Annons

Annons

Vackert brytbröd med kummin och nyttiga frön

Baka ett vackert brytbröd. Det är fint att servera på en buffé.

Vackert brytbröd
14 bitar
25 g jäst
4 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
2 msk olivolja
1/2 msk hel kummin
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
2 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl special

Pensling:
1 ägg, lätt uppvispat

Annons

Garnering:
Kummin
Solrosfrön
Sesamfrön

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt och olivolja. Mortla kumminen och tillsätt även solrosfrön och sesamfrön. Rör ner grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta till en smidig deg i 10 minuter.
Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela i 14 bitar. Rulla till avlånga bullar. Lägg ut bullarna på en plåt med bakpapper. Lägg en bulle i mitten och lägg sedan resten runt om i cirklar, med någon centimeters mellanrum.

Gilla Året Runt på Facebook

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Pensla bullarna med ägg och strö över kummin och frön.  Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.  Låt svalna på galler

Visste du att…
… pumpafrön innehåller 25 procent protein. De har även ett högt innehåll av fleromättade fetter.
… chiafrön är rika på omega 3 och kalcium.
… korngryn har ett högt fiberinnehåll. Det gör att de bryts ner långsamt i magen och ger en lång mättnadskänsla.
… solrosfrön är rika på E-vitamin och järn.

Av Ylva Porsklev Foto Emma Eriksson

LÄS OCKSÅ


1 kommentar

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…