Annons

Annons

Vad ska jag äta när jag jobbar natt?

Det blir lätt för mycket onyttiga saker när jag jobbar natt. Vad ska jag äta i stället? Året Runts dietist Sofia Antonsson svarar.

En grov smörgås med avokado är bra att äta när man jobbar natt. Foto: IBL/Shutterstock

Vad är bäst att äta om man jobbar natt? Jag jobbar inom vården och har nyligen börjat 
arbeta skift, vilket innebär att jag ibland jobbar natt. Har svårt att få till några bra rutiner så jag undrar både när det är bäst att äta och vad man ska äta? Det känns som om det lätt blir för mycket onyttiga saker.
/Sjuksyrran

Annons

Hej Sjuksyrran!
När det gäller nattarbete är utmaningen att äta ungefär som vanligt. Det betyder ju i praktiken inte så mycket mat alls på natten. Att börja med en middag och avsluta med en frukost är alltså bra. Däremellan gäller det att äta sådant som påverkar blodsockret så lite som möjligt. Nötter, keso, ägg eller en frukt kan vara lagom. En grov smörgås eller ett knäckebröd med avokado eller makrill är också bra. Det är lätt att ta till kaffe och sötsaker när tröttheten smyger sig på, men det ger egentligen bara tillfällig lindring och ännu mer trötthet en stund senare. Planering är viktigt – ta med saker till jobbet som du har tillgängliga.

Året Runts dietist Sofia Antonsson svarar på läsarfrågor om mat och hälsa, IBS och kostrelaterade magproblem, vikt och välmående.
Skriv till Året Runt, Box 50457, 202 14 Malmö. Märk kuvertet med ”Fråga dietisten”. Eller mejla till [email protected]

Här kan du läsa fler frågor med dietistens svar!

Läs också:

4 dolda frukostfällor – så undviker du det onödiga sockret

8 oväntade snacks under 65 kalorier


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…