Annons

Annons

Vad kan jag göra åt mina framfallsbesvär?

Vad kan jag göra åt mina besvär med framfall och resturin i blåsan? Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar!

Foto: Shutterstock/IBL

För drygt ett år sedan blev jag framfallsopererad på grund av att jag hade ständig resturin i blåsan. Nu har framfallet kommit tillbaka, lika stort. Resturin igen och jag kan bara urinera lite själv. Därför har jag tvingats börja med självkateterisering. Det är väldigt jobbigt för en äldre kvinna. Sex gånger om dagen ska det göras. Dessutom livet ut. Känns väldigt trist.
Gynekologen säger att det går inte att operera en gång till. Hon säger att det inte beror på framfallet, utan att flödet är så svagt. Så vad finns det för utvägar för mig nu? Går det att operera urinröret eller något sådant i stället?
Mari

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det är lätt att förstå att du vill ta reda på om det går att göra något mer för att underlätta din nuvarande situation, och din önskan om mer information. Att du vill ta reda på om det finns möjlighet att göra din vardag mer dräglig och kanske få ytterligare någon kunnig persons bedömning. Ibland kanske man får liknande besked en gång till, men då har man i alla fall tagit reda på att det förhåller sig så.
Finns det någon så kallad urogynekolog, urolog eller uroterapeut med särskild kompetens som har sin mottagning inom geografiskt rimligt avstånd från där du bor, och som du kan överväga att kontakta för ett besök och genomgång av just dina symtom och problem? I några landsting finns även vad som kallas
för bäckenbotten-mottagningar eller bäckenbotten-centrum där flera specialister är samlade. Dessa mottagningar är lite olika organiserade och med olika spetskompetens. De flesta kräver remiss, och väntetiderna kan vara långa.
Tyvärr kan jag nog inte råda dig mer specifikt, men hoppas att mitt svar kan vara till någon hjälp.

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på läsarfrågor om hälsa. Skriv till Året Runt, Box 50457, 201 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga doktorn”. Eller mejla till [email protected].

Här kan du ställa en fråga till läkaren – samt läsa fler svar!

Läs också:

Varningen! Knipövning kan göra mer skada än nytta

10 tecken på urinvägsinfektion


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…