Annons

Annons

Valnötstårta med apelsintryffel

Choklad och apelsin är en lika klassisk som god kombination. Här möts de i en ljuvlig valnötstårta!

Valnötstårta 
med apelsintryffel

ca 8 bitar
4 ägg
1 1/2 dl strösocker
75 g mörk choklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
3 dl grovhackade valnötter
1 apelsin rivet skal + pressad saft från 
1/2 apelsin
Apelsintryffel:
150 g mörk choklad, 70 %
1 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
50 g smör
1 msk pressad apelsinsaft
Garnering:
2–3 dl vispgrädde
kumquats eller physalis
citronmeliss
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ihop ägg och socker länge, 8–10 minuter.
3. Dela chokladen i bitar och smält över vatten
bad. Vänd ner choklad, mjöl, kakao och valnötter 
i äggsmeten.
4. Fördela smeten i en smord, bröad form, ca 20 cm 
i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 
minuter. Låt svalna.
5. Apelsintryffel: Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung och häll över chokladen. Rör tills chokladen har smält helt. 
Vänd ner rumsvarmt smör i klickar och rör tills det har smält. Tillsätt apelsinsaft och låt svalna.
6. Vid servering: Dela kakan på mitten så att du får två bottnar. Bred hälften av apelsintryffeln på den ena bottnen. Toppa med vispad grädde och lägg 
på den andra bottnen. Bred på resten av apelsintryffeln. Garnera med kumquats och citronmeliss.

Annons

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Nötrulltårta med chokladfyllning

Chokladtårta 
med kolakräm

Kolatårta med bara fem ingredienser


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…