Annons

Annons

Vad anser Doktorn om B-vitamin mot tinnitus?

Tinnitus

Vad anser doktorn om behandling med vitaminerna B3 och B6 mot tinnitus?

Jag som frågar är kvinna, 69 år, ensamstående, nyligen pensionerad, med följande mediciner: tablett Sobril 25 milligram 3 gånger dagligen, samt tablett Mirtazapin 30 milligram dagligen, samt tablett Zopiklon 7,5 milligram till natten.

Annons

Dessa mediciner har jag nu haft sedan drygt 10 år och min tinnitus började då jag var i 30-årsåldern. Jag sätter själv den i samband med att jag sövdes i samband med en underarmsfraktur, men alla doktorer jag pratat med om detta, har sagt, att det knappast kan finnas något samband.

Karin

SVAR: Förenklat, är tinnitus ett ständigt pipande ljud som den drabbade ” hör ” – utan att det finns någon förklaring till denna ljudupplevelse. Ännu så länge, vet man varken orsaken eller har man hittat någon effektiv behandling.

Det är intressant, det du skriver om hur du upplevde, vad det var som orsakade din tinnitus – nämligen en nedsövning i samband med åtgärd på en armfraktur.

Jag noterar, dessutom, att Sobril är en lugnande medicin, Mirtazapin är en medicin mot depression och Zoplikon är ett sömnmedel. Denna medicinering säger mig, att din förskrivande läkare tydligen bedömt att du är både stressad och deprimerad av din livssituation. Båda dessa tillstånd, vet man, kan förvärra tinnitus.

När det gäller dina frågor angående vitaminerna B3 och B6, så tror jag inte, att dessa kan ha någon effekt på din tinnitus.

Brist på båda dessa vitaminer anses eventuellt ha ett visst samband med uppkomst av tinnitus, men eftersom man får i sig tillräckligt av båda dessa vitaminer med normal kost, anser jag att det är osannolikt, att du har en brist.

Jag rekommenderar, att du, bästa Karin, går till din husläkare och ber om en remiss till en bedömning av antingen en psykiater eller en psykolog – snarare än att du börjar laborera med diverse vitaminer

Stefan Lindroth

Stefan Lindroth

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…