonåren. Efter att en läkare förhört sig om hur jag mådde och klämt lite på magen konstaterade han att jag hade stressmage.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Läkaren skrev ut medicin med omeprazol, ett ämne som minskar produktionen av magsyra.

Och sedan dess har hon, i perioder, fått äta medicin för att få bukt med sina magsmärtor. Men det var något som inte stämde med 
diagnosen magkatarr. Eftersom Ulrika själv är kostrådgivare så började hon fundera.

– Jag har aldrig känt av sura uppstötningar, möjligtvis vid några tillfällen som höggravid. Inte heller har jag känt kopplingen mellan stress och smärta. Jag har tagit mina omeprazol-tabletter när jag verkligen har behövt, och då har de hjälpt. Men i första läget har jag försökt att äta bra och 
undvika sådant som kan förvärra smärtan.

Fel diagnos

För ett par år sedan upplevde hon att 
smärtan gick ner i tarmarna. Hon tyckte att det sved längre ner i magen, och den blev lätt uppsvälld. Eftersom hon redan visste att hon inte tålde vetemjöl och 
mjölkprotein så var det uteslutet ur kosten.

– Jag har försökt leka detektiv och plockat bort och testat olika livsmedel, men inte sett några tydliga kopplingar. Jag funderade också på om det kunde vara någon kronisk tarmsjukdom eller inflammation i tarmarna.

Men till slut gjorde hon kopplingen 
mellan magkatarren och tarmarna. Kunde det vara den som gjorde att tarmarna blev irriterade? Ju mer hon läste på om 
tarmarna och magen, desto mer insåg hon att läkarna hade ställt fel diagnos på henne.

– Man har hela tiden sagt att det handlar om att jag producerar för mycket magsyra och att det var den som skapade problem. Men jag började misstänka att det kunde vara precis tvärtom – att jag hade för lite magsyraproduktion.

Snabbt hittade hon ett kosttillskott som hjälper kroppen att tillverka mer magsyra och ett kosttillskott som innehåller enzymer som hjälper till att bryta ner maten ytterligare.

– Det var helt fantastiskt! Efter bara ett par veckor började magen fungera klockrent.

Under semestrar kan hon numera även unna sig sådant som hon i vanliga fall undviker.

– Nu är inte tanken att jag ska börja äta mat full med vete och mjölk, för det mår ingen bra av, men det är skönt att veta att jag kan äta det i mindre mängder och vid väl valda tillfällen.

Varför behövs saltsyra?

Saltsyra (magsyra) finns i magsäcken som en del av magsaften tillsammans med vatten och enzymer (främst pepsin). Syran gör att magsäckens innehåll blir surt för att pepsinet ska kunna fungera effektivt och framför allt kunna bryta ner protein. Saltsyran behövs för att maten ska kunna brytas ner ordentligt och även för att oskadliggöra bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Vid brist på saltsyra kan inte kroppen bryta ner födan ordentligt. Maten släpps ut för snabbt och är för obearbetad när den når tunntarmen. Eftersom maten inte spjälkats sönder ordentligt får kroppen svårt att ta till sig näringsämnen, vitamin- och mineralbrist kan lätt uppstå.

Har du tillräckligt 
med saltsyra? Så här testar du!

Du kan göra ett enkelt test hemma för att se om din mage producerar tillräckligt med saltsyra. På mor
gonen blandar du en tesked bikarbonat i ett 
halvt glas vatten och dricker det på fastande mage. Bikarbonatet reagerar med saltsyran 
i magsäcken. Om det finns för lite saltsyra uteblir reaktionen. Finns det tillräckligt kommer du att rapa bikarbonat en liten stund.

Text: Jessika Devert
Foto: Privata, IBL/Shutterstock

Läs också:

Camilla, 45: Smärtan i munnen fick mig att ta itu med stressen

Dora, 48 år: Min tröga mage försvann tack vare gröna bananer

Nu sover Inger tack vare nytt kosttillskott!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…