Annons

Annons

Vågar du ta östrogen? Experten ger råd

Ta östrogen eller inte? Det är en fråga som 
debatterats flitigt under årens lopp. För de flesta som behöver östrogen
behandling finns det 
dock ingen anledning till oro, menar experterna.

Östrogen produceras naturligt i kroppen, men i samband med menopausen börjar halterna sjunka för att sedan, under klimakteriet, successivt minska ytterligare. Den sjunkande produktionen gör att många kvinnor får besvär med värmevallningar och svettningar samt en störd nattsömn – problem som kan lindras genom att tillföra kroppen östrogen igen på medicinsk väg. Det var en vanlig behandlingsform åtminstone fram till början på 2000-
talet, då larmrapporter började dyka upp.
– Bland annat visade en stor amerikansk studie att behandling med östrogen kunde orsaka cancer. Resultatet fick stor spridning, framför allt i media, och många är på grund av detta än i dag väldigt rädda för att ta östrogen, berättar Ingemar Joelsson, professor emeritus i gynekologi och obstetrik.

Annons

Ingemar Joelsson, professor emeritus
i gynekologi och obstetrik.

Det som dock inte framgick i den mediala rapporteringen var att resultatet grundade sig på en kombinationsbehandling med ett halvsyntetiskt östrogen och den första generationens gestagen, en kombination som aldrig har använts i Sverige.
– Det är synd, för det gav östrogen i allmänhet ett oförtjänt dåligt rykte. Men ser man till exempel till behandlingar med enbart kroppseget östrogen, som bland annat ges till kvinnor som opererat bort livmodern, finns inga studier som visar på ökad cancerrisk, menar Ingemar Joelsson.

Minsta möjliga dos

I dag gäller rekommendationen att använda ”minsta möjliga hormondos under kortast möjliga tid”. Flera landsting vill begränsa tiden till 4–5 år för att minimera den ökade risken för bröstcancer hos kvinnor som behandlas med östrogen i kombination med gulkroppshormonet gestagen. Att östrogen oftast tas i kombination med gestagen beror på att gulkroppshormonet hämmar den tillväxt av livmoderslemhinnan som annars alltid sker vid hormonbehandling. Om enbart östrogen ges ökar risken för cancer i livmoderslemhinnan.
Det är inte helt lätt att navigera bland råd och rön, kan tyckas, för å andra sidan finns det också fördelar med att ta östrogen. Till exempel minskar risken för osteoporos, benskörhet. Man har också i studier sett hur östrogen påverkar överlevnaden hos personer som drabbats av tjock- och ändtarmscancer.
– Det finns kvinnor som inte ska och inte får ta östrogen, till exempel de som har behandlats för bröstcancer eller de som har endometrios eller en förhöjd risk för blodpropp och stroke. Rent generellt tycker jag inte att man ska vara rädd för östrogen. I många fall handlar det om livskvalitet och har man mycket besvär under klimakteriet får man väga fördelar mot eventuella nackdelar, säger Ingemar Joelsson.


Känner man sig ändå orolig, eller är öppen för andra behandlingsformer, finns det flera bra växtbaserade medel att prova. Till skillnad från många andra läkare lyfter Ingemar Joelsson gärna fram alternativ till de konventionella hormonbehandlingarna. Och då tänker han särskilt på de så kallade fyto- eller växtöstrogenerna, som även kan tas av de kvinnor som inte kan använda traditionella hormonpreparat.
– De innehåller ämnen som liknar kroppens eget östrogen, men i en form som inte påverkar bröstvävnaden eller livmoderslemhinnan. Man hittar dem i kosttillskott, baserade på sojaprodukter och linfrön. Det är många som märkt effekt av dessa, och ofta förhållandevis snabbt, säger Ingemar Joelsson.

Läs mer om alternativ till hormonbehandling: Slipp svettningar och torra slemhinnor med kosttillskott!

Lokal östrogenbehandling

För den som lider av torra slemhinnor finns även preparat med låg dos östrogen som verkar lokalt i slidan utan att påverka resten av kroppen.
Obs! Rådgör alltid med läkare innan du tar ett tillskott eller läkemedel. Särskilt om du har eller har haft bröstcancer eller andra 
hormonberoende cancer
tumörer, blodpropp eller 
redan äter östrogen.

Estrokad: Östrogenbehandling med vagi
torier. Låg dos av ett lågpotent östrogen,

Ovesterin: Vagitorier med östrogenet östriol. Finns även som vaginalkräm.

Vagifem
: Vaginaltablett med smidig införare. Östrogenet estradiol är identiskt med 
det estradiol som produceras i kvinnans äggstockar 
och tabletterna 
verkar lokalt.

Text: Linda Unnhem
Foto: Shutterstock/IBL

Toppa din klimakterieform och få en nytändning!

Häng med på nya webbkurs ”Klimakterieguiden – glad, stark och sexig!”

Kursen innehåller

  • Kompletta menyer med klimakteriesmart mat – 41 recept!
  • Lätta träningsprogram som passar alla
  • Effektiva avslappningsövningar
  • Skönhetskurer för hår och hy
  • Lusthöjande idéer
  • Fakta, expertråd från läkare och massor med tips
  • Tankeknepen som höjer humöret
  • Kom igång-schema för 2 veckor

Efter kursen har du fått en ny livsstil som kommer att förändra resten av ditt liv.

Läs också:

Snabba östrogen-guiden

Klimakteriet – bara besvärligt eller lite härligt?

6 fördelar med att vara i klimakteriet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…