Annons

Annons

Unik metod lindrar smärtan för whiplashskadade

En ny metod som drastiskt hjälper 
whiplashskadade har utarbetats vid 
universitetet i Linköping. Nu utbildas 
närmare 30 sjukgymnaster i Mellansverige för att fler drabbade ska kunna få hjälp.

Varje år drabbas 30 000 människor av whiplashskada, oftast i samband med trafikolyckor. Av dem får 15 000 bestående men och i vissa fall är värken så svår att det inte går att leva ett vanligt liv. Men sedan några år tillbaka har forskningen gjort stora genombrott. Tre forskare vid Linköpings universitet har tagit fram en metod som fått stor internationell uppmärksamhet då den visat sig kunna lindra – och i vissa fall helt ta bort – smärtan vid whiplash. Det handlar om ett särskilt träningsprogram med enkla övningar som kan utföras i hemmet.

Annons

Träningen går till så att patienten får hjälp av en sjukgymnast att hitta hur man aktiverar de djupast liggande musklerna i nacken.
– Problemet för whiplashpatienterna är att de nästan enbart aktiverar de ytliga musklerna. Då förhindras de djupa musklerna att göra sitt jobb, som att svara för stabiliteten i nacken. Om man bara låter
de ytliga musklerna arbeta blir de överansträngda, får svårt att slappna av och man får ont, förklarar Maria Landén Ludvigsson, medicine doktor och legitimerad sjukgymnast, som tillsammans med Gunnel Peterson och professor Anneli Peolsson har genomfört forskningsprojektet.
De djupa musklerna står för 70 procent av nackens stabilitet och ska fungera som ett slags korsett för övriga muskler. Vid en whiplashskada händer det att de slutar arbeta, vilket gör att patienten kan uppleva att skadan blir värre trots att det har gått flera år sedan olyckan.

I det specifika träningsprogrammet får patienterna börja med lätta övningar med hjälp av bland annat ögonrörelser – för det går reflexer via ögonrörelser till aktivering av de djupa musklerna. Sedan går man över till lätt motstånd genom att man håller emot huvudet så att bara de djupa musklerna får arbeta.
Denna specifika träning med fokus på de djupaste nackmusklerna visade sig ha stor positiv effekt, både vad gäller smärta och självupplevd nackfunktion.
– Ungefär 50 procent blev mycket förbättrade och vissa blev helt återställda, berättar Maria Landén Ludvigsson.
Resultatet stod sig även efter ett år, då cirka 60 procent fortfarande upplevde minst en halverad smärtnivå och lägre användning av smärtstillande medel.
Maria Landén Ludvigsson tror att den här metoden också kan hjälpa patienter med andra typer av nackbesvär, där det finns en obalans mellan de ytliga och de djupa musklerna i nacken.

Läs också: Maria blev fri från whiplash med det unika träningsprogrammet!

Av Susanna Hauffman
Foto: Privat, Shutterstock

Läs också:

 Se upp för paddnacke och skärmögon !

5 bra övningar för att träna bort din onda nacke

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…