Annons

Annons

Vad finns det för hjälp mot snarkning?

Vår doktor, Stefan Lindroth tipsar om hur du får hjälp mot snarkning.

snarka

Få stopp på din snarkning.

Fråga: Jag är en 56-årig, lite överviktig kvinna som har börjat få stora problem med snarkning.
Det är så störande, att jag numera sover mycket dåligt – jag vaknar och får då för mig, att jag inte har andats på några minuter.
Detta snarkande har kommit att innebära, att jag inte kan sova över hos en vän och kan, naturligtvis, inte dela hotellrum med någon!
Min dåliga sömn har lett till att jag tycker att jag ständigt är jättetrött på dagtid
Jag har läst om att en bettskena som man kan få utprovad av en tandläkare, kanske kan hjälpa?
/Mona

Annons

Svar: Tack för ditt brev, bästa Mona. Som du säkert förstår, är snarkning oerhört vanligt och i många fall betraktas snarkning enbart som ett ” socialt ” problem.
Den som snarkar – och får ständiga påpekanden om detta av omgivningen – blir till slut så ” psykad ”, att det blir omöjligt att sova tillsammans med en annan person.
Snarkning kan även vara förknippad med något som kallas sömnapne’ – som innebär att personen utöver snarkning också får korta andningsuppehåll under sömnen vilket leder till att syresättningen av blodet försämras – vilket leder till dålig sömnkvalitet och, som i ditt fall, dagtrötthet.
Har man sömnapne’, kan det vara så, att den drabbade vaknar hundratals gånger under natten.
Jag rekommenderar dig, bästa Mona, att snarast ber din husläkare om en remiss till en öron-näsa-halsspecialist för undersökning och bedömning.
Jag utgår från att du kommer att få göra en så kallad sömnregistrering för att säkert utesluta en eventuell sömnapne’.
Visar det sig, att du utöver ditt snarkande har sömnapne’, finns det idag suverän behandling med en andningsmaskin med ansiktsmask, så kallad CPAP, vilken ser till så att du får fullgod syremängd under sömnen!
/Stefan Lindroth


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…