Annons

Annons

Vad är den vita strängen i ägget?

Tar du också bort den vita strängen i tron att den är oätlig. Nu kan du sluta, den är helt och hållet ätbar.

Gulan upp eller vändstekt. Ofta är det den lilla strängen som får folk att ogilla den lösa gulan. Bild: Shutterstock/IBL

Vi är många som älskar ägg. Stekta på rostat bröd, stekta med rinnig gula över pyttipanna, kokta och delade med lite kaviar på, äggröra, pocherat… Listan kan göras oändlig.Och det är inte bara ofattbart gott, det är så klart väldigt nyttigt också. Men det finns de som märkligt nog inte tycker om ägg, och en ganska vanlig anledning är att de tycker att den vita strängen som är fäst vid gulan är motbjudande.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Men vad är det för något?

Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.

Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt. Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt.

Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan. Strängen är en form av protein och är precis lika ätbar som allt annat i ägget.

Text: Joel Linde/Elle Mat&vin

Läs också:

Varför är vissa ägg vita och andra bruna?

Ugnsomelett med läckra tillbehör

10 livsmedel som maxar din hårkvalitet


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…