Annons

Annons

Vackert brytbröd med kummin och nyttiga frön

Baka ett vackert brytbröd. Det är fint att servera på en buffé.

Vackert brytbröd

 

Brytbröd med graham och kummin

14 bitar
25 g jäst
4 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
2 msk olivolja
1/2 msk hel kummin
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl special

Annons

Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat

Garnering:
Kummin
Solrosfrön
Sesamfrön

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och olivolja. Mortla kumminen och tillsätt även solrosfrön och sesamfrön. Rör ner grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta till en smidig deg i 10 minuter.
Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela i 14 bitar. Rulla till avlånga bullar. Lägg ut bullarna på en plåt med bakpapper. Lägg en bulle i mitten och lägg sedan resten runt om i cirklar, med någon centimeters mellanrum.

Gilla Året Runt på Facebook

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över kummin och frön.  Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.  Låt svalna på galler

Visste du att…

… pumpafrön innehåller 25 procent protein. De har även ett högt innehåll av fleromättade fetter.
… chiafrön är rika på omega 3 och kalcium.
… korngryn har ett högt fiberinnehåll. Det gör att de bryts ner långsamt i magen och ger en lång mättnadskänsla.
… solrosfrön är rika på E-vitamin och järn.

Läs även: Fullkornsbröd till kvällsfikat ger flera hälsofördelar

Recept: Ylva Porsklev
Foto: Emma Eriksson

Prova också:

Baka vackert brytbröd

Brytbröd

Fullkornsbröd till kvällsfikat ger flera hälsofördelar


1 kommentar

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…