Annons

Annons

Vad kan hjälpa mot mina gallbesvär?

Vad kan hjälpa mot gallbesvären? Året Runts doktor Åsa Rundgren svarar!

Foto: Shutterstock/IBL

Läsarfråga:

Bästa doktor Åsa!

Jag är en 81-årig dam med stora magbesvär. Opererad för gallsten 2005 men blev aldrig bra. Har stora besvär med 
att levern pytsar ut för mycket galla ner i tarmen och jag har även mycket kramper i gallgångarna. Sista gången när jag fick en spruta spasmofen för kramperna så slutade det med besvärliga diarréer i nio dagar och man kom fram till att jag nog är allergisk mot detta medel. Har röntgats men inga synbara farligheter, däremot väldigt inflammerad tarm. Finns det något att göra?

Annons

/Gammelfarmor Irene

Doktor Åsas svar:

Bästa Irene!

På din beskrivning låter det som att det är flera, delvis olika, komponenter som påverkar ditt nuvarande hälsotillstånd. Du verkar få hjälp när dina smärtor blir akuta, men på ditt brev låter det som om du behöver diskutera din helhetssituation under mer ordnade former. Av ditt brev framgår inga specifika symtom förutom kramperna du upplever från gallgångarna, men jag förstår att det måste vara mer du behöver hjälp med eftersom du skriver att du har stora magbesvär.

Den röntgen som du nämner antar jag var en tjocktarmsröntgen. Det du beskriver kan tala för att du har fickbildningar i tjocktarmen och att det gett en inflammation i tjocktarmsväggen som man ibland kan se. Men för att vara säker på vad som menas med att du har ”väldigt inflammerad tarm” behöver man förstås läsa hela röntgenutlåtandet.

När det gäller dina bekymmer från gallvägarna har du säkert fått information om att det inte är helt ovanligt med kvardröjande besvär efter en cholecystektomi (avlägsnande av gallblåsan). Efteråt finns ju inte gallblåsan kvar som ett förråd där galla lagras i väntan på måltid, vilket innebär att den galla som bildas mer kontinuerligt hamnar i tarmen även mellan måltiderna. Även efter en gallstensoperation kan vissa personer få värk om de äter mat som innehåller mycket fett. Gallsyrorna deltar ju i fettspjälkningen i tunntarmen. Vid ingreppet opereras inte gallgången bort, vilket innebär att man fortfarande kan få kramper i gallgången som känns som gallstenssmärta.

Ibland gör man en utredning om besvären kvarstår en längre tid efter operationen, för att utesluta att inte gallgången blivit förträngd. Gallsalter kan också i en del fall ge besvär om de hamnar i magsäcken, men även hos några skapa en irritation av slemhinnan i tjocktarmen 
vilket kan resultera i försämrat upptag 
av vätska i tarmen och kroniska diarrébesvär. Dessa besvär är ofta övergående inom ett år efter cholecystektomin. Om de är mer långvariga och ger kroniska diarréer kan man i samråd med läkare överväga att en tid prova ett gallsyrabindande läkemedel och se om det blir bättre.

Vissa vanliga läkemedel kan ge ökade gallbesvär, exempelvis de som innehåller kodein som kan orsaka kramper i gallgången.
Om det är så att det är fickbildningar 
i din tjocktarm som ligger bakom delar av dina symtom är det något man oftast kan påverka. Ett sätt är att undvika trög mage genom att lägga till s k bulkmedel som finns på apoteket. Man kan också ha god hjälp av att röra sig regelbundet och att göra en del koständringar. Vid kraftiga besvär av inflammerade tarmfickor krävs förstås mer specialiserad vård.

Jag tror att du behöver få hjälp att i lugn och ro strukturera upp dina problem. Jag rekommenderar dig därför att ta kontakt med din husläkare eller om det finns någon mag-tarmspecialist där du bor. Kanske känner du dig också fundersam 
i och med att du verkar ha reagerat starkt på Spasmofen, och undrar hur det ska gå nästa gång du får akut ont, och behöver diskutera även kring det.

Jag tror dessutom att du skulle kunna ha god nytta av att som komplement till läkarkontakten få råd och stöd av en dietist.

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa. Skriv till Året Runt, Box 50457, 201 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga doktorn”. Eller mejla till [email protected] 

Här kan du också skicka din fråga över mejl samt läsa fler frågor till doktorn!

Läs också:

Gallsten – 4 tecken att se upp med!

Jag har ont i min mage!

Fråga dietisten: Jag lider av uppblåst mage


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…