Annons

Annons

Vad betyder orden i mäklarannonserna?

"Unik", "charmig" eller "något för den händige". Du hittar ofta en rad lockande ord i mäklarannonserna - men vad betyder de egentligen?

Det kryllar av klichéer i mäklarannonser. Hus med ”sjöglimt”, lägenheter som är ”yteffektiva” och objekt med ”potential”. Orden låter så inbjudande. Men vad betyder egentligen de fina mäklarorden? För att du ska slippa gå på visning i onödan reder vi ut de vanligaste mäklarorden – och vad de egentligen betyder.

Potential

Hoppas du tycker om att renovera, för det är exakt vad detta hemmet erbjuder. Ett hem med ”potential” kan likställas med ruckel.

Charmigt

Betyder ofta gammalt. Även detta hem är i stort behov av renovering.

Sjöglimt

Från hemmet kan du se sjön. Om du har extremt bra syn, hänger dig ut från balkongen och kollar genom en vinklad spegel. Det krävs också att det är vinter och inte är ett enda löv på träden mellan dig och vattnet.

Yteffektiv etta

Icke existerande yta. Tänk dig storleken av en städskrubb. Fast mindre.

Attraktivt läge

Räkna med ett högre pris. Vem som tycker läget är ”attraktivt” är dock aningen oklart. Kan betyda allt från närhet till vatten, som mitt i stan, till ute på landet.

Nära stadens puls

Du bor på samma gata som en rad olika uteställen. Du kan behöva ladda upp med öronproppar och numret till störningsjouren.

Avskilt läge

Du kommer aldrig se dina grannar eller en närliggande busshållsplats.

Ett stenkast bort

Det är inte långt bort från allt intressant men heller inte supernära. Det är dock mer än ett stenkast. Det är minst fem.

Barnvänligt område

Högljutt. Skrikigt. Barn och barnvagnar på varenda gata och i varenda park.

Arkitektritad villa

Man vill påpeka en exklusivitet men om vi ska vara helt ärliga är ju alla hem arkitektritade.

Unik

Detta kan betyda vad som helst. Kanske har huset inga hörn eller så är alla väggar tapetserade med bilder av Kikki, Bettan och Lotta.

Lyxig och påkostad lägenhet

Svindyr. Du har förmodligen inte råd.

Perfekt första lägenhet

Liten lägenheten. Du kommer troligtvis också behöva dela dusch och kök med tjugo andra personer.

För den händige

Återigen – renovering. Du kommer att behöva göra om ALLT!

Spännande planlösning

Opraktisk planlösning. Arkitekten hade troligtvis tagit sig en och annan klunk ur flaskan innan det var dags att skissa på hemmet.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

 

Är du intresserad av att ta över Ingvar Oldbergs hem på Orust? Då får du först lista ut vad dessa fem citaten ur annonsen betyder.

1.”Från altanen ser ni hur solen går ner och kysser er godnatt för att nästa morgon väcka er till liv igen.”

2.”Här strålar fjordarna samman bland öar, måsar och en och annan säl som försynt sticker upp huvudet ovanför vattenytan.”

3. ”Den smäckra fiskekuttern passerar revy ute på fjorden och ni hör lätt från eran strand hur dieselmotorerna jobbar för högtryck när den närmar sig hemmahamnen i Henån. ”

4. ”Från den egna bryggan med vattenrätt, kastar du dig rätt uti det blå, salta havet för morgondoppet eller så är du en kruka och går i långsamt från sandstranden.”

5.”Lika roade som ni, är inte knölsvansfamiljen som är ute och guppar på vågorna. Fiskekuttern kommer för nära dem och de startar med sina enormt stora vingar, flaxandes, samtidigt som fötterna jobbar på som i en flintabil. Åh nu lyfter dom hela familjen. I formation, snyggt å prydligt och vackert. ”

Ingvar Oldsbergs hem på Orust. Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Text: Hanna Carlsson

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…