Annons

Annons

Vad ska man äta efter magsjuka?

Doktor, Stefan Lindroth svarar på läsarnas frågor.

magsjuka

Så får du magen i trim efter magsjuka.

Fråga: Jag vill fråga om vad man ska äta efter att ha gått igenom en magsjuka med diarre’ och kräkningar ?
Det hela pågick drygt en vecka och jag kämpade tappert med att få i mig tillräckligt med vätska;
Vad är det, egentligen, som händer då man drabbas av en sådan magsjuka?
/Jennifer

Annons

Svar: Tack för ditt brev. Magsjuka – eller vilket vi ofta kallar det, maginfluensa, vilket också markerar att sjukdomen orsakas av virus – går i perioder under året.

På sommaren talar man om sommarsjuka, på vintern heter det ju ” vinterkräksjuk ” etc
Det som händer då vi drabbas, är att tunntarmens mycket rikliga veckbildning – det så kallade tarmluddet – förstörs under en tid. Tarmluddets funktion är ju att öka tunntarmens vätskeupptagande yta enormt och under den tid – ofta bara några dagar eller några veckor – som luddet inte fungerar, kan inte tarmen ta upp normala mängder vatten, cirka 6 – 7 liter per dygn. Detta leder, i sin tur till, att vi får diarre’er och snabbt utvecklar vätskebrist – om vi inte ” tvingar ” i oss vätska. Naturligtvis gäller detta, i högsta grad, små barn, som snabbt kan bli uttorkade!
Även upptaget av näringsämnen minskar – i den mån vi förmår få i oss särskilt mycket näring.
Efter en till tre veckor, kan du räkna med, att det mesta är tillbaka till det normala och därmed kan du äta praktiskt taget vad som helst.
Under läkningsperioden efter en kraftig maginfluensa, rekommenderar man mjölkfattig, fettfattig och fiberfattig kost för att undvika att få en obehaglig gasbildning.
Mitt råd till dig, bästa Jennifer, är att den närmaste tiden efter magsjukan, gäller kokt potatis eller ris, kokt kycklingkött och gärna kokt fisk…
/Stefan Lindroth

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…